(?), nie wiem czy ten stukot ma cos wspolnego z tym...POMOCY 
www.mazdaspeed.pl
(?), nie wiem czy ten stukot ma cos wspolnego z tym...POMOCY 

Blumek napisał(a):Kolego, co było przyczyna wymiany chłodnicy/zderzaka?
W jakim stanie był silnik przed naprawą? Wymiana oleju z 10W40 na 5W30 może być czasami zabójcza, tym bardziej że piszesz o stukotach. Ja osobiście też mam 5W30 i mi stukają zawory ale to przeważnie przy niskich temperaturach.
Serwis polecił dobry olej ale czy skupił się na stanie silnika???? Przebieg dość znaczny jak na benzyniaka.
Autko było serwisowane co 10 000 km. Gdy rano autko chodzi na ssaniu po odpaleniu nie słychac zadnych stuków dopiero po dodaniu lekko gazu i ruszaniu i zwiekszaniu predkosci słychac stuki proporcjonalnie szybko do wciskania gazu i przyspieszania tzn im wiekszy gaz tym szybciej stuka i tak przez 2-3min, dlaczego na zimnym tak stuka ? moze nie ma smarowania ? pompa oleju badz zaworek? jakies pomysły? mozliwe aby popychacz ?

ramzes.79 napisał(a):WITKA. Moim zdaniem gdybyś po odpaleniu Madzi pozwolił jej się rozgrzać choć do momentu aż zejdzie ze ssania (obniży obroty silnika) to te stukanie zniknie o wiele szybciej i zawory nie dostaną po d...e![]()
Piszę tak bo znam to z autopsji. U mnie mam 125000 przebiegu i mam to samo, tyle tylko że ja robię tak jak napisałem wyżej i tyka mi do momentu w którym przekraczam 2000 obr/min i wrzucam drugi bieg. Najczęściej jest tak że wcale mi nie tyka, ale zawsze pozwalam jej zejść ze ssania i dopiero ruszam.
Po drugie wcześniej ci nie tykało bo było cieplej. Pozdrawiam

http://allegro.pl/liqui-moly-wycisza-hy ... 76733.html

pilot05 napisał(a):A tam niema samoregulacji zaworów? Czy stosowal juz ktos z was "ulepszacze", nie mam zabardzo zaufania co do tych wynalazków ale moze ktos stosowal ? znalzlem takie cusikhttp://allegro.pl/liqui-moly-wycisza-hy ... 76733.html
Co o tym myslicie? Co do tej regulacji..duzo z tym roboty? kosztowne?

marcin255 napisał(a):chodziło mi o to ,ze cos było dolane do oleju przed sprzedaniem ,żeby wyciszyć -po wymianie oleju ( wypłukaniu ulepszacza) problem się odezwał -ja bym szukał przyczyny a nie zalewał kolejne g...o

Dzis okazalo sie, ze odbieram auto, a wymiana rozrzadu nie byla konieczna. Delikatnie wgnieciona miska spowodowala, ze smok olejowy zasysal mniej oleju (dobrze, ze mam go nadmiar) i pewnie delikatnie slychac bylo panewke. Nie ma zadnego przegrzania na panewkach, mi ani razu nie zapalila sie kontrolka cisnienia oleju, wiec jest ok.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości