Witam
Mazda 3 1.6 diesel Sedan
Mam dwa problemy, przepraszam, że opisuje w jednym temacie.
1. Mam problem z zapalniczką z tyłu w podłokietniku. Nie działa i nie mogę znaleźć w instrukcji bezpiecznika od tej zapalniczki.
2. Nie mogę wyłączyć świateł mijania. Gdy mam manetkę ustawioną na OFF światła nadal są włączone przy załączonym zapłonie lub odpalonym silniku. Czytałem, że występuje to w autach skandynawskich, akurat mój model pochodzi z Austrii. Jest to trochę problematyczne ze względu na niszczenie się akumulatora. Czy jakoś można to naprawić ?
Pozdrawiam
Problem z zapalniczką tył i wyłączeniem świateł mijania
Strona 1 z 1
Zapalniczka w podłokietniku?
Musisz zapodać foty jeszcze w maździe nie widziałem takiego czegoś a sam mam sedana. To chyba opcja zakładana na życzenie klienta. Mam gniazdo w bagażniku ale osobiście je dokładałem.
Musisz zapodać foty jeszcze w maździe nie widziałem takiego czegoś a sam mam sedana. To chyba opcja zakładana na życzenie klienta. Mam gniazdo w bagażniku ale osobiście je dokładałem.
Może coś ze przewodami rozbierz tunel i sprawdź gdzie idą może są pociągnięte od tej zapalniczki co jest przy popielniczce. A który bezpiecznik od czego masz opisane na pokrywie bezpieczników.
Jestes pewien że nie masz opisu powinien być przy skrzynce ale nie pamiętam w jakiej formie dawno tam nie zaglądałem czy było to na kartce coś jak wizytówka i dopięty do skrzynki bezpieczników. czy na pokrywie plastikowej nadrukowany. popatrz jeszcze raz a jak nie to jutro po pracy zrobię foty i wrzuce
Kropku101 sprawdziłem bezpieczniki pod schowkiem od strony pasażera i nie mam żadnego opisu, w instrukcji nie ma opisu bezpiecznika ani gniazda zapalniczki w schowku. Sprawdziłem także bezpieczniki pod maską ale tam także nie widzę bezpiecznika od tej zapalniczki, choć jest schemat pod przykrywką od bezpieczników.
- Od: 16 wrz 2014, 19:36
- Auto: Mazda 3 1.6 Diesel
Opis bezpieczników powinien być w takiej formie na osłonie skrzynki bezpieczników
Myślałem że foty wyjdą ale muszę je zrobić jutro w dziennym świetle inaczej flesz się odbija i jest to malo czytelne.
Jak nie odpowiada za tą zapalniczkę standardowy bezpiecznik to zdemontuj schowek (jeśli nie wiesz jak to zrobić to poczytaj w fotorelacji wymiany filtra kabinowego) Na 99% gdzieś tam będziesz miał poprowadzone przewody od zapalniczki do konsoli z bezpiecznikami. Pewnie znajdziesz miejsce gdzie to masz podłączone i będzie tam dodatkowy bezpiecznik na kablu albo coś się wypło. Ja np mam dorabiany tempomat i mam ukryty dodatkowy bezpiecznik przy module sterującym a nie w samej skrzynce być może u ciebie gdzieś po trasie też coś ulokowano.
Myślałem że foty wyjdą ale muszę je zrobić jutro w dziennym świetle inaczej flesz się odbija i jest to malo czytelne.
Jak nie odpowiada za tą zapalniczkę standardowy bezpiecznik to zdemontuj schowek (jeśli nie wiesz jak to zrobić to poczytaj w fotorelacji wymiany filtra kabinowego) Na 99% gdzieś tam będziesz miał poprowadzone przewody od zapalniczki do konsoli z bezpiecznikami. Pewnie znajdziesz miejsce gdzie to masz podłączone i będzie tam dodatkowy bezpiecznik na kablu albo coś się wypło. Ja np mam dorabiany tempomat i mam ukryty dodatkowy bezpiecznik przy module sterującym a nie w samej skrzynce być może u ciebie gdzieś po trasie też coś ulokowano.
Rozmawiałem na temat zapalniczki z poprzednim właścicielem i powiedział, że od zapalniczki w podłokietniku powinien się znajdować pod schowkiem.
odnalazłem schemat bezpieczników, którego sam używał ale nie widzę w tym schemacie opisu do tego bezpiecznika...
Link do schmatu (zrobiłem zdjęcie w większej rozdzielczości)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/214 ... 5d031.html
Dopisano 19 wrz 2014, 09:03:
Udało mi się zlokalizować bezpiecznik był to numer 29-[b]P.OUTLET pod maską. Zastąpiłem spalony bezpiecznik sprawnym i wszystko gra (jak na razie).
Przez przypadek trafiłem na anglojęzyczne forum
http://www.mazda3forums.com/showthread.php?t=361358
Temat rozwiązany
Serdecznie dziękuje za pomoc 
odnalazłem schemat bezpieczników, którego sam używał ale nie widzę w tym schemacie opisu do tego bezpiecznika...
Link do schmatu (zrobiłem zdjęcie w większej rozdzielczości)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/214 ... 5d031.html
Dopisano 19 wrz 2014, 09:03:
Udało mi się zlokalizować bezpiecznik był to numer 29-[b]P.OUTLET pod maską. Zastąpiłem spalony bezpiecznik sprawnym i wszystko gra (jak na razie).
Przez przypadek trafiłem na anglojęzyczne forum
http://www.mazda3forums.com/showthread.php?t=361358
Temat rozwiązany

- Od: 16 wrz 2014, 19:36
- Auto: Mazda 3 1.6 Diesel
Strona 1 z 1