Centralny zamek – temat ogólny
Witam,
W mojej Mazdzie 3 chciałem zamontować uniwersalny sterownik centralnego zamka ponieważ zakupiłem ją bez pilotów. Znalazłem pod schowkiem centralę, w której mam dostęp zarówno do zamknięcia jak i otwarcia drzwi a także do kierunków. Podczas zamknięcia gdy mierzę miernikiem pojawia się impuls z napięciem 12V. Moje pytanie brzmi czy jak podpinam to sterowanie to do kabli zamknięcia i otwarcia mam podać masę czy plus?
Wiem że jest niewiele trójek które nie mają lub mają niedziałający pilot ale może ktoś się orientuje w tym temacie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z racji braku odpowiedzi przekażę swoje doświadczenie odnośnie sterowania i montażu sterownika centralnego zamka. Otóż w M3 centralny zamek sterowany jest minusem. Sterownik zamontowałem pod schowkiem pasażera. Zasilanie sterownika wziąłem z kostki która jest wpięta do tablicy bezpieczników (najgrubszy kabel koloru czerwono – czarnego). Z tej samej kostki udało mi się podłączyć kierunkowskazy (kabelki jasnoniebieski i niebiesko zielony). Kable przeciągnąłem przez gumową rurkę do drzwi (najtrudniejsza czynność w podłączeniu sterownika). Przewody otwarcia i zamknięcia podciągnąłem pod przycisk zamykający i otwierający wszystkie drzwi. Działą on tak że zamyka samochód po dostaniu impulsu 12V a otwiera gdy impuls będzie wynosił 6V. Z racji tego, że sterownik oba impulsy przekazuje 12V do kabelka otwarcia przylutowałem rezystor 1ohm i on zmniejszył mi napięcie do poziomu 6V które pozwala na otwarcie drzwi.
Widziałem na tym forum wiele osób które po awarii pilota zastanawiają się nad zamontowaniem centralki uniwersalnej. Elektryk po rozpoznaniu sprawy powiedział że auto będzie musiało u niego zostać dwa dni i koszt założenia wyniesie 360 zł. Ja zakupiłem sterownik z dwoma pilotami za 70zł do tego rezystor który znalazłem w swoim pudełeczku małego elektronika (koszt chyba nie przekracza 1zł) no i trochę izolacji i lutownica. Spędziłem nad tym kilka godzin z racji szukania odpowiednich kabli. Jeśli ktoś w jakimś stopniu zna podstawy elektronik i przeczytaniu mojego sposoby na podłączenie myślę że sobie spokojnie poradzi.
Pozdrawiam
W mojej Mazdzie 3 chciałem zamontować uniwersalny sterownik centralnego zamka ponieważ zakupiłem ją bez pilotów. Znalazłem pod schowkiem centralę, w której mam dostęp zarówno do zamknięcia jak i otwarcia drzwi a także do kierunków. Podczas zamknięcia gdy mierzę miernikiem pojawia się impuls z napięciem 12V. Moje pytanie brzmi czy jak podpinam to sterowanie to do kabli zamknięcia i otwarcia mam podać masę czy plus?
Wiem że jest niewiele trójek które nie mają lub mają niedziałający pilot ale może ktoś się orientuje w tym temacie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z racji braku odpowiedzi przekażę swoje doświadczenie odnośnie sterowania i montażu sterownika centralnego zamka. Otóż w M3 centralny zamek sterowany jest minusem. Sterownik zamontowałem pod schowkiem pasażera. Zasilanie sterownika wziąłem z kostki która jest wpięta do tablicy bezpieczników (najgrubszy kabel koloru czerwono – czarnego). Z tej samej kostki udało mi się podłączyć kierunkowskazy (kabelki jasnoniebieski i niebiesko zielony). Kable przeciągnąłem przez gumową rurkę do drzwi (najtrudniejsza czynność w podłączeniu sterownika). Przewody otwarcia i zamknięcia podciągnąłem pod przycisk zamykający i otwierający wszystkie drzwi. Działą on tak że zamyka samochód po dostaniu impulsu 12V a otwiera gdy impuls będzie wynosił 6V. Z racji tego, że sterownik oba impulsy przekazuje 12V do kabelka otwarcia przylutowałem rezystor 1ohm i on zmniejszył mi napięcie do poziomu 6V które pozwala na otwarcie drzwi.
Widziałem na tym forum wiele osób które po awarii pilota zastanawiają się nad zamontowaniem centralki uniwersalnej. Elektryk po rozpoznaniu sprawy powiedział że auto będzie musiało u niego zostać dwa dni i koszt założenia wyniesie 360 zł. Ja zakupiłem sterownik z dwoma pilotami za 70zł do tego rezystor który znalazłem w swoim pudełeczku małego elektronika (koszt chyba nie przekracza 1zł) no i trochę izolacji i lutownica. Spędziłem nad tym kilka godzin z racji szukania odpowiednich kabli. Jeśli ktoś w jakimś stopniu zna podstawy elektronik i przeczytaniu mojego sposoby na podłączenie myślę że sobie spokojnie poradzi.
Pozdrawiam
- Od: 4 kwi 2015, 15:45
- Auto: Mazda 3 Sedan, 2.0 Benzyna 150KM, 2007 v. USA
Witam,
Przeszukałem wątki przy Mazdzie 3 ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Centralny zamek otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz przednich pasażera. Muszę ręcznie zamykać/otwierać od środka. Nie słychać wtedy charakterystycznego kliknięcia, które słychać w przypadku zamykania czy otwierania innych drzwi. Myślę, że może padł siłownik ale może przetarł się któryś z kabli, sam przekonałem się, że jakość instalacji nie jest najmocniejszą stroną naszej Mazdy przy problemie z brakiem wstecznego
Ma ktoś jakieś inne propozycję co może być przyczyną? Proszę też o pomoc przy demontażu tapicerki drzwi bo nie wiem jak się za to zabrać. Z góry dziękuje za pomoc.
Przeszukałem wątki przy Mazdzie 3 ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Centralny zamek otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz przednich pasażera. Muszę ręcznie zamykać/otwierać od środka. Nie słychać wtedy charakterystycznego kliknięcia, które słychać w przypadku zamykania czy otwierania innych drzwi. Myślę, że może padł siłownik ale może przetarł się któryś z kabli, sam przekonałem się, że jakość instalacji nie jest najmocniejszą stroną naszej Mazdy przy problemie z brakiem wstecznego
- Od: 25 paź 2012, 20:56
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 Benzyna
Sedan 2005
Witam Wszystkich serdecznie odświeżam temat i proszę o waszą pomoc otóż problem polega na tym iż nie działa mi centralny z pilota. Posiadam mazde 3 1.6b z 2005 r. kluczyk to scyzoryk
Sprawdziłem zamek w drzwiach i wszystko wygląda wporzadku , bezpieczniki również ok.
Centralny działa z kluczyka wszystkie drzwi zamyka i otwiera, a z pilota nic. Mazde niedawno kupiłem i próbuje to zrobić stąd proszę was o pomoc co jeszcze sprawdzić
Wyjąłem schowak pasażera i znalazłem dwie kostki białą na 6pinów połączonej do tego urządzenia o nazwie keyless co to dokładnie jest ?
I czarna na 19 pinów do niczego nie podłączona
Proszę o jakąś pomoc.
Sprawdziłem zamek w drzwiach i wszystko wygląda wporzadku , bezpieczniki również ok.
Centralny działa z kluczyka wszystkie drzwi zamyka i otwiera, a z pilota nic. Mazde niedawno kupiłem i próbuje to zrobić stąd proszę was o pomoc co jeszcze sprawdzić
Wyjąłem schowak pasażera i znalazłem dwie kostki białą na 6pinów połączonej do tego urządzenia o nazwie keyless co to dokładnie jest ?
I czarna na 19 pinów do niczego nie podłączona
Proszę o jakąś pomoc.
-
Kuba2020
Witam ponownie. U mnie centralny z kluczyka działa ,tylko z pilota nie. Ta czarna długa kostka jest od fabrycznego alarmu , ta mała biała kostka która jest podłączona do tego modułu ze zdjęcia to cała centrala keyless odpowiedziała za sterowanie centralnym z pilota. Ja swoją wymieniłem na inną sprawną ale dalej nie mogę sparować jej z pilotami. Sprawdziłem zamek w drzwiach kierowcy wydaje mi się że mikrostyki są ok sprawdziłem przewody idące z centrali do zamka i też jest przejście bezpieczniki ok. Jedyne co mnie nie pokoji to to że gdzieś na forum jednemu użytkownikowi nie działała szyba automatycznie w drzwiach kierowcy mimo ich kalibarcji jak udało mu się skalibrować w końcu tą szybę centralny z pilota ożył. Jednak ja nie mogę tego u siebie skalibrować nie wiem co dalej robić. Jakieś rady ?
-
Kuba2020
witam
Też mam problem z centralnym zamkiem.
Z kluczyka wszystko działa a z pilota nie zawsze.
Raz otwiera i zamyka kilka razy i jest wszystko ok a czasami zamkne mazde z pilota i już nie chce otwierać mazdy.
Albo zamyka się auto z pilota otwiera się z pilota a po włożeniu kluczyka do stacyjki i wyjęciu bez odpalania auta już pilot nie działa i trzeba zamknąć kluczykiem.
Pilot jest sprawny i bateria też!!!
Też mam problem z centralnym zamkiem.
Z kluczyka wszystko działa a z pilota nie zawsze.
Raz otwiera i zamyka kilka razy i jest wszystko ok a czasami zamkne mazde z pilota i już nie chce otwierać mazdy.
Albo zamyka się auto z pilota otwiera się z pilota a po włożeniu kluczyka do stacyjki i wyjęciu bez odpalania auta już pilot nie działa i trzeba zamknąć kluczykiem.
Pilot jest sprawny i bateria też!!!
-
maggie
U mnie też był problem z centralnym ale tylko gdy całe auto się nagrzało na słońcu, tzn. pilotem normalnie wszystkie zamki zamykało ale otworzyć już nie chciało, od środka centralne otwieranie też nie dawało rady. Teraz unikam słonecznych postojów 
- Od: 20 kwi 2016, 20:08
- Auto: Mazda 3 BK 1,6 109KM
Witam pragnę donieść że wymieniłem już wszystko ;d zamek kierowcy , moduł komfortu i nawet centralke. Kluczyki sprawdzone baterie też ok a mimo to samochód nie wchodzi w tryb programowania kluczyków macie może już jakieś pomysły?
-
Kuba2020
Witam mam pytanie. Czy zamek do tylnych drzwi od hatchbacka pasuje do sedana M3 2004 rok
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Cześć,
Czy komuś z Was zdarza się, że centralny nie reaguje pomimo naciskania na pilocie przycisków nawet z bardzo bliska? U mnie wystarczy włożyć kluczyk ponownie do stacyjki i wszystko zaczyna działać, aż do kolejnego razu. Może komuś z Was udało się to zdiagnozować? Problem pojawia się na obydwu kluczykach
Czy komuś z Was zdarza się, że centralny nie reaguje pomimo naciskania na pilocie przycisków nawet z bardzo bliska? U mnie wystarczy włożyć kluczyk ponownie do stacyjki i wszystko zaczyna działać, aż do kolejnego razu. Może komuś z Was udało się to zdiagnozować? Problem pojawia się na obydwu kluczykach
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Ja też tak parę razy miałem w X9 – trzeba było otworzyć drzwi normalnie kluczem i później już przy kolejnym użyciu centralny budził się bez kłopotów do dalszej pracy
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam 
Od paru dni mam problem z centralnym zamkiem, dokładnie z działaniem tego zamki w opcji "z pilota". Rano normalnie otwieram madzię z pilota, wsiadam i jadę. Potem jak zgaszę silnik i chcę zamknąć z pilota to już kiszka. Muszę zamykać kluczykiem . Następnie po kilkunastu minutach wszystko wraca do normy, Spokojnie zamykam i otwieram z pilota. Ale po dłuższej przerwie jak otworzę z pilota to po dojechaniu w jakieś miejsce znowu nie działa zamykanie. Zamykam kluczykiem , po czym po pewnym czasie znowu daje się zamykać i otwierać z pilota
!. Miał ktoś takie przygody
??

Od paru dni mam problem z centralnym zamkiem, dokładnie z działaniem tego zamki w opcji "z pilota". Rano normalnie otwieram madzię z pilota, wsiadam i jadę. Potem jak zgaszę silnik i chcę zamknąć z pilota to już kiszka. Muszę zamykać kluczykiem . Następnie po kilkunastu minutach wszystko wraca do normy, Spokojnie zamykam i otwieram z pilota. Ale po dłuższej przerwie jak otworzę z pilota to po dojechaniu w jakieś miejsce znowu nie działa zamykanie. Zamykam kluczykiem , po czym po pewnym czasie znowu daje się zamykać i otwierać z pilota

Witam, mam problem z pilotem centralnego – rozładowuje mi baterię samoczynnie. Działa przez 3 tygodnie i bateria ma poniżej 2,5 V, wymieniłem już dwie. Jest to oddzielny pilot visteon. W środku wszystko wygląda w porządku, na scalaku niby lekkie przybrudzenie (śniedź?) w okolicy nóżek, ale tylko przypruszone. Miał ktoś podobny problem?
Umyj dokładnie elektronikę pilota (szczególnie tam, gdzie widzisz tą śniedź) w izopropanolu a powinno pomoc.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Witam i proszę o pomoc...
Nie działa centralny w drzwiach od kierowcy i tylnej klapie.
Nie zamyka pilotem,jak włoże kluczyk to przekrece w lewo na otwieranie A w prawo na zamknięcie już nie,jakby coś blokowało i nie zamknęła też od środka ryglem.
Nie działa centralny w drzwiach od kierowcy i tylnej klapie.
Nie zamyka pilotem,jak włoże kluczyk to przekrece w lewo na otwieranie A w prawo na zamknięcie już nie,jakby coś blokowało i nie zamknęła też od środka ryglem.
- Od: 25 mar 2018, 11:06
- Auto: Mazda 3 BK sedan
1.6L 105KM Z6
2004r