Witam, w aucie na rezerwie brat nalał 20 litrów benzyny 98... auto przejechało ok 10 km zanim się zorientował. Samochód nie zgasł tylko ostatni kilometr poszarpywał, nie był ponownie odpalany po zorientowaniu się co się stało.
1.Co robić, co kazać mechanikom robić, na co zwrócić uwagę, z tego co wyczytałem to przy grzebaniu przy filtrze mogą się zapowietrzyć wtryski :/
2.Oczywiste jest że trzeba to wszystko spuścić ale jak? próbowałem wężyk wkładać ale blokuje się i nie dochodzi do paliwa...
3. Czy jest szansa że po przepłukaniu układu wszystko będzie ok? auto jest dosyć nowe – 2007 rok, na ogół jeździło na lepszym paliwie.
Matka jest zrozpaczona i nie może przestać płakać, dziś już nic nie zrobię bo to stało się przed chwilą, bardzo proszę o jakiekolwiek rady i wskazówki dla mechanika
zalana benzyna zamiast diesla
Strona 1 z 1
Niema co rozpaczać zdarza się nie wiem jak ją spuścić z baku ale ja bym spróbował z kanału dostac sie do baku i cos pokombinował musi byc jakiś sposób żeby zlać a może wystarczy dolać do pełna ropy ,ale tego nie wiem musi się jakiś spec wypowiedzieć .powodzenia w naprawie i daj znać jak usuniesz problem 

poczytaj tu :http://forum.vectra-unlimited.pl/archive/index.php/t-50770.html jest tego więcej w necie 

czytałem chyba wszystkie tego typu wątki, ale mazdy 3 z common railem nie trafiłem i dlatego zapytałem tutaj... w innych jest prościej bo sie samo odpowietrza po grzebaniu przy filtrze a tu z tego co wiem nie.
No i jakie mogą być możliwie najgorsze konsekwencje? Pompa i wtryski czy coś jeszcze?
Eh no i jak spuścić tą mieszankę bo wlewem się nie da... pod siedzeniem pasażera z tyłu jakoś? Pytam o to wszystko jakbym trafił na ociemniałego mechanika
No i jakie mogą być możliwie najgorsze konsekwencje? Pompa i wtryski czy coś jeszcze?
Eh no i jak spuścić tą mieszankę bo wlewem się nie da... pod siedzeniem pasażera z tyłu jakoś? Pytam o to wszystko jakbym trafił na ociemniałego mechanika
-
jaromas88
samochód po płukance żyje, mam jeszcze pytanie czy mogłby mi ktoś podać namiary na filtr paliwa do mazdy 1.6 mzcd 90 km? bo te co znalazłem inaczej wyglądają od tego co jest zamontowany... jedyne oznaczenie na nim to UFI 9659010880 a google praktycznie nic o tym nie mowi...
-
jaromas88
myshouek napisał(a):z którego roku masz mazdę?
Patrz 1 post
Info na temat filtra paliwa do 1.6 MZ-CD znajdziesz w innych tematach.
Witam. Przez przypadek wlałem 0.9l benzyny na 40l ropy
. Czy benzyna może uszkodzić wtryski common rail? Czy mogę bez obaw jeździć?
-
digidius
Dzięki za odpowiedź.
Pół nocy siedziałem przed monitorem i szukałem informacji w internecie. Doczytałem tylko takie historie, że ktoś wlewał znaczną ilość benzyny i to było szkodliwe, a co do CR to ponoć małe ilości są już szkodliwe tylko, że nikt nie pisał o jakie ilości chodzi
-
digidius
Krążą słuchy że przy duzych mrozach zaleca sie dolewki benzynki do ropy
Ile? ja slyszalem zeby 1:50 – ciekawe czy ktos potwierdzi 
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
w dieslach starszej generacji takie coś działało, przy CR bym nie ryzykował.
4 litry 95 na zbiornik ropy i nic się nie dzieje. Przetestowane na samochodach 20 letnich i 0,5 rocznych. Benzyna dodana do ropy w niewielkim stopniu zmniejsza oleistość ropy, a zimo z kolei zapobiega wytracaniu się parafiny z ropy. A wytrącona parafina potrafi zapchać filtr paliwa.
Podsumowując:
Niewielka ilość benzyny w ropie działa tak samo jak uszlachetniacz zimowy do ropy.
Podsumowując:
Niewielka ilość benzyny w ropie działa tak samo jak uszlachetniacz zimowy do ropy.
-
Wasal
Strona 1 z 1