Długie nagrzewanie. Przez 2-3km wskazówka nie podnosi się.
Strona 1 z 1
Zauważyłem ostatnio (a długo nie nie jeździłem dieslem żony), że okropnie długo się grzeje auto. Wczoraj wymieniałem żarówki przy zapuszczonym silniku i sprawdzałem temperaturę przewodów idących do i z chłodnicy i wydaje mi się że termostat w porządku. Zwłaszcza na wolnych obrotach nie można go nagrzać, w czasie jazdy trochę szybciej się nagrzewa. Auto mam od wiosny,więc to jego pierwsze chłody i nie wiem czy tak jest prawidłowo. Może tak ma, bo było sprzedane na strefę ciepłą (południe Włoch).Jak to wygląda w waszych DITD?
- Od: 16 mar 2007, 13:27
- Auto: 323F BJ DITD, KIA CEED 2.0 CRDI SW
Generalnie to jak chcesz rozgrzać zimny silnik na wolnych obrotach to życze powodzenia... będzie to trwało i trwało
Optymalną temperature i to jak najszybciej silnik soiągnie tylko pod obciążeniem.
Odpal na zimnym i odrazu jedziemy... oczywiście nie wskazane jest "deptanie" tylko zwykła spokojna jazda przynajmniej do momentu kiedy wskazówka drgnie. Moja potrzebuje ok 4 min żeby temperatura skoczyła i uważam że jest to niezły wiynik. Znajomy ma corolle D4D i twierdzi ze szybiej się mazda rozgrzewa... Oczywiście nie bierzemy pod uwagę benzyn bo to inna bajka
Odpal na zimnym i odrazu jedziemy... oczywiście nie wskazane jest "deptanie" tylko zwykła spokojna jazda przynajmniej do momentu kiedy wskazówka drgnie. Moja potrzebuje ok 4 min żeby temperatura skoczyła i uważam że jest to niezły wiynik. Znajomy ma corolle D4D i twierdzi ze szybiej się mazda rozgrzewa... Oczywiście nie bierzemy pod uwagę benzyn bo to inna bajka
Motocykle są wszędzie.... no i mazdy 
- Od: 2 lip 2006, 12:53
- Auto: 6-ka 2.0 Diesel 140 KM 2008 rok
Riki napisał(a):Podobnie.... jedyną radą jest chyba tylko Webasto
Grendel napisał(a):Tak samo
Paweł M. napisał(a):U mnie też tak jest.
No to czuję się uspokojony bo wszystko w normie ale z drugiej strony lekko zaniepokojony co będzie podczas mrozów np. -25C.
Musisz sie ciepło ubieraćwaldek2000 napisał(a):z drugiej strony lekko zaniepokojony co będzie podczas mrozów

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Witam!U mnie tak samo.Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Szybciej nagrzewa się dopiero diesel w szóstce. DiTD wolno ale porządnie
Zresztą im bardziej efektywny (sprawność przetwarzania energii) diesel tym mniej energii zostaje na podgrzewanie.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Zresztą im bardziej efektywny (sprawność przetwarzania energii) diesel tym mniej energii zostaje na podgrzewanie.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
waldek2000 napisał(a):Riki napisał(a):No to czuję się uspokojony bo wszystko w normie ale z drugiej strony lekko zaniepokojony co będzie podczas mrozów np. -25C.
Będzie jak w Maluchu. W skład zimowego wyposażenia wejdzie druga osoba skrobiąca przednią szybę. Ech to była jazda.

Nie ma tragedii... w zeszłą zimę było i -30... długo się rozgrzewał ale ciepłe powietrze leci juz po 2-3km...
Dokładnie
diesel w GD nagrzewa sie duużo szybciej...
xANDy napisał(a):Zresztą im bardziej efektywny (sprawność przetwarzania energii) diesel tym mniej energii zostaje na podgrzewanie
Dokładnie
u mnie na benzynie silnik rozgrzewa się po ok. 2km – wskaźnik temperatury płynu chłodniczego mniej więcej w połowie

Riki napisał(a):ciepłe powietrze leci juz po 2-3km...
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
NBR napisał(a):na benzynie silnik rozgrzewa się po ok. 2km
To moja benzynka szybciej się nagrzewa, po 1 km (ok. 2C rano) przełącza się na LPG i wskazówka bardzo szybko wędruje do góry,dosłownie w oczach. Muszę przyznać,że nigdy nie miałem auta tak szybko nagrzewającego się – szkoda że diesel wprost odwrotnie.
to oczywiście prawda. ale...xANDy napisał(a):im bardziej efektywny (sprawność przetwarzania energii) diesel tym mniej energii zostaje na podgrzewanie.
na forum forda wszyscy też twierdzili, że gruźliki tdci długo się nagrzewają a na postoju nie da się ich nagrzać zimą wcale. a potem ktoś napisał, że jest drugi termostat, który lubi się zepsuć. i po problemie.
a po co o tym tu pisze? a po to, że często od mazdy do forda jest niedaleko. a czasami to jest zwyczajnie to samo.
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Każdy diesel będzie się długo nagrzewał (jedne szybciej inne wolniej ale zawsze długo). Spróbujcie diesla na wolnych obrotach doprowadzić do włączenia wentylatora... powodzenia
Jednakże do ogrzania wnętrza dość szybko się nagrzewa mały obieg płynu – kilka km wystarczy.
Jednakże do ogrzania wnętrza dość szybko się nagrzewa mały obieg płynu – kilka km wystarczy.
Witam u mnie jest podobnie.W okresie zimy(nie wiem czy to byla zima)
ale przy nizszych temperaturach dojezdzajac do pracy 5 km ,praktycznie pod samym domem wskazowka temperatury zaczynala sie podnosic.Co prawda czuc bylo cieple powietrze juz po kilometrze ,dwoch.Moja dieselka jak sie juz rozgrzeje to jest super 
- Od: 25 lut 2007, 22:14
- Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km
Strona 1 z 1