Panel multimedialny dedykowany do Mazdy 3 BK
Witam, posiadam radio (nie wiem jakiego modelu) i oprócz radia to tam chyba nic nie działa.
Menu wszystko śmiga zegar czasami nie chce zmienić godziny, a co najgorsze nie działają płyty, karty sd itp. Co może być przyczyną? Może spróbować zrestartować system?
Menu wszystko śmiga zegar czasami nie chce zmienić godziny, a co najgorsze nie działają płyty, karty sd itp. Co może być przyczyną? Może spróbować zrestartować system?
Tak trochę ubogo się rozpisałeś. WinCE czy już Android na pokładzie?
Płyt nie czyta, czy wogóle nie wciąga/oddaje dysku?
Kartę pamięci wkładasz do slotu dla sd czy dla navi?
Zegar z pewnością zmienia i zapamiętuje godziny. Pytanie czy mówisz o godzinach na panelu czy o godzinach na wyświetlaczu LCD nad panelem? Obydwa ekrany są obsługiwane z panelu ofkors. W pierwszym i drugim przypadku trzeba rozpracować czy problemem nie jest czułość (jej brak) ekranu dotykowego. W winCE (5.1) trzeba się trochę nagimnastykować jeśli chodzi o zmianę strefy czasowej, ale generalnie te parametry panel zmienia i zapamiętuje z marszu.. więc nie wiem w czym masz kłopot.
Restart przywróci Ci parametry fabryczne i zrzuci zawaloną pamięć. W winCE pomaga na większość softowych bolączek.
Jakaś fota poglądowa z komórki pozwoliłaby rozpracować co tam za model masz na pokładzie.
Chinńczyk w czystej postaci czy zeuropeizowany "Chińczyk"
Płyt nie czyta, czy wogóle nie wciąga/oddaje dysku?
Kartę pamięci wkładasz do slotu dla sd czy dla navi?
Zegar z pewnością zmienia i zapamiętuje godziny. Pytanie czy mówisz o godzinach na panelu czy o godzinach na wyświetlaczu LCD nad panelem? Obydwa ekrany są obsługiwane z panelu ofkors. W pierwszym i drugim przypadku trzeba rozpracować czy problemem nie jest czułość (jej brak) ekranu dotykowego. W winCE (5.1) trzeba się trochę nagimnastykować jeśli chodzi o zmianę strefy czasowej, ale generalnie te parametry panel zmienia i zapamiętuje z marszu.. więc nie wiem w czym masz kłopot.
Restart przywróci Ci parametry fabryczne i zrzuci zawaloną pamięć. W winCE pomaga na większość softowych bolączek.
Jakaś fota poglądowa z komórki pozwoliłaby rozpracować co tam za model masz na pokładzie.
Chinńczyk w czystej postaci czy zeuropeizowany "Chińczyk"
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Fotkę dodam jutro, płyty wciąga i przez jakiś czas wyskakuje READ a potem nic się nie dzieje i nie można odtworzyć. Karty sd wkładam do slotu na sd nie do navi.
Tam jest jeszcze WinCE. A nad panelem ekranik nie działa w ogóle.
@Edit
Zaraz dodam zdjęcie tego, już wychodzę do samochodu
Jedyne co da się odtwarzać do filmy z DVD, przynajmniej tak było przy zakupie.
Tam jest jeszcze WinCE. A nad panelem ekranik nie działa w ogóle.
@Edit
Zaraz dodam zdjęcie tego, już wychodzę do samochodu
Jedyne co da się odtwarzać do filmy z DVD, przynajmniej tak było przy zakupie.
Pokrętła u dołu i dosyć charakterystyczne przyciski więc stawiałbym, że to tak jakby jakiś "odszczepieniec" or noname podkupiony z partii robionych dla Eonona. Ja np. mam Chińczyka, ale sygnowanego od Vigo – tam jest trochę inaczej z układem pokręteł ale bebechy raczej ta sama liga jeśli chodzi o wersje z WinCE.
Podstawowe pytanie, bo w sygnie masz 2006 rocznik podany więc Twoja Madzia to raczej polift, czy nie tak? Stąd dziwne, że nie jest podpięty (albo jest tyle że nieprawidłowo) z CanBusem. Masz sterowanie dźwiękiem etc. z kierownicy i czy działa? Może montował to audio-amator i jest podpięte tak byle jak? Sprawdzałeś czy raczej nie chcesz ingerować samemu?
Przestudiuj wnikliwie wątek od początku, bo wiele odpowiedzi już padło.
ramiong napisał(a):A nad panelem ekranik nie działa w ogóle.
Podstawowe pytanie, bo w sygnie masz 2006 rocznik podany więc Twoja Madzia to raczej polift, czy nie tak? Stąd dziwne, że nie jest podpięty (albo jest tyle że nieprawidłowo) z CanBusem. Masz sterowanie dźwiękiem etc. z kierownicy i czy działa? Może montował to audio-amator i jest podpięte tak byle jak? Sprawdzałeś czy raczej nie chcesz ingerować samemu?
Przestudiuj wnikliwie wątek od początku, bo wiele odpowiedzi już padło.
Ostatnio edytowano 11 sty 2015, 21:01 przez macvas, łącznie edytowano 1 raz
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Raczej po liftingu. Tak z kierownicy mogę zgłaszać, przyciszać, zmieniać kanały radiowe i wyciszać.
Możliwe, że robił to jakiś amator auto było tak sprowadzone z Holandii.
Samemu? No nie wiem... nie wiem od czego zacząć nawet.
Możliwe, że robił to jakiś amator auto było tak sprowadzone z Holandii.
Samemu? No nie wiem... nie wiem od czego zacząć nawet.
Tak jak pisałem, podejrzanie wygląda to, że mazdowski ekran LCD nie działa. Być może to jakiś błahy duperel, a równie dobrze to mogło być jakieś zwarcie, "dziabnięty" bezpiecznik lub inne coś na rzeczy z elektryką. Powodów jest bez liku.
Z płytami skoro odtwarza dvd to nie sądzę, że jest to zajeżdżony laser czy defekt mechaniczny, a raczej jakiś softowy problem. Zakładam, że sprawdzałeś na różnych płytach cd (począwszy od najprostszych audio-cd, przez dwuwarstwowce aż po takie różnorakie dyski wypalane w kompie). Walnąłbym zatem reseta i zobaczył czy coś poskutkowało.
Możemy tutaj w kwestii diagnozy błądzić. Najprościej jest sprawdzić inwazyjnie. Poradniki jak co rozkręcić masz w odpowiednim dziale. Tutaj nie ma dużo roboty, wyjmujesz listwę maskującą, odkręcasz krzyżakiem dwie śruby i delikatnie wyciągasz panel – jest tam zwykle spora plątanina kabli, cykniesz fotę i powiemy Ci, czy wszystko siedzi na miejscu. Kilka stron wstecz, masz poglądowy "tyłek" takiego panelu i rozpiskę co jest co.
Ale jeśli jest tak jak piszesz, że nie masz doświadczenia lub masz obawy w sprawach ingerencji z wkrętakiem w deskę to sugeruję ewentualnie:
1. raz jeszcze przewertuj forum i poczekaj, może jeszcze ktoś kumaty się wypowie i miał już taki problem na rozkładzie
2. stawić się na jakimś spocie (zależy od regionu, ale zwykle wszędzie trafia się ktoś, kto jesli nie zajrzy to poradzi do kogo u9derzyć)
3. opcja w koszty: poszukać fachowego serwisu audio, bo ASO raczej się tych spraw nie dotyka, chyba że mają człowieka-orkiestrę
Z płytami skoro odtwarza dvd to nie sądzę, że jest to zajeżdżony laser czy defekt mechaniczny, a raczej jakiś softowy problem. Zakładam, że sprawdzałeś na różnych płytach cd (począwszy od najprostszych audio-cd, przez dwuwarstwowce aż po takie różnorakie dyski wypalane w kompie). Walnąłbym zatem reseta i zobaczył czy coś poskutkowało.
Możemy tutaj w kwestii diagnozy błądzić. Najprościej jest sprawdzić inwazyjnie. Poradniki jak co rozkręcić masz w odpowiednim dziale. Tutaj nie ma dużo roboty, wyjmujesz listwę maskującą, odkręcasz krzyżakiem dwie śruby i delikatnie wyciągasz panel – jest tam zwykle spora plątanina kabli, cykniesz fotę i powiemy Ci, czy wszystko siedzi na miejscu. Kilka stron wstecz, masz poglądowy "tyłek" takiego panelu i rozpiskę co jest co.
Ale jeśli jest tak jak piszesz, że nie masz doświadczenia lub masz obawy w sprawach ingerencji z wkrętakiem w deskę to sugeruję ewentualnie:
1. raz jeszcze przewertuj forum i poczekaj, może jeszcze ktoś kumaty się wypowie i miał już taki problem na rozkładzie
2. stawić się na jakimś spocie (zależy od regionu, ale zwykle wszędzie trafia się ktoś, kto jesli nie zajrzy to poradzi do kogo u9derzyć)
3. opcja w koszty: poszukać fachowego serwisu audio, bo ASO raczej się tych spraw nie dotyka, chyba że mają człowieka-orkiestrę
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
macvas napisał(a):Tak jak pisałem, podejrzanie wygląda to, że mazdowski ekran LCD nie działa. Być może to jakiś błahy duperel, a równie dobrze to mogło być jakieś zwarcie, "dziabnięty" bezpiecznik lub inne coś na rzeczy z elektryką. Powodów jest bez liku.
Jutro zrobię tego reseta i zobaczę. Szukałem jak to rozkręcić ale nigdzie nie widzę tego.
Kurde ale kicha, że to nie działa :/ Dzięki za pomoc, jeśli jednak ktoś się spotkał z takim problemem to proszę pisać
Tutaj masz zdjęcia wybebeszonego seryjnego radia przy okazji naprawy podświetlenia klimatronika. Pierwsze dwie-trzy foty będą pomocne 
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Jutro mam więcej czasu to spróbuję to zrobić.
Mam jeszcze takie pytanie. Bo do tego małego ekranu (ze spalaniem itp.) powinien
być gdzieś jakiś guziczek do zmiany wyświetlanych informacji i teraz u mnie go nie ma
więc pewnie trzeba będzie go dorobić? Czy może jednak wszystkie informacje wyświetlają się
naraz na ekranie?
Mam jeszcze takie pytanie. Bo do tego małego ekranu (ze spalaniem itp.) powinien
być gdzieś jakiś guziczek do zmiany wyświetlanych informacji i teraz u mnie go nie ma
więc pewnie trzeba będzie go dorobić? Czy może jednak wszystkie informacje wyświetlają się
naraz na ekranie?
ramiong napisał(a):Jutro mam więcej czasu to spróbuję to zrobić.
naraz na ekranie?
Info/clock (czy jakoś tak) jest od zmiany wyświetlanych danych bo reszta to panel klimy i informacje o stacji radiowej/audio
W eonon po lifcie info/clock sterowane jest z kierownicy przyciskami od radia.
Jak jest u Ciebie – nie wiem, nie jestem w stanie stwierdzić czy to eonon.
W dziale tuningu – car audio, jest też temat dedykowany takiego typu rozwiązaniom w naszych BK, ten temat też przeczytaj
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
Byłem przed chwilą w samochodzie i robiłem reset, niestety nic się nie zmieniło nadal oprócz radia nic nie działa. Poszperałem w opcjach i znalazłem zakładkę system:
Przywróciłem system do początkowych ustawień jeszcze przez właśnie ten panel i też nic ;/
Ale przynajmniej porządnie skalibrowałem dotyk
Może dokładna wersja systemu pomoże komuś z Was w dowiedzeniu się co może być nie tak.
Przywróciłem system do początkowych ustawień jeszcze przez właśnie ten panel i też nic ;/
Ale przynajmniej porządnie skalibrowałem dotyk
Może dokładna wersja systemu pomoże komuś z Was w dowiedzeniu się co może być nie tak.
Jestem na etapie zabierania się za montaż modelu GA5151 z Androidem.
Jak tylko odpalę postaram się zamieścić jakieś info.
Radyjko, trzeba przyznać, wygląda obiecująco
http://www.eonon.com/Car-GPS/Specific-Car-GPS/Mazda/GA5151.html
teti77 napisał(a):Jestem na etapie zabierania się za montaż modelu GA5151 z Androidem.
Czekam z ogromną niecierpliwością na relacje z montażu i użytkowania

@ramiong
Z tego co widzę, nie jest to Eonon – a tylko o takich czytałem i nimi się interesowałem. Auto masz z manualną klimą – może to wersja USA? Poszukaj na forum amerykańskim:
- Kod: Zaznacz cały
http://www.mazda3forums.com/index.php
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
Jest Panowie po restarcie systemu działa mi bluetooth i w końcu mogę posłuchać swojej muzyki 
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i mi tyle wystarczy więcej nie musi działać. A jak będę przy gotówce to wymienię ten panel.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i mi tyle wystarczy więcej nie musi działać. A jak będę przy gotówce to wymienię ten panel.
ramiong napisał(a):mi tyle wystarczy więcej nie musi działać.
W takim razie cieszy mnie, że się cieszysz
ramiong napisał(a):jak będę przy gotówce to wymienię ten panel.
Na Twoim miejscu wydałbym tą gotówkę na wizytę u fachowego diagnosty, który by Ci rozpracował ten sprzęt i problem.
Lepszych paneli nie znajdziesz, bo do BK wszystkie są robione na jedno kopyto – no chyba że zadowala Ciebie płynność działania i te kilka bajerów więcej z wersji jaka jest w Androidzie. Wtedy faktycznie wskakuj w najnowszego Eonon'a.
Przesiadka na jakieś ciekawe radio z wyświetlaczem pod 2DIN jest sensowna tylko gdy zmieniasz z seryjnego albo faktycznie wyjdzie, że ten Twój panel ma usterkę nie rentowną w naprawie.
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
teti77 napisał(a):Jestem na etapie zabierania się za montaż modelu GA5151 z Androidem.
Witam Panowie,
Ja już od prawie miesiąca użytkuję GA5151. Niestety ostatnio czas mi nie pozwalał na zaglądanie na forum.
Podzielę się moimi doświadczeniami. Najpierw te dobre:
Urządzenie pasuje idealnie a montaż to pestka. U mnie było więcej zabawy ponieważ musiałem wymieniać wyświetlacz na polift no i przerobić instalację tak żeby mieć trip i zegarek.
Eonon GA5151 działa bardzo dobrze. Android bez problemów, szybki, nigdy się jeszcze nie zawiesił. Radio działa dobrze aczkolwiek miewa problemy z gubieniem stacji tak jak to było w poprzednich wersjach stacji eona. Bluetooth również ok, łączy się z tel (HTC ONE S i LG e460) razem z książką itp. Ma wbudowany głośnik i rozmawia się na dobrym poziomie, nikt jeszcze nie narzekał. Super odtwarza filmy i muzykę. Ogólnie oceniam na 5. Nawigacja (u mnie Automapa, TomTom i Janosik) działają bez problemów. GPS szybko łapie zasięg i nie gubi się w trasie. Kamera cofania również działa super, szybko się włącza i szybko wraca w tryb radia itp. Możliwość ustawienia głośności muzyki podczas cofania.
Ale ma minusy:
Największy to taki, że prawdopodobnie jest wysyłany ze złym dekoderem CAN BUS. Na dekoderze jest napis "NEW MAZDA 3 2010" i przez to nie mamy dostępu do TRIPU i ustawienia zegara oraz odwrócona funkcja przycisków "następny" "poprzedni" na kierownicy. Sprawa zgłoszona do Eona i czekamy na rozwiązanie tego problemy. śledzę wątek na zagranicznym forum mazdy i eona i każdy ma ten sam problem. Eonon zapewnia że pracuje aktualnie nad rozwiązaniem problemu.
Drugi mankament to Screen Mirroring, ja nie używam. Ale wiem z innych forum, że nie działa z Samsungiem w ogóle oraz z niektórymi HTC, chociaż powiem szczerze, że w ogóle nie pamiętam żebym gdzieś przeczytał, że komuś działało
Ma jeszcze kilka małych niedociągnięć ale to już raczej pestki :p W tej chwili chyba więcej mi nie przychodzi do głowy. Będę zaglądał tutaj i dzielił się doświadczeniami.
- Od: 27 sie 2014, 21:36
- Auto: Mazda 3 Sedan, 2.0 benzyna + gaz, 2005 rok
Sklep Eonon w UK chyba stanął na nogi? Wcześniej tylko brak towaru.
http://eonon.co.uk/Specific-Car-GPS/GA5151.html
http://eonon.co.uk/Specific-Car-GPS/GA5151.html
teti77 napisał(a):Jeśli są chętni na zakup GA5151 w dobrej cenie to więcej info pod tel. 504 045 029
POLECAM
nowy czy używany?
tak ogólnie to fajny bajer, ale za ponad 300GBP... trochę dużo jak za bajer...
navi mam w telefonie i działa rewelacyjnie, a ekran 5 cali w zupełności wystarcza z praktycznego punktu widzenia, dla odtwarzacza USB/AUX/SD lepszy Xcarlink (i wszystkie inne jego odpowiedniki), a to że ten sprzęt ma Androida... cóż nie wiem czy to dobrze – wiadomo apki itp., ale generalnie co to właściwie daje w samochodzie?
nie żebym był żyłą na kasę, ale jednak 1.5kPLN to sporo grosza...
aaa tak w ogóle – można tego używać kiedy nie ma się fabrycznej navi?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM