Akumulator – wymiana, obudowa, opinie i porady
siechu napisał(a):a kto ma doświadczenia z tymi aku panasonica ?
U siebie mam Panasonica. Siedzi od nowości. Dzisiaj rano było ok -7 i mimo że bakteria całkiem świeża (2-ga zima) – to kręcił z lekką zadyszką... Jak temperatury spadną zdecydowanie to czuje że będzie problem. W razie czego wrzucę Boscha S4 – słyszałem z wielu źródełek że bardzo udana linia. Nie zweryfikowałem tylko czy oby na pewno są w rozmiarze M3...
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
bartex28 napisał(a):ja mam panasonica z 2003r grudzień kręci codziennie bez najmniejszych problemów, dziś -7 i również standard
To może ja mam jakiegoś Panasonix-a a nie Panasonic-a hehe
emilio
Ja też mam Panasonica z 2007 z tym że przez 9 miesięcy nie podłączony (może to ma wpływ na jego żywotność) i przy ostatnich przymrozkach kręci ale wydaje mi się że jak by auto postało z 3 dni to mógłby już niezakręcić 
- Od: 11 lis 2009, 15:22
- Auto: była Mazda 3 2.0 16V 2007 tiptronic
jest Mercedes C SportCoupe 200 kompresor
pewnie duży wplyw na akumulator ma urzytkowanie samochodu. w moim przypadku, bardziej poprzedniego właściciela auto garażowane jeżdzone głównie na trasie może dlatego.
U mnie szybciej siądzie ponieważ jeździ głównie żona krótkie dystanse ok 5-7km.
Dla przykładu mam astrę z 2007 roku czyli 2 tata 160.000 przejechane i akumulator już pada ledwo rano kręci stoi zawsze pod chmurka.
U mnie szybciej siądzie ponieważ jeździ głównie żona krótkie dystanse ok 5-7km.
Dla przykładu mam astrę z 2007 roku czyli 2 tata 160.000 przejechane i akumulator już pada ledwo rano kręci stoi zawsze pod chmurka.
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Dokładnie tak... Jak długo stoi – Zonk. Jak się śmiga na krótkich dystansach – też Zonk. Niby te wszystkie akumulatory są teraz pseudo bezobsługowe ale jak znajdę chwile to sprawdzę czy faktycznie w moim nie odparowało może trochę elektrolitu. Dziadek mi kiedyś wbijał do głowy że musi być ok. 1cm ponad powierzchniami płyt. A z Dziadkiem się nie dyskutuje więc chyba tak musi być 
emilio
Jeżdżę właśnie na krótkich trasach, ok. 10 km mam do pracy więc to na pewno nie pomaga akumlatorowi, poza tym parkuje na podjeździe pod chmurką. Dziś -11 rano i kręci bez problemu więc chyba nie jest źle. Gdzieś słyszałem że te Panasonici są dobre ale czas pokaże...
- Od: 11 lis 2009, 15:22
- Auto: była Mazda 3 2.0 16V 2007 tiptronic
jest Mercedes C SportCoupe 200 kompresor
Czy akumulator o wymiarach dł. – 278; szer. – 175; wys. -190 będzie pasował do M3 1.6 CD? Znalazłem Moll M3 plus 83075 z porządnymi parametrami w sensownej cenie tylko mam wątpliwości czy długość 278mm nie będzie przeszkodą. Według katalogu Moll'a powinienem założyć 570 029 054 o wymiarach 272x175x225, ale ma znacznie słabsze parametry.
-
ator
U mnie jest 232x173x204(z cyckami licząc 227). Czyli 4,5 cm różnicy między tym co podałeś. Jak chcesz to mam EPC i mogę Ci sprawdzić co siedzi wg. katalogu. Jakby co PW z numerem VIN.
emilio
Mierzyłem swój akumulator (który wygląda identycznie jak na zdjęciu BlackM3) bez wyciągania ze skrzynki i po ciemku ;–) i wyszło mi około/niespełna 270 długości 170 szerokości i 190 wysokości (sama obudowa bez "cycków" ;–) Zatem walka toczy się o milimetry i pewnie przekonam się jak już wyjmę stary akumulator (Nippon Denso GS lub G5) i wstawię Moll'a. Myślałem tylko, że ktoś już próbował z tym akumulatorem w tym samochodzie i ma jakieś doświadczenia.
Ale wielkie dzięki EmilioEstewez za chęć pomocy.
------
ator
Ale wielkie dzięki EmilioEstewez za chęć pomocy.
------
ator
-
ator
ator napisał(a):Ale wielkie dzięki EmilioEstewez za chęć pomocy.
You're welcome
emilio
Po ostatnich mrozach aku odmówił posłuszeństwa kompletnie. Był to montowany fabrycznie 70Ah japoński Yuasa. Zdecydowałem się na Centrę Futurę CA722 – ma ona parametry 72Ah i prąd rozruchowy 720. Koszt 380PLN. Różni się trochę rozmiarami – trochę szersza i sporo niższa. Ale jakoś wlazła, trochę się namęczyłem, musiałem ujemną klemę rozbierać żeby to jakoś zamontować. Ale siedzi i mam nadzieję długo posłuży.
http://allmazda.net/parts/ – katalog części do Mazdy 3 i nie tylko (diesel także)
- Od: 1 lis 2007, 11:47
- Auto: 3 BK Y6 '07
Ja dopisze jedno zdanie jesli chodzi o odlaczenie aku na dluzszy czas, znane sa przypadki kiedy po odpieciu aku, komputerkowi pomyrdalo sie i nie wiedzial w jakiej pozycji jest kierownica i tym samym swiecila sie kontrolka od TC. Odpalajac samochod wszystko bylo ok, idealnie prosta jazda nic nie objawiala, wystarczylo ruszyc minimalnie kierownica i wszystko bylo jasne, wystarczy "nauczyc" komputer na nowo w jakiej jest pozycji kierownica poprzez odpowiednie krecenie kierownica, niestety nie obejdzie sie bez wpinki.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Dla wszystkich zainteresowanych, Bosch Silver S4 pasuje idealnie do Trójki z USA, wahałam sie jeszcze między Centrą Futura, czy to byl dobry wybór...okaze się ? Panasonic dokonał żywota parę dni temu, po 3 latach pracy (!). Pozdrawiam.
- Od: 19 maja 2008, 00:00
- Auto: mazda 3 2.0 BK USA
Czyli coś faktycznie cieniutkie te Panasoniki... Co to jest 3 latka.
emilio
Witam, napisze ze identycznie wygladajacy akumulator na zdjeciu od BlackM3 mialem fabrycznie w 626 GF DiTD
w/g katalogu 80D26L jest to panasonic 65/582 wymiary 260/173/227mm
Zapytam wiec, jaki (oznaczenie) jest akumulator na zdjeciu widze ze panasonic i nic wiecej, pytam bo takowy posiadam z DiTD ktory okazal sie sprawny ale lezy ponad rok nieuzywany, i nie wiem czy cos z niego bedzie.
Pytam jeszcze bo bateria Panasonic o numerze katalogowym PAN80D26L-BM jest dedykowany do silnika Millera 2.3 w moim Xedosie9 podobnie jak do waszych 1.6 CiTD
pabl0 napisał(a):model 80D26L który posiadam, ma jakąś wartość 55.
w/g katalogu 80D26L jest to panasonic 65/582 wymiary 260/173/227mm
Zapytam wiec, jaki (oznaczenie) jest akumulator na zdjeciu widze ze panasonic i nic wiecej, pytam bo takowy posiadam z DiTD ktory okazal sie sprawny ale lezy ponad rok nieuzywany, i nie wiem czy cos z niego bedzie.
Pytam jeszcze bo bateria Panasonic o numerze katalogowym PAN80D26L-BM jest dedykowany do silnika Millera 2.3 w moim Xedosie9 podobnie jak do waszych 1.6 CiTD
własnie dokonał zywota Panasonic (50D20L-MF) w mojej madzi (poziom elektrolitu w normie) – wyglada że był w niej od nowosci (2008). Dość krótki żywot. Ale eksploatacja to głównie dojazd do pracy 2km i powrót oraz przecietnie raz w miesiącu dłuższa trasa. Bardziej niekorzystnie nie może być..
Wymieniłem na Bosch-a 55Ah.
Trzeba głównie zwrócić uwagę na wysokość akku. U mnie – M3 2.0 benzyna – oryginał miał wysokość 20cm (nie licząc klem). Jeżeli akku jest niższy to metalowy uchwyt mocujący akumulator nie dociska go i na wybojach bedzie sobie podskakiwał co przy jego wadze może zdemolować plastikową obudowę akku lub samego siebie. Mój nowy akku jest teraz niestety niższy i musiałem zastosować gumowy klocek między akku a uchwytem.
A przy okazji mam pytanie:
Na niektórych zdjeciach widzę, że z obudowy akumulatora wychodzi coś na kształt kanału biegnącego w stronę przodu auta. U mnie tego nie ma. Czy to coś powinno być i do czego to własciwie służy ?
Wymieniłem na Bosch-a 55Ah.
Trzeba głównie zwrócić uwagę na wysokość akku. U mnie – M3 2.0 benzyna – oryginał miał wysokość 20cm (nie licząc klem). Jeżeli akku jest niższy to metalowy uchwyt mocujący akumulator nie dociska go i na wybojach bedzie sobie podskakiwał co przy jego wadze może zdemolować plastikową obudowę akku lub samego siebie. Mój nowy akku jest teraz niestety niższy i musiałem zastosować gumowy klocek między akku a uchwytem.
A przy okazji mam pytanie:
Na niektórych zdjeciach widzę, że z obudowy akumulatora wychodzi coś na kształt kanału biegnącego w stronę przodu auta. U mnie tego nie ma. Czy to coś powinno być i do czego to własciwie służy ?
- Od: 20 mar 2009, 01:20
- Auto: Była: mazda 3 BK 2.0 110kW AT 2008r USA sedan
Jest: mazda 3 BP 2.0 110kW AT 2023r sedan
Odnosnie baterii Panasonic z mojego DiTD czyli j/w pisalem
wyglada jak na zdjeciu z pierwszej strony.
Okazalo sie, ze znalazlem go przez przypadek w szopie u kolegi w miejscu zlomu.
Podpialem miernik i niby ponad 12.7 V.
Powiem ze stal ponad dwa lata nieladowany, wsadzilem go zamiast mojego w X9 Miller i o dziwio odpalila bez mrukniecia, wielkie bylo moje zdziwienie ze po ponad wieku 12 lat nadal uruchomil silnik o pojemnosci 2.3 (benzyna).
Nadmienie ze w celach czystosc elektrolitu nie wyglada obiecujaco i nawet skrajne cele wypchnely obudowe bateri tak ze to odchylenie widac, takie wypuklenie.
Nie wiem jak sie bateria bedzie zachowala w aucie podczas ladowania/uzywania codziennego.
Aha oznaczenie baterii to 95D31L niby w necie 80Ah ale ile rozruchu to nie wiem...
Janusz626 napisał(a):w/g katalogu 80D26L jest to panasonic 65/582 wymiary 260/173/227mm
wyglada jak na zdjeciu z pierwszej strony.
Okazalo sie, ze znalazlem go przez przypadek w szopie u kolegi w miejscu zlomu.
Podpialem miernik i niby ponad 12.7 V.
Powiem ze stal ponad dwa lata nieladowany, wsadzilem go zamiast mojego w X9 Miller i o dziwio odpalila bez mrukniecia, wielkie bylo moje zdziwienie ze po ponad wieku 12 lat nadal uruchomil silnik o pojemnosci 2.3 (benzyna).
Nadmienie ze w celach czystosc elektrolitu nie wyglada obiecujaco i nawet skrajne cele wypchnely obudowe bateri tak ze to odchylenie widac, takie wypuklenie.
Nie wiem jak sie bateria bedzie zachowala w aucie podczas ladowania/uzywania codziennego.
Aha oznaczenie baterii to 95D31L niby w necie 80Ah ale ile rozruchu to nie wiem...
.....dziś wyzionął ducha akumlator w mojej Mazdzie
chyba oryginalny produkcja – GS Nippon Denchi Made in Japan, jest kod 23112003G to pewnie data produkcji,
czekam właśnie na dostarczenie nowego, wybór padł na VARTA Blue Dynamic 60 AH/540 za 268 PLN
chyba oryginalny produkcja – GS Nippon Denchi Made in Japan, jest kod 23112003G to pewnie data produkcji,
czekam właśnie na dostarczenie nowego, wybór padł na VARTA Blue Dynamic 60 AH/540 za 268 PLN
- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004