Czyszczenie przepływomierza ZL/ZM
Witam. Mam pytanie odnośnie czyszczenia przepływomierza. Czytałem na forum że podobno pomaga w dużym spalaniu a mazda po mieści pali mi 10 – 11l fakt że jeżdżę na krótkich odcinkach ale wydaje mi się troszkę za dużo. Czytałem że można do przeczyścić pędzelkiem ale czy stosować do tego jakiś preparat i czy nic się podczas takiego zabiegu nie uszkodzi?
Filtry wymienione świece też.
I mam jeszcze jeden problem z dmuchawą. Na zimnym wieje ok ale jak dam na maxa na ciepłe to wieje dużo gorzej, efekt jest taki jak by coś blokowało. Filtr kabinowy wymieniłem nie pomogło. Gdzie szukać przyczyny??
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam
Tomek
Filtry wymienione świece też.
I mam jeszcze jeden problem z dmuchawą. Na zimnym wieje ok ale jak dam na maxa na ciepłe to wieje dużo gorzej, efekt jest taki jak by coś blokowało. Filtr kabinowy wymieniłem nie pomogło. Gdzie szukać przyczyny??
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam
Tomek
- Od: 27 kwi 2010, 21:23
- Auto: Mazda 323F 99' BJ 1.5 16V ZL
OK dzięki wielkie jak tylko pogoda się troszkę poprawi bo leje od 3 dni
biorę się za czyszczenie.
więc przepływka wyczyszczona, troszkę syfu było zobaczymy jakie teraz wyjdzie spalanie.
Dla zainteresowanych znalazłem fajny opis co prawda dotyczy toyoty ale przepływomierz jest identyczny jak w 323f 1.5 może komuś się przyda....
http://toyota.arbiter.pl/galeria/czyszc ... lywomierza
Tylko że ja czyściłem benzyną ekstrakcyjną i pędzelkiem takim do farb plakatówek jest mały i bardzo miękki także ciężko nim coś uszkodzić
Pozdrawiam
Dla zainteresowanych znalazłem fajny opis co prawda dotyczy toyoty ale przepływomierz jest identyczny jak w 323f 1.5 może komuś się przyda....
http://toyota.arbiter.pl/galeria/czyszc ... lywomierza
Tylko że ja czyściłem benzyną ekstrakcyjną i pędzelkiem takim do farb plakatówek jest mały i bardzo miękki także ciężko nim coś uszkodzić
Pozdrawiam
Fajna to fotorelacja. Też chciałem u siebie się za to zabrać tylko, że nie mogę odkręcić tego jednego wkręta mocującego przepływomierz do puchy filtra. Zjechałem całą główkę z krzyżakiem, a wkręt siedzi nieruchomo. Ktoś ma jakiś pomysł jak to ruszyć? Dugi poszedł gładko, a ten pierwszy siedzi jakby od kilkunastu lat nikt go nie odkręcał.
Moja M http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=115425
Ciężka stopa = lekki portfel :)
Ciężka stopa = lekki portfel :)
- Od: 14 cze 2009, 18:17
- Auto: Mazda 323 BJ 1,3 16V 1998r
u mnie wkręty poszły bez problemu. Myślę że teraz to jedyne wyjście to dać dużo WD40 i naciąć główkę wkrętu pod wkrętak płaski.....
może ktoś ma inny pomysł.
może ktoś ma inny pomysł.
Czy środek K2 Brake Cleaner będzie odpowiedni do czyszczenia przepływomierza?
przepraszam za odkopanie starego tematu ale uznałem, że nie ma sensu zakładać nowego
przepraszam za odkopanie starego tematu ale uznałem, że nie ma sensu zakładać nowego
- Od: 6 sty 2012, 22:57
- Auto: MAZDA 323F BJ 1.5 i 16V LPG
elkanguro napisał(a):Czy środek K2 Brake Cleaner będzie odpowiedni do czyszczenia przepływomierza?
bolo poleca: waciki, patyczki do uszu i .. perfum
-
cross
przepływomierz jest taki sam zarówno w 1,5 ZL jak i w poliftowym 1,6 ZM a co za tym idzie mają wspólny numer ZL 01 197400-2010 i jest taki sam ja w Toyota Denso 22204 czyli wyczyść tak w powyższej fotorelacji z Toyoty
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
Co to jest za pomarańczowy czujnik na zewnątrz ? z jednej strony byl czysty z drugiej caly czarny tłusty wziąłem preparat taki do czyszczenia i tylko go teraz wyczyścilem jak nie pomoże to wezmę sie za ten środek tam gdzie sa te druciki
ta łezka to czujnik temperatury powietrza NTC . drugi element to dwa rezystory rozgrzane a powietrze je schładza i na podstawie tych dwóch elementów jest dokonywany pomiar .więc drugi element i jego czystość jest ważna do dokonania właściwego pomiaru.Im więcej powietrza tym bardziej chłodzony jest rezystor i ilość przepływającego powietrza przekłada się na rezystancję rezystora. Na podstawie czujnika temperatury i zmiany rezystancji komputer oblicza ilość powietrza
xedos1972
Weź jakiś porządny gruby krzyżak i powinno pójść ale ciekawe bo mój był normalnie przykręcony a nie był nigdy odkręcany. Możesz mieć tak jak ja z jednej strony czarny z drugiej pomarańczowy. Na początku wziąłem zwykłą nawilżoną chusteczkę taką do czyszczenia rąk i mały śrubokręt. Ale i tak kupiłem crc do czyszczenia przepustnic i spryskałem jeszcze raz na wszelki wypadek 
Odkręciłem
wyczyściłem ale pojawił się problem bo madzia zaczęła przerywać (już wcześniej przerywała) tylko teraz jest gorzej i jej możliwości kończą się na 120 km/h ;/ zamówiłem używke z mazdy6 zobaczymy co z tego będzie 
- Od: 4 maja 2012, 13:58
- Auto: 323F bj 1999r 1.5 ZL