kamilesp, według mnie:
niebieska kostka– napinacz pasa bezpieczeństwa
szara kostka – czujnik zapięcia pasów
żółta kostka – poduszki powietrzne w fotelach
Podgrzewane fotele przednie
Jest ktoś w stanie potwierdzić, że wszystkie wersje wyposażenia mają poprowadzoną instalację i wystarczy dołożyć oryginalne podgrzewane siedzenia, przyciski, bezpiecznik i będzie działać?
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Nie przesadzajmy – poziom trudności trzy gwiazdki, nie więcej. Zapewniam Cię, że są trudniejsze rzeczy do ogarnięcia w tym aucie.
Przestudiuj dobrze ten wątek, być może znajdziesz natchnienie
Przestudiuj dobrze ten wątek, być może znajdziesz natchnienie

-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
W związku z tym, że chciałem zamontować podgrzewanie fotele na oryginalnej wiązce zdjąłem dzisiaj kilka plastików aby sprawdzić czy są wtyczki. Niestety w 3 bk chyba nie ma poprowadzonej instalacji elektrycznej podgrzewanych foteli w samochodach w nie fabrycznie nie wyposażonych.
Mimo wszystko w pobliżu popielniczki znalazłem 3 wolne wtyczki które nie wiem od czego są, jeśli ktoś wie będę wdzięczny za informację.
Wtyczka pierwsza, po prawej stronie drążka zmiany biegów.
Wtyczka druga, za popielniczką.
Wtyczka trzecia, po prawej stronie panelu sterowania klimatyzacją.
Pod siedzeniami jest trochę dziwna sytuacja, fotel kierowcy ma podpięte trzy wtyczki natomiast fotel pasażera dwie. Nie powinno być na odwrót tzn. fotel kierowcy wtyczka od poduszki, napinaczy pasów a fotel pasażera wtyczka od poduszki, napinaczy pasów i maty zajętości fotela? Kabli wychodzących "z podłogi" też jest o dwa więcej pod fotelem kierowcy (8 vs 6).
Jak to wygląda w samochodzie z podgrzewanymi fotelami? Jaka jest ilość kabli, wtyczek pod fotelami?
Mimo wszystko w pobliżu popielniczki znalazłem 3 wolne wtyczki które nie wiem od czego są, jeśli ktoś wie będę wdzięczny za informację.
Wtyczka pierwsza, po prawej stronie drążka zmiany biegów.
Wtyczka druga, za popielniczką.
Wtyczka trzecia, po prawej stronie panelu sterowania klimatyzacją.
Pod siedzeniami jest trochę dziwna sytuacja, fotel kierowcy ma podpięte trzy wtyczki natomiast fotel pasażera dwie. Nie powinno być na odwrót tzn. fotel kierowcy wtyczka od poduszki, napinaczy pasów a fotel pasażera wtyczka od poduszki, napinaczy pasów i maty zajętości fotela? Kabli wychodzących "z podłogi" też jest o dwa więcej pod fotelem kierowcy (8 vs 6).
Jak to wygląda w samochodzie z podgrzewanymi fotelami? Jaka jest ilość kabli, wtyczek pod fotelami?
Pierwsza wtyczka jest od pilota nawigacji, druga też mnie zastanawia. Z pdogrzewanymi fotelami nie pomogę, bo sam nie mam.
M@ti napisał(a):Pod siedzeniami jest trochę dziwna sytuacja, fotel kierowcy ma podpięte trzy wtyczki natomiast fotel pasażera dwie. Nie powinno być na odwrót tzn. fotel kierowcy wtyczka od poduszki, napinaczy pasów a fotel pasażera wtyczka od poduszki, napinaczy pasów i maty zajętości fotela?
Według mnie wszystko jest ok. Szara wtyczka idzie do kontrolki niezapiętych pasów, której funkcja jest związana tylko z miejscem kierowcy.
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
radzix27 napisał(a):M@ti napisał(a):Pod siedzeniami jest trochę dziwna sytuacja, fotel kierowcy ma podpięte trzy wtyczki natomiast fotel pasażera dwie. Nie powinno być na odwrót tzn. fotel kierowcy wtyczka od poduszki, napinaczy pasów a fotel pasażera wtyczka od poduszki, napinaczy pasów i maty zajętości fotela?
Według mnie wszystko jest ok. Szara wtyczka idzie do kontrolki niezapiętych pasów, której funkcja jest związana tylko z miejscem kierowcy.
Faktycznie szara wtyczka odpowiada za sygnał nie zapiętych pasów. Ale w dalszym ciągu zostają pod siedzeniami po dwa wolne kable z każdej strony które prawdopodobnie są od podgrzewanych foteli. Ma ktoś może jakiś schemat instalacji elektrycznej do tego modelu, w internecie nie mogę nic znaleźć
3bk'a ma tylko kawałek wiązki do grzanych dup – to ten różowy+ (od kierowcy) i biało-różowy+ (od pasażera) kabelek. Spotykają się w kostce koło prawej nogi pasażera (pod plastikiem), ale od tej koski już nie ma wiązki do bezpieczników i nie ma od bezpieczników do przełączników, ale można to dość łatwo ogarnąć.
Właśnie jestem w trakcie tej roboty po nieocenionej pomocy Rafała.
Można więc wykorzystać najważniejszy kawałek wiązki (do samych foteli), który pozwoli uniknąć ciągnięcia brzydkich kabli w niewygodnym miejscu.
Pozostaje podprowadzić kabel z dużej, niebieskiej wtyczki od puszki bezpieczników (wtyczka od góry ECU) do przełączników i później od przełączników do tej kostki koło nogi pasażera żeby napięcie mogło iść już do foteli.
Właśnie jestem w trakcie tej roboty po nieocenionej pomocy Rafała.
Można więc wykorzystać najważniejszy kawałek wiązki (do samych foteli), który pozwoli uniknąć ciągnięcia brzydkich kabli w niewygodnym miejscu.
Pozostaje podprowadzić kabel z dużej, niebieskiej wtyczki od puszki bezpieczników (wtyczka od góry ECU) do przełączników i później od przełączników do tej kostki koło nogi pasażera żeby napięcie mogło iść już do foteli.
- Od: 22 lip 2014, 11:58
- Auto: Mazda 3 Kintaro
Witam. Mam prośbę czy ktoś by mógł pomóc z podłączenie elektrycznych foteli mazda 3 bk 2007r ?
Mam porobione wiązki od przycisków do skrzynki bezpiecznikow i podpięte fotele, tylko niewiem gdzie się wpiac z kablami.
Z foteli mam 2 kable przeciagniete pod schowek i od przycisków 5 kabelków i teraz to muszę dobrze wpiac a niechce nic popalić.
Pozdrawiam grupowiczow.
Mam porobione wiązki od przycisków do skrzynki bezpiecznikow i podpięte fotele, tylko niewiem gdzie się wpiac z kablami.
Z foteli mam 2 kable przeciagniete pod schowek i od przycisków 5 kabelków i teraz to muszę dobrze wpiac a niechce nic popalić.
Pozdrawiam grupowiczow.
- Od: 31 paź 2022, 17:27
- Auto: Mazda 3 Bk 2008r 2.0 16v