Witam.
Mam problem z oświetleniem bagażnika – nie świeci. Żarówka jest ok.
Jakiś czas temu zuważyłem, że oświetlenie raz działało a raz nie. Czasami włączało się dopiero po "pomachaniu" klapą bagażnika. Podejrzewam, że problem może być z czujnikiem otwarcia klapy bagażnika jeśli takowy istnieje. Pytanie więc czy istnieje a jeśli tak to gdzie jest? W zamku klapy?
Nie działające oświetlenie bagażnika
Strona 1 z 1
Witam
Mam pytanie czy od lampki w bagazniku jest bezpiecznik? Myslalem ze mam spalona zarowke, wymienilem na nowa ale dalej lampka nie dziala. Wpadlem na pomysl ze moze bezpiecznik jakis siadl ale w instrukcji nigdzie bezpiecznika od tej lampki nie widze, dlatego zwracam sie z pomoca do Was.
Pozdro
Mam pytanie czy od lampki w bagazniku jest bezpiecznik? Myslalem ze mam spalona zarowke, wymienilem na nowa ale dalej lampka nie dziala. Wpadlem na pomysl ze moze bezpiecznik jakis siadl ale w instrukcji nigdzie bezpiecznika od tej lampki nie widze, dlatego zwracam sie z pomoca do Was.
Pozdro
- Od: 7 wrz 2014, 20:30
- Auto: Mazda 3 -1.6 CD MR'06 2008r
wyjmij lampkę sprawdź napięcie na przewodach , bezp. jest jeden interior
marcin255 napisał(a):wyjmij lampkę sprawdź napięcie na przewodach , bezp. jest jeden interior
Rozwiniesz wypowiedź? Bardziej łopatologicznie, dla laika.. co muszę zrobić, żeby oświetlenie znowu działało..?
ja również 

Najpierw trzeba znaleźć czujnika na ramie który odpowiada za włączenie oświetlenia z bagażniku.
I naciskać go i sprawdzić czy gaśnie/zapala
Jeżeli nie to brak masy na tym czujniku albo po prostu wina żarówki
-
Paweł_Radom
ruszaliście moze podczas awarii, wiązką idąca pod dachem do klapy bagażnika? – nic się nie zmienia?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Paweł_Radom napisał(a):Najpierw trzeba znaleźć czujnika na ramie który odpowiada za włączenie oświetlenia z bagażniku.
A gdzie ten czujnik jest?
Czujnik jest w zamku klapy. Trzeba zamek wyjąć, oczyścić, nasmarować.
Winna jest temperatura. W zamku jest smar, który w niskich temperaturach mocno gęstnieje i pojawia się problem z wyłącznikiem w zamku klapy.
Oczywiście piszę tutaj o HB, nie wiem jak to jest w sedanie.
Winna jest temperatura. W zamku jest smar, który w niskich temperaturach mocno gęstnieje i pojawia się problem z wyłącznikiem w zamku klapy.
Oczywiście piszę tutaj o HB, nie wiem jak to jest w sedanie.
jak dostać się do zamka w klapie bez połamania plastików, jakaś instrukcja...pozdrawiam 

-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
dzięki 

Strona 1 z 1