Stuki na zimnym silniku – Różne problemy i pytania
1, 2
Jeżeli macie taki dzwięk po dodaniu gazu zaraz po rozruchu silnika to jest to wariator po naszemu . Poprawna nazwa jest na pokrywie filtra powietrza na silniku. Variable valve timing. Urządzenie na wałku rozrządu widoczne przez korek wlewu oleju odpowiedzialne za zmienną faze rozrządu .
https://www.youtube.com/watch?v=2FPAekOhHa4
Pozdrawiam
12-4X0 tak zwany wariator w serwisie stwierdzili że to normalne i nic z tym się nie dzieje. Te silniki tak mają .
https://www.youtube.com/watch?v=2FPAekOhHa4
Pozdrawiam
12-4X0 tak zwany wariator w serwisie stwierdzili że to normalne i nic z tym się nie dzieje. Te silniki tak mają .
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r
Jest wszystko ok. Mazda stała w serwisie z samego rana silnik uruchomiony osłuchany podpięty pod diagnostyke komputerową i jest jak najbardziej ok . Może mikrofon w telefonie jest za czuły i takie dzwięki wydobył i zniekształcił. Ogólnie poza cykaniem wtrysków na samym końcu filmiku jak i na samym początku warczenie wariatora silnik pracuje super i oby tak dalej . Wizyta i słowa ludzi z ASO poprawiły mi troche humor bo bałem sie że kolejne koszta idą do kieszeni.
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r
iwon44 napisał(a):Też nie jestem do końca pewny tego dźwięku, ale u mnie na zimnym też tak stuka jakby zawory, wtryski? Cholera wie... Po 20-40 sekundach stukanie ustaje i all ok.
a jak już się rozgrzeje konkretnie i postoi chwile słychać u Ciebie takie jakby stukanie czy coś podobnego bo u mnie tak jak by jeszcze coś stukało pukało sam nie wiem powoli zaczynam myśleć że one tak mają może się mylę ale u mnie na postoju za chiny nie chce załączyć się wentylator chyba że mają takie dobre chłodzenie
- Od: 1 kwi 2013, 21:32
- Auto: Mazda 3 1,6 105KM
2005r.
a jak już się rozgrzeje konkretnie i postoi chwile słychać u Ciebie takie jakby stukanie czy coś podobnego bo u mnie tak jak by jeszcze coś stukało pukało sam nie wiem powoli zaczynam myśleć że one tak mają może się mylę ale u mnie na postoju za chiny nie chce załączyć się wentylator chyba że mają takie dobre chłodzenie
Nie, jest cicho. Nic nie stuka, pyka, itd. Nagrałbym Ci, ale nie mam żadnego sprzętu to tego celu, a telefon w naprawie. Jutro wizyta u teściów także może z nudów coś wynajdę to nagram pracę silnika w normalnej temperaturze.
1, 2