Podkładki pod wtryskami, wymiana
Witam, mam taki problem, a mianowicie po kapitalnym remoncie silnika ( wymiana pierscieni, naprawa glowicy, uszczelki, gumki pod zaworami i zawory) auto zaczelo mi kopcic przy dodaniu gazu. Powiedzmy jade sobie spokojnie i w chwili np wyprzedzania, kiedy nagle dodam gaz, z tylu zostawiam pelno dymu. Na wolnych obrotach, albo przy spokojnej jezdzie tego nie ma.
Przed remontem tego nie mialem. Dodam, ze wtryski w miedzy czasie byly wyciagane 2 razy, ale nie byly wymienione podkladki pod wtryskami. Czy to moze byc tego objawem? Czy wymiana podkladek i kalibracja wtryskow pomoze?
Mazda 2003, diesel. (136KM)
Przed remontem tego nie mialem. Dodam, ze wtryski w miedzy czasie byly wyciagane 2 razy, ale nie byly wymienione podkladki pod wtryskami. Czy to moze byc tego objawem? Czy wymiana podkladek i kalibracja wtryskow pomoze?
Mazda 2003, diesel. (136KM)
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
Czy mozna bez problemu samemu te podkladki wymienic? Na co zwracac szczegolna uwage? Z czyms obchodzic sie ostroznie, cos mocniej dokrecac? No i czy po wyciaganiu wtryskow i wymianie podkladek, nalezy zrobic kalibracje wtryskow?
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
Czy mozna bez problemu samemu te podkladki wymienic? Na co zwracac szczegolna uwage? Z czyms obchodzic sie ostroznie, cos mocniej dokrecac? No i czy po wyciaganiu wtryskow i wymianie podkladek, nalezy zrobic kalibracje wtryskow?
Można samemu wymienić, najlepiej na oryginalne mazdy, warto dokręcić wtryski z odpowiednim momentem. A kalibrację dobrze zrobić po każdorazowym wyjęciu wtrysków. (Zakładam że masz dopasowane przewody oporowe do wtrysków)
- Od: 13 sie 2009, 10:20
- Auto: Mazda 5 2007r. 2.0 benzyna
pawell407 napisał(a):co to jest kalibracja i czy jest konieczna po ponownym zamontowaniu wtrysku?
masz to dwa tematy wyżej w tym dziale!
wystarczy użyć "szukajki" kolego i wpisać dwa wyrazy...
viewtopic.php?f=90&t=65171&p=1725619&hilit=kalibracja+wtrysk%C3%B3w#p1725619
ostatni post na stronie...
A czy podkładki po 10zł będą odpowiednie ?
http://allegro.pl/podkladki-pod-wtryski ... 59040.html
Co sądzicie o takich ?

Co sądzicie o takich ?
Hubix napisał(a):A czy podkładki po 10zł będą odpowiednie ?
Hubix
Może i będą, ale czy warto
Ja bym nie ryzykował

W ASO płaciłem 18pln za sztukę
Hubix napisał(a):A czy podkładki po 10zł będą odpowiednie ?http://allegro.pl/podkladki-pod-wtryski ... 59040.html
Hubix zadzwoń do Rikiego z forum, to jego aukcja. Z tego co wiem to je sprawdzał i sam na nich jeździ. Pozdrawiam
YgooR napisał(a):Hubix zadzwoń do Rikiego z forum, to jego aukcja
Fox-Rzeszów

You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Bandit napisał(a):Fox-Rzeszów
Bandit Ty piszesz o linku podanym przez maselek a ja o linku Hubixa (VAGsklep_pl)
You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Hubix napisał(a):Trzeba ściągnąć pokrywę do wymiany podkładek ?
a jak inaczej chcesz to zrobić ?
Hubix napisał(a):Powiedzcie mi jeszcze, czy do wymiany podkładek konieczna jest uszczelka od pokrywy zaworów ?
zalecana by była wymiana , ale wszytko zależy od tego w jakim jest stanie.
Ja zmieniłem na nową – kilka razy ostatnio odkręcałem pokrywę zaworów bez wymiany uszczelki i nic nie ciekło.
Przy okazji warto by było się zastanowić nad regulacją zaworów...
- Od: 6 paź 2010, 14:54
- Auto: Mazda MPV 2.0 CiTD 136KM 2004r.
KIA CEE'D 1.6 CRDi
TOYOTA YARIS VERSO 1.4 D4D
Simpa Titane II '99r.
Hubix napisał(a):Powiedzcie mi jeszcze, czy do wymiany podkładek konieczna jest uszczelka od pokrywy zaworów ?
Trzeba ściągnąć pokrywę do wymiany podkładek ?
Trzeba, inaczej nie dostaniesz się do wtrysków
Odkręcasz korek na włączonym silniku i dymek (u mnie był biały) oznacza, że podkładki puszczają. Dodam tylko, u mnie żadna nie była wypalona, smok był czysty. Po wymianie dymku spod korka nie ma 
- Od: 24 cze 2010, 12:28
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 CiTD 136KM 2005