mam problem. Gdy chcę otworzyć szyberdach, muszę mu ręcznie pomóc. Dokładniej chodzi o to że muszę go ręcznie "podnieść" bo gdy już wyskoczy to otwiera się i zamyka elegancko. Ma problemy tylko z uniesieniem się. Czy ktoś wie czym może być to spowodowane, ewentualnie wie co miałbym wymienić aby temu zapobiec ?
Szyberdach, problem z otwieraniem.
Strona 1 z 1
Witam,
mam problem. Gdy chcę otworzyć szyberdach, muszę mu ręcznie pomóc. Dokładniej chodzi o to że muszę go ręcznie "podnieść" bo gdy już wyskoczy to otwiera się i zamyka elegancko. Ma problemy tylko z uniesieniem się. Czy ktoś wie czym może być to spowodowane, ewentualnie wie co miałbym wymienić aby temu zapobiec ?
- Od: 21 gru 2009, 22:12
- Auto: MX-3 1.8 V6 24V
Mam dokłądnie to samo!
I przyczyny nie znalazlem ;p chodz juz rozbierałem wszystko... nawet ustawienie nie podola...
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
Spróbujcie wszystkie elementy ruchome wyczyścić ze starego smaru i dać nowy, poza tym przyczyną może być też gumowa uszczelka wokół szyberdachu, ona też często potrafi klinować, można ją wtedy delikatnie przesmarować dookoła, spróbować otworzyć szyberdach i zobaczyć czy to ona faktycznie blokuje. Jeśli okaże się, że to nie to, przyczyn szukajcie już w samym silniczku.
pozdrawiam
pozdrawiam
Mam dokładnie to samo, ale mi także ciężko się zamykał. Wyczyściłem wszystko, nasmarowałem, i teraz pozostał tylko i wyłącznie to iż musze go na początku wypchnąć, i reszta już idealnie. Uważam iż wina leży po stronie silniczka
.
Volkwagen Passat b2 1.8 hatchback 88r. => Mitsubishi Colt CA0 1.3 12v 94r. => Volkwagen Golf II 1.8 88r. => Mazda MX3 1.8 V6 96r...
- Od: 11 lut 2010, 00:13
- Auto: Mazda MX3 1.8 V6
ja mam tez to samo ;/ ale mam mx rozebranego i tez bede probowal sie za to zabierac ^^
koledzy mowili mi ze jest tam taki elemet podnoszenia i on sie zepsul i ze trzeba go tylko ustawic badz wymienic
na dniach zamierzam to zrobic i jak mi sie uda to zalacze fotki z przprowadznoej naprawy ^^
koledzy mowili mi ze jest tam taki elemet podnoszenia i on sie zepsul i ze trzeba go tylko ustawic badz wymienic
na dniach zamierzam to zrobic i jak mi sie uda to zalacze fotki z przprowadznoej naprawy ^^
- Od: 13 paź 2009, 12:43
- Auto: Mazda MX-3 sport coupe
komarrr napisał(a):Mam dokładnie to samo, ale mi także ciężko się zamykał. Wyczyściłem wszystko, nasmarowałem, i teraz pozostał tylko i wyłącznie to iż musze go na początku wypchnąć, i reszta już idealnie. Uważam iż wina leży po stronie silniczka.
U mnie wystarczyło wyczyścić prowadnice i hulał aż milo.
Jak go się mało używa to potem są problemy.
a silniczek słychać od samego początku jak próbujecie otwierać?
uszczelki gumowe się nie zapiekły i też je nasmarowaliście?
uszczelki gumowe się nie zapiekły i też je nasmarowaliście?
Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć!
- Od: 6 kwi 2008, 15:08
- Auto: MX-3 1.8 V6 Precidia
BMW E39 520i
Alfa Romeo GTV 3.0 V6 24V
u mnie wszystko jest nasmarowane i elegancko smiga, problem jest tylko z podniesieniem
a silniczek kreci od samego poczatku jak wciskam guzik. kreci ale nie podnosi, tak jakby dzialal ten od suwania szyberdachu a nie ten od podnoszenia.
- Od: 21 gru 2009, 22:12
- Auto: MX-3 1.8 V6 24V
Witam. mam odpowiedz na wasz problem – mam to samo. przyczyna to uszczelka wokół całego szyberdachu, przeważnie gdy jest wilgotno to woda daje jej opór i trzeba mu pomóc. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu powinno pomóc. pozdrawiam
- Od: 23 maja 2009, 19:20
- Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport
kubik napisał(a):Witam. mam odpowiedz na wasz problem – mam to samo. przyczyna to uszczelka wokół całego szyberdachu, przeważnie gdy jest wilgotno to woda daje jej opór i trzeba mu pomóc. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu powinno pomóc. pozdrawiam
a gdy jest gorąco to uczelka się zapieka – dokładnie o to mi chodziło
upewnijcie się czy u Was nie jest to przyczyną problemu
Jedyną drogą rozwoju jest ciągłe podnoszenie poprzeczki, jedyną miarą sukcesu jest wysiłek jaki włożyliśmy aby go osiągnąć!
- Od: 6 kwi 2008, 15:08
- Auto: MX-3 1.8 V6 Precidia
BMW E39 520i
Alfa Romeo GTV 3.0 V6 24V
Strona 1 z 1