Z tą ilością miejsca na tylnej kanapie jak na auto klasy kompakt nie jest tak źle. Porównując chociażby auta klasy średniej o podobnych wymiarach jak np. Audi A4 2001r, czy BMW 320d z 2000r to w maździe wydaje mi się z tyłu na nogi jest nieporównywalnie więcej miejsca (zwłacza porównując do audi).
Według mnie większym problemem jest samo wsiadanie do tyłu przez stosunkowo małe tylne drzwi i mały kąt ich otwarcia. Podczas sprzątania w aucie bardzo często muszę myć boczki tylnych drzwi na wysokości głośnika oraz słupek środkowy, ponieważ regularnie pasażerowie zabrudzają je butami wchodząc. Pasażerowie muszą dość mocno kulić nogi podczas wsiadania, aby nie zawadzać nogami.
Odnosząc się do wypowiedzi
Lukaszgracz po 2 latach użytkowania nie z wszystkimi plusami i minusami się zgadzam, ale oczywiscie każdy ma swoje indywidulane odczucia i punkty odniesienia.
Skrzypiącej klapy bagażnika mimo posiadania sedana nie stwierdziłem. Seryjne głośniki też nie grają znowu tak, źle.
Z ważniejszych minusów:-podatność na korozję niestety występuję i temu nikt chyba nie zaprzeczy

-delikatny, podatny na zarysowania lakier
-słaba widoczność z tyłu (sedan)
-słaby dostęp do przestrzeni bagażnika przez niski otwór załadunkowy (sedan)
-plastiki wnętrza dobrze spasowane, nie skrzypiące, lecz niestety podatne na zarysowania
-głośna praca zawieszenia
-bardzo słabe wyciszenie
-głośna praca pompy wspomagania
-faktycznie fatalny dostęp do filtra klimatyzacji
Plusy:-bardzo precyzyjny układ kierowniczy
-rewelacyjna skrzynia biegów
-dynamiczny, lecz troszkę paliwożerny silniczek 2.0

-dobre hamulce
-atrakcyjny mimo wieku wygląd oraz nowoczesne wnętrze
-bogate seryjne wyposażenie jak na rocznik i klasę auta
– no i co najważniejsze frajda z jazdy jaką daje MAZDA