Kolektor wydechowy w mazdzie 323f BJ czy da radę pospawać
Strona 1 z 1
Witam potrzebuję pomocy ostatnio cofając zahaczyłem o próg wyjazdu z bramy
niestety coś musiało pościć i nadpękł kolektor wydechowy .Moje pytanie brzmi czy da rade to
?Prosba o pomoc za co z góry dziekuję

- Od: 11 kwi 2012, 18:27
- Auto: Mazda 323F BJ 99r silnik 1,5 16V 88KM ZL-DE przebieg 170tys
da się,ale nie u pana Kazia (bez obrazy),to nie jest stal,więc potrzeba innego typu elektrody-jest to zapewne żeliwo,więc i elektrodą do tego typu materiału spawamy,ale daj fachowcowi bo ono łatwo się przetapia.Miejsce spawania powinno być oczyszczone z naskórka odlewu. Istniejące pęknięcia należy nawiercić na obu końcach, aby zapobiec dalszemu pękaniu materiału. Spawać wprowadzając możliwie najmniej ciepła, aby uniknąć naprężeń skurczowych. Dlatego też należy dobrać możliwie najmniejszą średnicę elektrody i spawać możliwie najniższym prądem. Krótkie spoiny krótkimi ściegami (10-krotność średnicy elektrody), nie ostukiwać napoiny. Spawany element może stać się jedynie lekko ciepły. Po spawaniu powoli ostudzić.
-
rajtkezjusz
temat już był poruszany na forum viewtopic.php?f=115&t=124366&p=2093656#p2093656
xedos1972
od Z5 czyli z BA/BG do ZL Z BJ-tki nie będzie pasował są różne
http://moto.allegro.pl/mazda-323f-323-f ... 10517.html
http://moto.allegro.pl/mazda-323-f-1-5- ... 94824.html

xedos1972
Dobra zrobione Udawszy się do fachury krzyknął 200 zł szok
wiec postanowiłem pomajsterkować sam niestety bez aparatu jestem ,całość rozkręciłem i okazało się ze tylko cześć kolektora jest żeliwna( to co mocowane jest do bloku silnika) pęknięcie było przy splocie rur więc wyjąłem kolektor i zawiozłem do pospawania koszt 30zł i godzinka własnej roboty na spokojnie + spłoszenie okolicznej zwierzyny co za hałas
, co mnie zdziwiło to brak problemów z odkręceniem śrub oraz stan uszczelek wiadomo brudne ale po oczyszczeniu jak nówki
co japoniec to japoniec. Dzięki za wszystkie rady

- Od: 11 kwi 2012, 18:27
- Auto: Mazda 323F BJ 99r silnik 1,5 16V 88KM ZL-DE przebieg 170tys
Strona 1 z 1