Chłodnica (skraplacz) klimatyzacji 1.8 vs. 1.6
Strona 1 z 1
Witam
Mam wyciek z chłodnicy klimatyzacji. Sposób podany przez Scorpio w wątku "Chłodnica MX-3 1.6 vs 1.8" jest dla mnie niedostępny. Dostanie chłodicy do mx 1.8 graniczy z cudem.
Za to do 1.6 można coś dostać.
Czy chłodnica klimatyzaji z 1.6 będzie pasować do 1.8 v6?
Mam wyciek z chłodnicy klimatyzacji. Sposób podany przez Scorpio w wątku "Chłodnica MX-3 1.6 vs 1.8" jest dla mnie niedostępny. Dostanie chłodicy do mx 1.8 graniczy z cudem.
Za to do 1.6 można coś dostać.
Czy chłodnica klimatyzaji z 1.6 będzie pasować do 1.8 v6?
Pozdrawiam
yasko
yasko
Kolego tam są dwa typy – ja mam własnie 1,8 ale 323 F BJ – ale to powinno byc to samo.
Jeśli chcesz spytam kumpla on właśnie wysle mi skraplacz w poniedziałek przyszły bo tez mam dziurę.On ma klimatyzacje w Szczytnie,ściągnął mi skraplacz dobrej firmy za 350 zł.Nie jest to tanio,ale za to pewnie.
Jeśli chcesz spytam kumpla on właśnie wysle mi skraplacz w poniedziałek przyszły bo tez mam dziurę.On ma klimatyzacje w Szczytnie,ściągnął mi skraplacz dobrej firmy za 350 zł.Nie jest to tanio,ale za to pewnie.
- Od: 11 maja 2009, 08:50
- Auto: 323F BJ 1,8 16V 2000r.
maniakk5 napisał(a):Kolego tam są dwa typy – ja mam własnie 1,8 ale 323 F BJ – ale to powinno byc to samo.
Pytam o 1.8 V6 ale może z 323 też będzie pasował. 350 zł za nowy skraplacz, który idealnie pasuje to jest tanio. Scorpio zapłacił 700 zł za dorobienie chłodnicy, montaż i napełnienie – może drogo nie jest ale ja wolałbym zrobić klimę jak najtaniej.
Pozdrawiam
yasko
yasko
hehhe kazdy by chciał jak najtaniej...
wiesz co ja byłem u niego wracając z działki z mazur i dobrał mi skraplacz na "wizji lokalnej" i od razu zamówił...
mógł wziąć tylko do siebie,więc do wawy przyjedzie tzw. bydłobusem ze szczytna,aby jak najtaniej(bedzie jechał z 5 godzin
)
zrób zdjęcie jak zdejmiesz przednią maskownicę(ważne są mocowania i wyjścia rurek) i może bede mógł Ci pomóc...
wiesz co ja byłem u niego wracając z działki z mazur i dobrał mi skraplacz na "wizji lokalnej" i od razu zamówił...
mógł wziąć tylko do siebie,więc do wawy przyjedzie tzw. bydłobusem ze szczytna,aby jak najtaniej(bedzie jechał z 5 godzin
zrób zdjęcie jak zdejmiesz przednią maskownicę(ważne są mocowania i wyjścia rurek) i może bede mógł Ci pomóc...
ja mam chlodnice klimy na sprzedaz. Jesli pasuje to bierzcie. Tutaj aukcja
http://www.allegro.pl/item687813333_chl ... 94_98.html

SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Witam...
mam takie pytanko moze nie do konca idealne co do tematu... aleeee....
czy da sie wyjac chlodnice klimy bez demontazu zderzaka... i jak ja najlepiej demontowac...?
nie wiem wyciagac dolem czy gora....?
w sumie najlepiej pasowalo by mi ja wyciagac dolem tylko nie wiem wlasnie czy dam tak rade...
mam takie pytanko moze nie do konca idealne co do tematu... aleeee....
czy da sie wyjac chlodnice klimy bez demontazu zderzaka... i jak ja najlepiej demontowac...?
nie wiem wyciagac dolem czy gora....?
w sumie najlepiej pasowalo by mi ja wyciagac dolem tylko nie wiem wlasnie czy dam tak rade...
- Od: 11 maja 2008, 16:43
- Auto: Mazda 323F BA 1.8 DOHC 16V '96
Nie wiem jak dokładnie jest u Ciebie stary,ale u mnie nie ma wiekszego bólu...
odkręcam 4 śruby(przedniej kratki i chłodnicy silnika) odchylam chłodnicę o 3 cm,odkręcam 2 śruby rurek przyłączeniowych skraplacza i wyciągam go do góry.
Wkładam drugi i chwacit.
pozdro
odkręcam 4 śruby(przedniej kratki i chłodnicy silnika) odchylam chłodnicę o 3 cm,odkręcam 2 śruby rurek przyłączeniowych skraplacza i wyciągam go do góry.
Wkładam drugi i chwacit.
pozdro
Dziśaj chciałem nabic klime w nowo zakupionej MX-3 (1996 1.6 16V) i okazało się że jest spory wyciek, mechanik stwierdził że to może być chłodnica klimatyzacji, da się jakoś w warunkach domowych po jej wyciągnięciu sprawdzić czy jest szczelna? i jak z montażem wystarczy poprzykrecac śróbki spowrotem bo znalazłem opis wymiany ale po angielsku i tam piszą tak o montażu:
"(...) Apply clean compressor oil to the O-rings before connecting the fittings; do not apply compressor oil to the fitting nuts. When installing a new conser add 30 ml of compressor oil through the high-presure-side of A/C compressor."
i nie wiem dokładnie o co tu chodzi, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? dodam że chce kupić jakąś używke ze szrotu, zresztą szukałem nowej niestety bez efektów :/
"(...) Apply clean compressor oil to the O-rings before connecting the fittings; do not apply compressor oil to the fitting nuts. When installing a new conser add 30 ml of compressor oil through the high-presure-side of A/C compressor."
i nie wiem dokładnie o co tu chodzi, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? dodam że chce kupić jakąś używke ze szrotu, zresztą szukałem nowej niestety bez efektów :/
- Od: 22 gru 2007, 00:55
- Auto: MX-3 1.6 16V 96r. + LPG
znalazłeś instrukcję naoliwienia sprężarki...i wskazówkę zeby smarować o-ringi przy montażu olejem sprężarkowym...
które wykonać powienien warsztat przy napełnianiu.
Jeśli nie wiesz dokładnie gdzie jest wyciek udaj się do warsztatu,bez odpowiednich narzędzi ciężko znaleźdż.
Moge Ci polecic 2 zakłady:
Warszawa – Drzeworytników 108(Jelonki)
lub
Szczytno – Pasymska 43(wylot na Pasym) – tu zadzwoń,może Ci dobierze skraplacz – 608 212 119(powołaj się na Pawła z Tomiru)
lub
Twój-zaufany-zakład.
Ja też nie szukałem sam – kiedy kumpel w Szczytnie mi znalazł(właśnie w skarplaczu) zamówił skaraplacz w dobrej cenie i sam sobie wtedy wymieniłem.ALe już wiedziałem na 100% co.
Nie szukaj na szrocie takich rzeczy bo szkoda kasy i czasu – w 90% przypadków trafiasz szmelc taki jaki mialeś w aucie.
Jeśli nie wiesz dokładnie gdzie jest wyciek udaj się do warsztatu,bez odpowiednich narzędzi ciężko znaleźdż.
Moge Ci polecic 2 zakłady:
Warszawa – Drzeworytników 108(Jelonki)
lub
Szczytno – Pasymska 43(wylot na Pasym) – tu zadzwoń,może Ci dobierze skraplacz – 608 212 119(powołaj się na Pawła z Tomiru)
lub
Twój-zaufany-zakład.
Ja też nie szukałem sam – kiedy kumpel w Szczytnie mi znalazł(właśnie w skarplaczu) zamówił skaraplacz w dobrej cenie i sam sobie wtedy wymieniłem.ALe już wiedziałem na 100% co.
Nie szukaj na szrocie takich rzeczy bo szkoda kasy i czasu – w 90% przypadków trafiasz szmelc taki jaki mialeś w aucie.
Ten tekst był podany po opisie wymiany chłodnicy z tąd moje pytanie, w ksiązce pewnie wyszli już krok dalej i dali wskazówke do napełnienia.
Facet na warsztacie zarzekał się że na bank chłodnica, ale opeirał się na tym, że widział wgniecenie średnicy może 1 cm pewnie po kamyku ale jak dla mnie to tam tylko te pinowe cienkie blaszki są wygięte a poziome "rurki" tam gdzie płynie czynnik chłodzący raczej nie tknięte(ale to tyko moje zdane laika).
Dzięki za rade, skoro można samemu wymienić to zaryzykuje kupno nowej w końcu nie mam powodu nie wierzyć temu mechanikowi, powinien wiedziec co robi.
Facet na warsztacie zarzekał się że na bank chłodnica, ale opeirał się na tym, że widział wgniecenie średnicy może 1 cm pewnie po kamyku ale jak dla mnie to tam tylko te pinowe cienkie blaszki są wygięte a poziome "rurki" tam gdzie płynie czynnik chłodzący raczej nie tknięte(ale to tyko moje zdane laika).
Dzięki za rade, skoro można samemu wymienić to zaryzykuje kupno nowej w końcu nie mam powodu nie wierzyć temu mechanikowi, powinien wiedziec co robi.
- Od: 22 gru 2007, 00:55
- Auto: MX-3 1.6 16V 96r. + LPG
no tak
ale ja znam tylko te zakłady – na południu niestety nikogo
...ale uczciwy warsztat nie powienien wziąć więcej jak 80 zł za sprawdzenie szczelności i spręzarki i podac dokładnie co jest uszkodzone.
Jeśli chodzi o Szczytno,zadzwoń do niego i pogadaj ma 99% skraplaczy na rynku i w dobrych cenach.
Przelejesz mu kasę i Ci wyśle nawet na Bahamy
Jeśli chodzi o Szczytno,zadzwoń do niego i pogadaj ma 99% skraplaczy na rynku i w dobrych cenach.
Przelejesz mu kasę i Ci wyśle nawet na Bahamy
zakład chłodnic-pol w gliwicach lub pod gliwicami nie pamietam dokladnie, zajmuja sie produkcja chlodnic skraplaczy itp, dorobili mi na miejscu chlodnice klimatyzacji z nabiciem i gwarancja 650 zl, juz rok sie sprawdza, polecam, z opola najblizej.
j. angielski – tłumaczenia, korepetycje, prace – kontakt PW
Moja Mazda
Moja Mazda
- Od: 11 mar 2008, 20:34
- Auto: Mx-3 1.6 B6D '96r.
Kurde szkoda, że wcześniej nie widziałem o takim czymś w Gliwicach bo ja za swoją chłodnice dałem 470zł plus 80zł za osuszacz a do tego będę musiał zapłacić za montaż (kto to wie ile) no i nabicie 100zł ehh
http://gallery.me.com/tajfun#100055 – Moja piękność 
- Od: 19 maja 2009, 21:06
- Auto: MX-3 1.6 16V '96r
Strona 1 z 1