brak mocy i dzwięk syreny

Postprzez Arkadyjczyk » 13 kwi 2015, 16:23

Witam,

dziś wracając z pracy podczas rozpoczęcia manewru wyprzedzania mazdzina zaczęła gwizdać dźwięk przypomina jakby syrenę policyjną i samochód stracił moc tzn. w momencie załączania turbiny przestaje przyśpieszać.

Na forum wyczytałem że jest to uszkodzona turbosprężarka w najlepszym wypadku przewód dolotowy czy jak to się tam nazywa.

Pod maską zauważyłem że przewód na zdjęciu jest mocno zapocony.
1428934374272.jpg

Jak stwierdzić czy to na 100% turbo czy ten przewód ma nieszczelność?

Ps. Po przeskoczeniu rozrządu myślałem że to już koniec awarii ale pech mnie nie opuszcza i nigdy więcej żadnych diesli :)
Początkujący

Od: 29 gru 2011, 18:34
Auto: mazda 323F BJ DiTD 2003

Postprzez Neonixos666 » 13 kwi 2015, 22:08

to normalne zapocenie, pierwsze co trzeba zrobić to sprawdzić luz na wirniku sprężarki, podejrzewam że jest mega duży.

Twój rozrząd przeskoczył na Twoje życzenie a sprężarka to element tak eksploatacyjny jak rozrusznik czy alternator więc nie przesadzaj tym bardziej że nie masz go od nowości.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Arkadyjczyk » 13 kwi 2015, 22:37

rozrząd przeskoczył bo continentala nie chciało się czekać jeden dzień a później na forum przeczytałem że nie ja jeden padłem ofiarą tej firmy ale tato zreperował dwie dźwigienki tylko pękły więc koszt był mniejszy niż przy turbince ale fakt faktem z niecierpliwości się przestawił :)

no niby się zużywa ale czemu teraz kiedy blachy miała mieć robione :)

w takim razie jutro tate zatrudniam do wykręcenia turbinki i dam znać czy potrzebna będzie dalsza diagnostyka

pozdrawiam
Początkujący

Od: 29 gru 2011, 18:34
Auto: mazda 323F BJ DiTD 2003