Check engine light – błąd P0128

Strona 1 z 1

Witam. Ostatnio zaczął mi się pojawiać błąd P0128 – "Termostat płynu chłodzącego ? wadliwe działanie". Spotkał się ktoś z Was z tym błędem?? Co on może oznaczać??
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Od: 8 wrz 2010, 20:28
- Auto: Mazda 3 sedan, 2.0 benzyna, Kanada, 2004r.
Prawdopodobnie termostat sie zacina. Wymien go na nowy. Nie bedzie to wielki koszt, a jezdzac z zacietym termostatem mozesz wiele ryzykowac.

Dzięki za odpowiedzi. Znalazłem, iż P0128 mówi o tym, że temperatura płynu chłodzącego silnik jest poniżej temperatury wymaganej dla pracy termostatu. Wydaje mi się to trochę dziwne... płyn chłodzący za zimny  Czy może źle to interpretuje??
   Czy może źle to interpretuje??
A orientuje się ktoś z Was ile taki termostat kosztuje?? I czy do wersji kanadyjskiej jest taki sam jak do europejskiej??

Czy może źle to interpretuje??
   Czy może źle to interpretuje??A orientuje się ktoś z Was ile taki termostat kosztuje?? I czy do wersji kanadyjskiej jest taki sam jak do europejskiej??

na 99% bedzie taki sam. Co do ksoztow to ciezko mi powiedziec bo w Mazdzie jescze nie wymienialem, 
do Jeepa Grand Cherokee kosztowal 50 zl, do Mercedesa S kosztowal 190. Znajac koszty czesci Mazdy bym oscylowal w okolicy 100 zl.

do Jeepa Grand Cherokee kosztowal 50 zl, do Mercedesa S kosztowal 190. Znajac koszty czesci Mazdy bym oscylowal w okolicy 100 zl.
toomas1986 napisał(a):Dzięki za odpowiedzi. Znalazłem, iż P0128 mówi o tym, że temperatura płynu chłodzącego silnik jest poniżej temperatury wymaganej dla pracy termostatu. Wydaje mi się to trochę dziwne... płyn chłodzący za zimny
jak pokazuje wskaźnik temperatury silnika? Jest w połowie jak się nagrzeje czy nie?

- Od: 12 kwi 2010, 11:50
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD & BJ 323F 1.6 Sportiv
w madzie to nie ma znaczenia. Czujnik pokaze inna wartosc niz prawidlowa dopiero wtedy gdy prawie sie przegrzeje. Byla juz mowa o tym na forum. Wskaznik temperatury w Mazdzie jest pozbawiony sensu gdyz nie pokazuje prawidlowej wartosci. Przy autach z DPF podczas wypalania filtra temperatura silnika dochodzi nawet do 110 stopni, a wskaznik w aucie dalej pokazuje prawidlowa wartosc....

jak pokazuje wskaźnik temperatury silnika? Jest w połowie jak się nagrzeje czy nie?
Nie zwróciłem uwagi aby coś było nie tak ze wskazywaną temperaturą – więc raczej wskazówka pokazuje dobrze...
w madzie to nie ma znaczenia. Czujnik pokaze inna wartosc niz prawidlowa dopiero wtedy gdy prawie sie przegrzeje.
A za pomocą ELMa mogę odczytać dokładniejsze wskazania temperatury niż na wskaźniku na tablicy rozdzielczej?? Jeśli tak to ile powinna u mnie wynosić prawidłowa temperatura??

Niestety nie wiem jak mozna ja sprawdzic, to co wam przekazalem dowiedzialem sie w Szczecinskim ASO i niestety nic wiecejnie wiem..

Dobra dzięki. Myślę, że jeśli dalej ten błąd będzie się pojawiać to chyba poprostu wymienię ten termostat...

Mi przez ELM na postoju z odpalonym silnikiem( około 7 minut) pokazywało 89 Stopni, wskazówka na środku.Ale planuje sprawdzić jeszcze cieplejszych warunkach bo mi się coś wentylator nie włącza,  iż potrafię stać w korkach sporo. Wiem że teraz chłodno jest na zewnątrz , ale co się przysłuchuję innym autom to im się wentylatory włączają ( nie tylko te od klimy  )
 )

Madzia Forever :)

- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Myslle, ze 80-90 stopni to bedzie notmalna atemperatura dla naszych silnikow ale pewnosci zadnej nie mam,....

No ja tez myślę że okolice 90 stopni to optymalna temp pracy dla silnika, Ale i tak muszę sprawdzić dla świętego spokoju kiedy się termostat u mnie otwiera, ogólnie przecież ma to wpływ na spalanie. A teraz większości żonka jeździ i raczej spokojnie.Spalanie widać poniżej. Zastanawia mnie też ten błąd co kolega opisał wyżej, co on konkretnie może oznaczać... czy silnik właśnie nie jest dogrzany przez dłuższy czas (termostat otwarty/zacięty przepuszcza) czy może termostat nie otwiera się po nagrzaniu silnika ( lub tylko częściowo/zacięty). Sam termostat przecie nie ma żadnych czujników, ten błąd wywołują raczej czujniki temperatury.

Madzia Forever :)

- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Postanowiłem przeprowadzić pewne próby...
Po dłuższym czasie gdy silnik był włączony – trochę pododawałem gazu i przeglądałem na komputerze dane czujników.
Pojawiły mi się błędy jak na obrazie poniżej:

Temperatura cieczy chłodzącej silnika w trakcie mojego testu doszła do 104 stopni C.
Z czasem zwiększała się też wartość na czujniku temperatury zasysanego powietrza (wynosiła ona 78 stopni C).
Co o tym sądzicie??

Po dłuższym czasie gdy silnik był włączony – trochę pododawałem gazu i przeglądałem na komputerze dane czujników.
Pojawiły mi się błędy jak na obrazie poniżej:

Temperatura cieczy chłodzącej silnika w trakcie mojego testu doszła do 104 stopni C.
Z czasem zwiększała się też wartość na czujniku temperatury zasysanego powietrza (wynosiła ona 78 stopni C).
Co o tym sądzicie??

Samochód stał w miejscu w garażu (tył samochodu poza garażem żeby spaliny wyleciały... ). Trochę dodawałem gazu...

toomas1986 napisał(a):piątek, 5 listopada 2010, 02:06 -Samochód stał w miejscu w garażu (tył samochodu poza garażem żeby spaliny wyleciały... ). Trochę dodawałem gazu...
przez 5 lat czekał na taką radę

Strona 1 z 1