Webasto – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
1, 2
Hej,
moze macie jakis pomysl. Ostatnio przejechalem krotki odcinek po miescie, postawilem auto pod blokiem i zwrocilem uwage na spore ilosci dymu wydobywajacego sie z okolic przedniego kola kierowcy. Smierdzialo przy tym spalinami
spotkaliscie sie z takim przypadkiem?
moze macie jakis pomysl. Ostatnio przejechalem krotki odcinek po miescie, postawilem auto pod blokiem i zwrocilem uwage na spore ilosci dymu wydobywajacego sie z okolic przedniego kola kierowcy. Smierdzialo przy tym spalinami
spotkaliscie sie z takim przypadkiem?
- Od: 28 maja 2009, 11:59
- Auto: Mazda 3 2.0 MZR-CD A+
Ostatnio mialem podobny problem u siebie, przednie lewe kolo. okazalo sie ze tloczek nie odbijal dobrze i klocki mi lekko dociskal do tarczy. Zestaw naprawczy musial pojsc w ruch bo smierdzacy dymek wydobywal sie z przygrzanej uszczelki gumowej tloczka.
- Od: 5 paź 2008, 11:07
- Auto: 626 IV GE HB 1.8 16V, '95
mazgaj napisał(a):jakby dmuchawa na wysokich obrotach jakas chodzila...
vqsoft napisał(a):WEBASTO i wszystko w temacie
jak to napisał vqsoft
w 6 było w serii, w 3 pewnie też. Sprawdź świece na niej jak mocno dymi. Bo nie powinno.
Witam
posiadam mazdę z 2007 roku w hatchbacku i dodatkowo jest wyposażona w ogrzewanie postojowe webasto. Kupiłem ten samochód z niemiec z oryginalbym przebiegiem 47 tysięcy km. Przez 2 miesiące elegancko działało ogrzewanie postojowe, aż do teraz. Gdy chce włączyć go w trybie ogrzewania albo wentylacji dzieje się to samo. Urządzenie normalnie włącza się po naciśnięciu guzika z pilota no i niby działa. Słychać buczenie urzadzenia i wszystko byłoby wporządku gdyby jeszcze chciało dmuchać do kabiny. Teraz niestety webasto tak jakby działa, bo włącza się normalnie i wyłącza, no ale nie wieje w ogóle do kabiny. Zmieniałem na różne konfigurację nawiewu, ale to też nie pomogło i ciągle nie chcę wiać do samochodu. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
posiadam mazdę z 2007 roku w hatchbacku i dodatkowo jest wyposażona w ogrzewanie postojowe webasto. Kupiłem ten samochód z niemiec z oryginalbym przebiegiem 47 tysięcy km. Przez 2 miesiące elegancko działało ogrzewanie postojowe, aż do teraz. Gdy chce włączyć go w trybie ogrzewania albo wentylacji dzieje się to samo. Urządzenie normalnie włącza się po naciśnięciu guzika z pilota no i niby działa. Słychać buczenie urzadzenia i wszystko byłoby wporządku gdyby jeszcze chciało dmuchać do kabiny. Teraz niestety webasto tak jakby działa, bo włącza się normalnie i wyłącza, no ale nie wieje w ogóle do kabiny. Zmieniałem na różne konfigurację nawiewu, ale to też nie pomogło i ciągle nie chcę wiać do samochodu. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Ostatnio edytowano 25 lip 2013, 22:17 przez lukaszm, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Edycja tematu.
Powód: Edycja tematu.
- Od: 8 kwi 2011, 15:31
- Auto: Mazda 3 BK 2007, 1.6 benzyna + LPG
A nie jest przypadkiem tak, że powyżej jakiejś tam temperatury webasto się nie włącza?
Jest spory temat poświęcony webasto, przejrzyj, podejrzewam, że tam masz wsio wyjasnione.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=41889
I fajnie, że masz Mazdę ale nawet nie napisałeś jaką... uzupełnij profil
. Wbrew pozorom, oznaczenie modelu jakim jeździsz, skąd jesteś i jaki silnik ma Twój samochód bardzo ulatwia formułowanie odpowiedzi pozostałym uzytkownikom.
Jest spory temat poświęcony webasto, przejrzyj, podejrzewam, że tam masz wsio wyjasnione.

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=41889
I fajnie, że masz Mazdę ale nawet nie napisałeś jaką... uzupełnij profil

Niestety przeczytałem cały temat poświęcony webasto który podałeś mi, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Ludzie wypowiadali się na temat wyłącznie mazdy 6 z webasto które jest wbudowane do samochodu i opisywali problemy z dogrzewaniem.
Już pisze dokładniej jaką mam mazdę. Mam założone dodatkowo webasto (ogrzewanie postojowe) do swojej mazdy 3 z 2007 roku 1,6 benzyna 104 KM z automatyczną klimatyzacją z pilotem Telestart T91 z webasto. Ogrzewanie działało przez jakieś 2 miesiące i wszystko było ok, ale potem zaczęły się problemy. Po włączeniu webasto słychać wyraźnie że urządzenie działa, ale niestety nic nie dmucha do środka. Raz zdarzyło mi się tak, że na chwilę włączył się nawiew do środa a potem już się wyłączył i słychać było tylko buczenie urządzenia. Za którymś kolejnym razem udało się że znów całkowicie działało z dmuchawą, ale na tym już się skończyło. Teraz jest już wiosna i zmieniłem tryb z ogrzewania na wentylację i również jest to samo. Załącza się urządzenie i nie chcę dmuchać do środka. Zmieniałem tryby nawiewu i to nic nie daje. Ma ktoś może pomysł co się mogło stać?
Już pisze dokładniej jaką mam mazdę. Mam założone dodatkowo webasto (ogrzewanie postojowe) do swojej mazdy 3 z 2007 roku 1,6 benzyna 104 KM z automatyczną klimatyzacją z pilotem Telestart T91 z webasto. Ogrzewanie działało przez jakieś 2 miesiące i wszystko było ok, ale potem zaczęły się problemy. Po włączeniu webasto słychać wyraźnie że urządzenie działa, ale niestety nic nie dmucha do środka. Raz zdarzyło mi się tak, że na chwilę włączył się nawiew do środa a potem już się wyłączył i słychać było tylko buczenie urządzenia. Za którymś kolejnym razem udało się że znów całkowicie działało z dmuchawą, ale na tym już się skończyło. Teraz jest już wiosna i zmieniłem tryb z ogrzewania na wentylację i również jest to samo. Załącza się urządzenie i nie chcę dmuchać do środka. Zmieniałem tryby nawiewu i to nic nie daje. Ma ktoś może pomysł co się mogło stać?
W moim poprzednim aucie miałem ogrzewanie postojowe. Dość często padał bezpiecznik termiczny w rezystorze wstępnym dmuchawy. Rozumiem, że u ciebie dmuchawa pracuje na wszystkich stopniach?
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Jak najbardziej. W automatycznej jest chyba 7 stopni jak dobrze pamiętam lub 6 i normalnie jak silnik jest włączony to nawiewy działają normalnie w każdym ustawieniu. Tylko jest ten problem, że z webasto nie chce wiać przez nie i nie wiem czym to może być spowodowane
Moja instalacja (Eberspaecher) uruchamiała nawiew do kabiny dopiero po osiągnięciu jakiejś temperatury. Być może to kwestia uszkodzenia sterownika, który tym zarządza?
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Moze i tak. Tylko wydaje mi się, że przy ustawionej opcji na wentylację nie ma znaczenia jaka jest temperatura. Jeżeli chcę tak jakby przewietrzyć w samochodzie to chyba nie powinno mieć to znaczenia. Może w trybie ogrzewania jak najbardziej może mieć to znaczenie, ale chyba w tym drugim to nie. A gdzie taki czujnik się znajduje i czy droga jest jego wymiana?
Witam,
Mam pytanie czy ktoś z was tematem się interesował – szukałem info na forum ale znalazłem o M6 w dieslu...
Chciałem się dowiedzieć czy w mazda 3 BK 2.0 jest możliwy montaż co należałoby kupić i czy może ktoś już montował coś takiego i może pomóc luz wskazać zakład który to robił ? Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Łączę z Webasto – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
Mam pytanie czy ktoś z was tematem się interesował – szukałem info na forum ale znalazłem o M6 w dieslu...
Chciałem się dowiedzieć czy w mazda 3 BK 2.0 jest możliwy montaż co należałoby kupić i czy może ktoś już montował coś takiego i może pomóc luz wskazać zakład który to robił ? Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Łączę z Webasto – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
Moja madzia –> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=116073
Fotografia ślubna :) –> http://www.radziszewski.eu
Fotografia ślubna :) –> http://www.radziszewski.eu
- Od: 24 paź 2010, 14:41
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 TOP
Ogrzewanie postojowe na bank można zakładać do samochodu z silnikiem benzynowym: http://www.mazda.pl/owning_mazda/accessories1/ , tylko nie ma ceny. Musiałbyś przedzwonić do ASO w tej sprawie.
- Od: 20 wrz 2011, 12:06
- Auto: Mazda 323f BJ 2.0 PB
Mazda 3 BL 2.0 Activematic, Ex+
Ze dwa lata temu przy okazji pytałem o to w ASO. Z tego co mgliście pamiętam, była to cena ok 3-4 tys złotych. Mogło się zmienić, najprościej do nich zadzwonić. A potem poprosić o ofertę firmę zewnętrzną 
1, 2