Witam, mój problem polega na tym, że czasem podczas parkowania Mazdy zapala mi się kontrolka czujnika ciśnienia oleju.
Wcześniej miałem problem, że przeciekał mi olej i przez wentylację dostawał się jego palony nieprzyjemny odór. Okazało się, że winna była turbinka która została uszkodzona. Autko kupiłem niedawno (przebieg 114 tyś) i okazało się, że olej to jakiś doktor który był winny zniszczeniom.
Turbinka została zregenerowana, olej wymieniony (przy 120 tyś mam kolejną wymianę, żeby wypłukać syf z poprzedniego oleju), uszczelki przy wtryskach też wymienione.
Problem zapalającej kontrolki pozostał. Niby winny był czujnik gdzieś pod maską (nie wiem dokładnie), który też został wymieniony. Dodam, że teraz olej nie ucieka i jest na prawidłowym poziomie. Niestety kontrolka dalej ma tendencje, że przy parkowaniu się zapali (nigdy w trasie).
Moje pytanie to czy ktoś wie co to może być, czy miał podobny problem lub ma taki problem??
Kontrolka czujnika cisnienia oleju
Strona 1 z 1
sprawdzić ciśnienie oleju na wolnych obrotach
Jakie jest prawidłowe?
panewki nie miały
W zasadzie jak brzmi taka panewka?
EDIT
Nie pali mi się, żadna kontrolka, ale czasami silnik na wolnych obrotach tak jakoś puka. Jest to słyszalne w zasadzie tylko w kabinie, z zewnątrz nie słyszę tego dźwięku. Takie pukanie z częstotliwością raz na sekundę. Nie ma też reguły, raz puka, raz nie.
Strona 1 z 1