Cześć,
Zakupiłem ostatnio bagażnik dachowy, który montuje się w punktach montażowych. W zestawie dostałem stopki przystosowane do Mazdy 3 oraz śruby montażowe. I tu pojawia się problem. Śruby w zestawie mają średnicę gwintu 6mm i nie chcą wejść. Nie jestem pewien, czy to wina rdzy na gwincie, czy może po prostu rozmiaru śruby.
Czy montował ktoś taki bagażnik u siebie i pamięta jakich śrub używał – 5 mm czy 6 mm?
Z góry dzięki!
Montaż bagażnika dachowego – rozmiar gwintu?
Strona 1 z 1
Czyli nie jest to stanradtowy gwint metryczny?
W zestawie dostalem 3 różne rodzaje śrub o średnicy 6 mm. Jeśli gwint jest "gęstszy", może po prostu testowałem na złej śrubie... Może ktoś to potwiedzić?
Dopisano 3 sie 2016, 20:45:
OK, sprawdziłem jeszcze raz w domu na spokojnie. Okazuje się, że gwint był odpowiedni (fi 6 mm), tylko gwinty w dachu strasznie były zabrudzone. Odrobina WD40, oliwy, dużo siły i gwinty są spowrotem do użycia. Trochę martwi mnie "zapadnięta" listwa, pod którą te gwinty się znajdują. Gumowe elementy bagażnika, które powinny być chyba dobrze spasowane, w tym wypadku nie do końca spasowane są. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy po montażu...
W zestawie dostalem 3 różne rodzaje śrub o średnicy 6 mm. Jeśli gwint jest "gęstszy", może po prostu testowałem na złej śrubie... Może ktoś to potwiedzić?
Dopisano 3 sie 2016, 20:45:
OK, sprawdziłem jeszcze raz w domu na spokojnie. Okazuje się, że gwint był odpowiedni (fi 6 mm), tylko gwinty w dachu strasznie były zabrudzone. Odrobina WD40, oliwy, dużo siły i gwinty są spowrotem do użycia. Trochę martwi mnie "zapadnięta" listwa, pod którą te gwinty się znajdują. Gumowe elementy bagażnika, które powinny być chyba dobrze spasowane, w tym wypadku nie do końca spasowane są. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy po montażu...
Siemanko moglbys dac znac gdzie kupiles ten bagaznik relingi i ile za nie zaplaciles? pozdrawiam
mc44 napisał(a):Cześć,
@Gadu, czy po zdjęciu belek nie miałeś problemu, że otwory gwintowane 'podniosły się, tak, że nie dało się wsadzić z powrotem zaślepki?
Dzięki za odpowiedź
Owszem dzieje się tak gdy użyjemy zbyt długich śrub :–) śruba opiera się o konstrukcję dachu i odpycha gwint. Wygląda to mniej więcej tak jak na obrazku

Witam. Trafilem w koncu na ten sam problem wygietych ku gorze uchwytow (fixpointy) ale w mazda cx9. Mam bagaznik mont blanc 5105 z dedykowanymi stopami pod cx9 ( kilka innych modeli tez pasuje) W zestawie jest 3 rodzaje srub. Pod mazde/ford sa najkrotsze sruby. Takie wkrecile ale podejzewam ze za mocno dokrecilem poniewaz po demontazu bagaznika fixpointy poszły w gore do tego stopnia ze zaslepek nie moglem zalozyc. Delikatne zbilem mlotkiem przez kolek drewniany te uchyty do pozycji wczesniejszej. Czy mieliscie taki problem u siebie? Zakupilem identyczne sruby ale 1cm krotsze .Mysle ze to pomoze i sila dokrecania jednak z glowa. Jest tam ponoc 4Nm wiec to nie wiele.
Strona 1 z 1