Dzień dobry!
Witam wszystkich miłośników Mazdy. Na wstępie chciałbym prosić o wyrozumiałość z uwagi na to, że jestem tutaj nowy i zapewne muszę się jeszcze dużo nauczyć. Przede wszystkim muszę powiedzieć, że to forum jest naprawdę świetne z uwagi na liczbę, zaangażowanie i wysoki poziom użytkowników. Ja niestety nie posiadam jeszcze swojej Mazdy, ale trafiłem tutaj, gdyż pragnę takową kupić. Uwiodły mnie kształty i wnętrze

. Moje doświadczenie z samochodami nie jest wielkie (wręcz bym powiedział, że małe). Mazda będzie moim pierwszym samochodem, na które zapracuję, więc jest to szczególnie poważna sprawa. Interesuje mnie trójeczka(2004-2007) z silnikiem diesla 2.0 o mocy 143 kM. Niestety spotykam się często ze złymi opiniami na temat tych silników, ale często jest tak, że osoby wypowiadające się nigdy nawet nie jeździły takim samochodem, dlatego przyszedłem tutaj prosić o opinie posiadaczy trójeczek z dwulitrowym dieslem. Chciałbym kupić mazdę w sedanie, co już trochę utrudnia sprawę, gdyż jest ich na rynku mniej aniżeli hatchbag'ów. Przede wszystkim interesują mnie koszty utrzymania, czy z silnikiem nie ma większych problemów oraz jak oceniacie komfort jazdy zwłaszcza przy dużych prędkościach. Z góry dziękuję za pomoc, a już teraz mogę obiecać, że po zakupie i przetestowaniu na bieżąco będę dzielił się opiniami i spostrzeżeniami