Mam problem z moja mazda 3 z 2005 roku, otóż świeci mi się kontrolka poduszki (pewnie kierowcy) , a w kierownicy nie działa mi klakson, ani sterowanie radiem , jest tak odkąd odebrałem auto z myjni, i nie wiem co może być przyczyna tej awarii... moim zdaniem podczas mycia jakaś złączka od kierownicy się wypięła, tylko nie wiem gdzie owa jest... proszę o pomoc w diagnozie i naprawie, pozdrawiam
Brak elektryki w kierownicy
Strona 1 z 1
Witam, to mój pierwszy post wiec pozdrawiam wszystkich Mazda fanów 
Mam problem z moja mazda 3 z 2005 roku, otóż świeci mi się kontrolka poduszki (pewnie kierowcy) , a w kierownicy nie działa mi klakson, ani sterowanie radiem , jest tak odkąd odebrałem auto z myjni, i nie wiem co może być przyczyna tej awarii... moim zdaniem podczas mycia jakaś złączka od kierownicy się wypięła, tylko nie wiem gdzie owa jest... proszę o pomoc w diagnozie i naprawie, pozdrawiam
-
Rydzyk90
przede wszystkim sprawdź bezpieczniki jak bieda wywalone zmień na nowy i jak go wywali to wtedy szukać przyczyny ,zrobić samochodem szybka rundę w ciepły dzień żeby wilgoć usunąć z nie dostępnych miejsc, , odłącz tez kompa na parę min żeby skasować błędy powinno wszystko wrócić do normy
ps uzupełnij profil i czynne bycie na forum nie zaszkodzi
ps uzupełnij profil i czynne bycie na forum nie zaszkodzi
Blumek napisał(a):dzux no to pomogłeś koledze.
Nie chce mi się wierzyć, że takie rzeczy stały się po myciu auta. Wydaję mi się że słynna taśma w kierownicy padła.
Każda pomoc się liczy kto wie może pomoże zawsze warto spróbować
proponuje jeszcze by podłączyć pod kompa i sczytać błędy
Dokładnie to było tak ze kupiłem takie auto z komisu i oni tak mówili... ale spuścili z ceny z tego powodu... sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie są ok, wiec to chyba ta taśma, chyba że może kostka sie wypięła z tej taśmy
sprawdził bym ją tylko nie wiem jak rozebrać kierownicę i żeby czasem mi w trakcie poduszka nie wybiła ... Czy może lepiej od razu do elektryka samochodowego podjechać
Dodam że Autko mam tydzień
-
Rydzyk90
Wymień taśmę poduszki powietrznej kierowcy
zrób to ostrożnie
lub zleć to specjaliście tak dla własnego bezpieczeństwa 
zrób to ostrożnie

Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)
Mam jeszcze jedno pytanko, bo jeździłem dzisiaj po warsztatach i nikt nie chce się za to brać... w jednym warsztacie koleś powiedział ze zrobią to tylko w serwisie mazdy, i jest to koszt ok 1500zl
wymieniał ktoś z Was tą taśmę
jaki był tego koszt, i czy ktoś poza serwisem mazdy to robił 

-
Rydzyk90
Strona 1 z 1