Odbijająca elektryczna szyba

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sherpa1 » 21 maja 2010, 10:26

Witam
Czy ktos spotkal sie z problemem odbijajacych szyb ? U mnieszczególneiie prawa przednia ma z tym problemy. Wydaje mi sie ze problem pojawia sie czesciej kiedy steruje z drzwi kierowcy, zadziej z drzwi pasazera. W serwisie obejrzeli i powiedzieli ze sie zastało i powinno sie rozruszac – zastanawia mneiie tylko ze tylne jakos sie nie zastaly. Mial ktos moze cos podobnego ?

pozdrawiam,
sherpa1
Początkujący

Od: 11 kwi 2010, 01:46
Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport 2004

Postprzez myshouek » 21 maja 2010, 11:29

Spróbuj odłączyć na kilka minut akumulator i ponownie zaprogramuj szyby (może pomoże, na pewno nie zaszkodzi)
Forumowicz

Od: 12 kwi 2010, 11:50
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv

Postprzez cult1 » 21 maja 2010, 13:27

Ja miewam od czasu do czasu.
Coś się przeprogramowuje przy szybie i nie da jej się domknąć bo odbija i cofa do połowy.
Robię to wtedy na wyczucie a resztę załatwia przy wychodzeniu moduł domykający szyby.
Po pewnym czasie samo przechodzi.
Jak samo nie przejdzie spróbuj tak jak pisze myshouek i zaprogramuj szyby.
Forumowicz

Od: 15 sty 2008, 23:16

Postprzez Seraf » 30 sie 2010, 08:27

Zauważyłem dziś rano podobny objaw i któregoś późnego wieczoru. Obie te okoliczności łączyła spora wilgotność powietrza. Tak więc w moim przypadku gdy jest rosa na szybie bądź ogólnie bardzo wilgotne powietrze to mechanizm szyby (tu akurat kierowcy) potrafi przy poleceniu pełnego zamknięcia odbić i wrócić do samego dołu. Problem rozwiązałem poprzez sukcesywne zamykanie szyby (po "kliknięciu"). Ciekawe jak to będzie wyglądało na dłuższą metę.

P.S. Temat założony w maju i wcześnie bo ok 9.00 rano, a w maju też bywa wilgotnie i deszczowo z rana.
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez Zapp » 19 gru 2010, 15:58

łączę z tematem.... wyżej.

Mam problem z dwoma przednimi szybami elektrycznymi, otóż otwierają się normalnie ale gdy chcę zamknąc to dojadą do pewnego momentu i sama się opuszcza(tak jak by napotkała przeszkodę) są 2 punkty w których się otwiera sama jakieś 6cm od dołu i 6 cm od góry, aby zamknąć szybe musze stopniowo co 2 cm powoli zamykać aby zamknąć, prowadnice są ok wyczyszczone i posmarowane szyba chodzi lekko jakby nie patrzeć, z tylnimi nie ma problemu tylko lewy i prawy przód stało się to już na jesień i oby dwie naraz więc minusowa temperatura odpada.
Odpięcie akumulatora na 2h i wpięcie spowrotem nic nie zmienia, ponowne ustawienie szyb również, nie ma znaczenia czy otwieram przełącznikami od kierowcy czy od pasażera, knif jest taki że jak wyjmę kluczyk przy otwartej szybie i dam w pozycję on to szyby raz się zamkną, ale gdy znowu otworzę i próbuję zamknąc problem powraca.
Czy może to być wina sterownika czy tego czym są sterowane te szyby? może coś z krańcówkami ale dziwne żeby obydwie naraz poszły.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to z chęcią odpowiem.
Prosze nie polecać mi oddania do mechanika bo raz pytałem ile to może kosztować to już za sam koszt robocizny mialem krzywy banan na twarzy.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
AndY ;)
Forumowicz

Od: 17 lip 2010, 20:07
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Aut.

Postprzez slomek » 19 gru 2010, 18:01

Mam to samo, problemem może być mróz i wilgoć, latem takich problemów nie było
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 kwi 2010, 10:32
Auto: Mazda 3 1.6 2003r benzyna

Postprzez Blumek » 19 gru 2010, 20:08

Zapp Trzymasz auto pod chmurka czy w garażu?
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez Fredo » 19 gru 2010, 21:28

A nie ma to czasami związku z "programowaniem szyb" ? (użyj szukajki).

Zimą przy silnych mrozach, podczas rozruchu, napięcie akumulatora może spaść do wartości przy której szyby się rozprogramują.
Może się mylę, ale ....
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 15 lis 2008, 22:04
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD

Postprzez Zapp » 20 gru 2010, 12:30

Blumek autko stoi w garażu, a co do Pana Fredo to pisałem przecież, że programowanie szyb nic nie daje, akumulator jest nóweczka i napięcie ma dobre, programowanie szyb jest tylko dla przycisków kierowcy a pisałem, że obojętnie czy otwieram u kierowcy czy w drzwiach efekt taki sam.
Mróz nie ma, a przynajmniej nie miał nic do rzeczy, bo działo się to już latem przy temp. 25st.C
AndY ;)
Forumowicz

Postprzez slomek » 20 gru 2010, 16:25

Ja latem takich problemów nie miałem, zaczęło się to dziać przy większej wilgotności.
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 kwi 2010, 10:32
Auto: Mazda 3 1.6 2003r benzyna

Postprzez Seraf » 21 gru 2010, 10:37

Mam to samo i w moim przypadku rozwiązaniem jest trzymanie przełącznika do czasu aż się szyba nie zamknie :D Jak trzymam cały czas przełącznik wtedy szyba nie odbija. Moim zdaniem problemem jest wszechobecna wilgoć, w lato tego problemu nie było.

PS. jest już o tym temat
viewtopic.php?f=114&t=97990&start=0&hilit=odbijaj%C4%85ca
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Zapp » 21 gru 2010, 16:49

Hmm no tak, lecz w temacie który podałeś rozwiązania również nie ma.
U mnie trzeba zamykać moim sposobem, trzymanie przycisku nic nie daje – raz sie otworzy i potem stoi w miejscu. Musze jeszcze zobaczyć ten patent z programowaniem bo gdy odłączyłem akumulator i szyby sie rozprogramowały od strony pasażera dało sie ze 3x normalnie zamknąć potem znowu lipa :( :(
Stawiacie na wilgoć hmm więc trzeba teraz jakoś dojść co przez wilgoć zawodzi w tymże układzie ;]
Jak na dworze będzie już ok 17-20st i w miare pogodnie to chyba zdecyduje się na rozebranie całego tego mechanizmu w celu konserwacji itd... bo teraz nawet w garażu palce marzną więc to nie ma sensu <czarodziej>
Chyba, że ktoś poda co warto dokładnie sprawdzić wtedy szybciej, narazie do wiosny trzeba poczekać z problemem
AndY ;)
Forumowicz

Postprzez Seraf » 21 gru 2010, 19:12

Zapp napisał(a):Hmm no tak, lecz w temacie który podałeś rozwiązania również nie ma.

co nie znaczy że trzeba zakładać nowy :D

Zapp napisał(a):narazie do wiosny trzeba poczekać z problemem

zgadzam się sam czekam do wiosny żeby tam zajrzeć :P
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez bartex » 23 gru 2010, 18:30

witam, mam to samo... ale tylko z przednią szybą po stronie pasażera, zawsze pojawia się to zimą lub podczas deszczu. Auto stoi pod chmurką akumulator ma 7 lat ale pali i wszystko działa idealnie, jedynie ta szyba czy ktoś coś rozbierał ewentualnie od czego zacząć?
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
Forumowicz

Od: 30 kwi 2013, 21:39
Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active