FOTORELACJA – podgrzewane lusterka MX-3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Dethar » 27 mar 2005, 00:28

witam,

gdzie przebiegaja przewody ogrzewania tylnej szyby i w ktorym miejscu najlepiej sie podpiac z ogrzewaniem lusterek?

czy oprocz mat grzewczych, przewodow, czasu i cierpliwosci bede czegos jeszcze potrzebowal aby wszystko dzialalo jak trzeba?

moze ktos kto montowal ogrzewanie lusterek u siebie, podzieliby sie swoim doswiadczeniem i napisal krotko w punktach step by step jak to zrobic w mx3?

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 18 mar 2005, 22:50
Auto: MX-3 1.8 V6 '94

Postprzez GofNet » 27 mar 2005, 12:11

Już te klimaty przewijały się dwa albo trzy razy przez FORUM (przynajmniej za mojej kadencji), więc wystarczy tylko poszukać a znajdziesz.
Na dzień dobry mogę Ci pdać takie linki:
<czytaj> Podgrzewane lusterka
<czytaj> Kierunki w lusterkach

Co do ogrzewania, to warto nabyć jeszcze przekaźnik i wpiąć się pod przełącznik ogrzewania na desce rozdzielczej. Wtedy będziesz sterował ogrzewaniem dla lusterek włącznikiem ogrzewania szyby tylnej. No i nie spalisz przełącznika zbyt dużym obciążeniem. Nie szukać wiązki kabli od obrzewania. Zainteresuj się włącznikiem...

Powodzenia.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Dethar » 27 mar 2005, 12:28

no tak grzebalem w wyszukiwarce forum i umknol mi ten temat... sam nie wiem jakim sposobem, widac slabo szukalem.

wielkie dzieki za odpowiedz !
po swietach zaczynam montaz to opisze jak poszlo i moze porobie przy okazji jakies fotki podczas montazu :)
Forumowicz

Od: 18 mar 2005, 22:50
Auto: MX-3 1.8 V6 '94

Postprzez MiHaŁ » 28 mar 2005, 11:46

No koniecznie napisz jak poszło i jak wyszło!! Potem ja sie zabiore za majsterkowanie :D

Powodzenia
Forumowicz

Od: 25 lis 2004, 00:16
Auto: 3 BK MPS rakietowóz
MX-3 taczkowóz

Postprzez misiek06 » 28 mar 2005, 12:44

U mnie maty do podgrzewania lusterek juz leżą chyba z pół roku kupiłem a teraz nie wiem jak sie zabrać za te lusterka żeby nie popękały :P
Forumowicz

Od: 21 lut 2005, 15:39
Auto: była 626GE 323BG Eclipse 323F BA a teraz Scion Tc

Postprzez Waluś » 28 mar 2005, 16:22

teraz nie wiem jak sie zabrać za te lusterka żeby nie popękały język

Podgrzej obudowe opalarką i dasz rady :P
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez donwito » 18 lis 2005, 14:39

Witam,
mam taki drobny problem ze zrobieniem sobie lusterek ogrzewanych – z lektury forum wynika, że najlepiej się z nimi podpiąć pod przekaźnik ogrzewania tylnej szyby. OK. więc kabelki z lusterka przeciągnąłem do środka drzwi, jeden tam zostawiłem – zmasuję go z drzwiami, a drugi przeciągnąłem przez plastikową ramkę na zewnątrz drzwi, przeciągnąłem przez gumowa elastyczną osłonę wiązki elektrycznej i.... tu się zaciąłem – bo tak, jak z drzwi wiązka wychodziła przez plastikowa ramkę, tak do środka pojazdu wchodzi już nie przez ramkę, ale przez coś w rodzaju wtyczki – nie da się tam przecisnąć dodatkowego kabla.
Czy ktoś mógłby opisać mi jak to zrobić, ale tak łopatologicznie, jak pięciolatkowi?
z góry dziękuję :)

pozdrawiam
dw.
Forumowicz

Od: 5 maja 2005, 16:48

Postprzez marek » 18 lis 2005, 19:28

donwito napisał(a):Czy ktoś mógłby opisać mi jak to zrobić, ale tak łopatologicznie, jak pięciolatkowi?

Ściślej mówiąc przechodzi przez kostkę. Zobacz w którym miejscu w kostce nie przechodzi żaden przewód, przewierć tam małą dziurkę i przeciągnij kabelek. Troche z tym zabawy ale jest do zrobienia.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez donwito » 18 lis 2005, 20:35

marek napisał(a):
donwito napisał(a):Czy ktoś mógłby opisać mi jak to zrobić, ale tak łopatologicznie, jak pięciolatkowi?

Ściślej mówiąc przechodzi przez kostkę. Zobacz w którym miejscu w kostce nie przechodzi żaden przewód, przewierć tam małą dziurkę i przeciągnij kabelek. Troche z tym zabawy ale jest do zrobienia.

Czyli bez demontażu deski się nie da? Liczyłem na to, że się da :((( ale z wiertarką tak nie podejdę.

Dzięki w każdym razie.
Forumowicz

Postprzez Orin » 18 lis 2005, 21:39

donwito masz może el. regulowane lusterka? W swojej 323 wykorzystałem oryginalną instalację pod nie (z jednej strony 3 kable zakonczone są kostką w każdych drzwiach, a z drugiej spotykają się we wspólnej wtyczce w miejscu, gdzie powinny być przyciski do ich regulacji).
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez donwito » 18 lis 2005, 21:47

Orin napisał(a):donwito masz może el. regulowane lusterka? W swojej 323 wykorzystałem oryginalną instalację pod nie (z jednej strony 3 kable zakonczone są kostką w każdych drzwiach, a z drugiej spotykają się we wspólnej wtyczce w miejscu, gdzie powinny być przyciski do ich regulacji).
Pozdrawiam

jak najbardziej mam
ale nie bardzo to sobie wyobrażam: po tym samym kablu idzie prąd do podgrzewania lusterek i do ich regulacji?
i jak ten prąd się nie pomyli, co ma teraz robić? hahaha
Forumowicz

Postprzez marek » 19 lis 2005, 13:12

donwito napisał(a):Czyli bez demontażu deski się nie da? Liczyłem na to, że się da

Da się bez demontażu. Jedynie trzeba pościągać boczki koło nóg kierowcy i pasażera, a po stronie kierowcy również puszke z bezpiecznikami bo przeszkadza.
Ja podszedłem wkrętarką od zewnątrz.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Orin » 19 lis 2005, 13:21

Cóż, myślałem o tym że nie masz el. regulacji. Skoro jednak masz mój sposób odpada.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez donwito » 19 lis 2005, 15:04

Orin napisał(a):Cóż, myślałem o tym że nie masz el. regulacji. Skoro jednak masz mój sposób odpada.
Pozdrawiam

ok :)))
nieporozumienie ;)

pozdrawiam!
Forumowicz

Postprzez donwito » 19 lis 2005, 15:11

marek napisał(a):
donwito napisał(a):Czyli bez demontażu deski się nie da? Liczyłem na to, że się da

Da się bez demontażu. Jedynie trzeba pościągać boczki koło nóg kierowcy i pasażera, a po stronie kierowcy również puszke z bezpiecznikami bo przeszkadza.
Ja podszedłem wkrętarką od zewnątrz.

od zewnątrz wymagałoby to albozdjęcia drzwi, albo przynajmniej wymontowania ich ogranicznika, żeby się otwierały na całym zawiasie. inaczej tego nie widzę. od wewnątrz skoro mówisz, że się da, to spróbuje podejść wkrętarką bez demontażu deski, tylko pozbędę się tej puszki z bezpiecznikami.

a póki co wylazł mi lepszy problem – chciałem założyć z powrotem boczki drzwi, bo ostatnio jeżdziły tylko na kołkach wciskowych, bez przykręcania śrubami, i okazało się, że cały dół z przodu jest mokry. musiało się to stać dziś w nocy lub rano, podczas jazdy, bo wcześniej je oglądałem i były suche. raczej w nocy, bo są mokre ale już z lekko podgniłym nalotem.

no i teraz zagwozdka – skąd to leci, akurat w to miejsce? uszczelki całe... :(((
jutro jedziemy z żoną do myjni – żona będzie lać, a ja szukać dziury :>>>
Forumowicz

Postprzez lukipietras » 4 lut 2012, 15:08

Podgrzewane lusterka jak większość wie to element wyposażenia, którego MX-3 nie ma, a który może skutecznie umilić życie :) Żeby to zmienić potrzebujemy około 30 zł. i dwóch godzin wolnego czasu :D
Oto co jest konieczne do instalacji podgrzewanych lusterek:
1.jpg

– maty grzewcze dwie sztuki, ja zakupiłem je na allegro, koszt wraz z przesyłką około 15 zł.,
– taśma dwustronnie klejąca do klejenia lamp samochodowych, lusterek itp., koszt około 10 zł.,
– szpatułki do podważenia wkładu lusterka,
– suszarka lub opalarka,
– kabelek którym zasilimy maty, około 60 cm. na każde lusterko
– rozpuszczalnik do oczyszczenia wkładu lusterka.

Potrzebujemy jeszcze lusterko:
1a.jpg

Przed zdemontowaniem lusterka zdejmujemu boczek drzwi -->FOTORELACJA – Demontaż przednich i tylnych boczków
Po zdjęciu boczka, wypinamy kostkę zasilającą silniczek sterujący ustawieniem lusterka.
2.jpg

Lusterko jest zamontowane na trzy śruby, ukryte pod trójkątną osłoną(mocowana na zatrzaski-należy ją podważyć i odciągnąć):
3.jpg

Lusterko jest dodatkowo przyklejone na taśmę dwustronną dlatego po odkręceniu śrub musimy je "oderwać", następnie wyciągamy kostkę z kablami.
Aby wyjąć wkład lusterka należy je porządnie podgrzać suszarką, a następnie delikatnie podważyć szpatułką, przy zachowaniu odrobiny ostrożności bezproblemowo się odklei.
Tak wygląda to w manualu:
3a.jpg

A tak robiłem to ja:
4.jpg

4a.jpg

Plastykowa obudowa wkładu zamontowana jest na dwóch zatrzaskach na dole, które powinny się wypiąć przy odklejaniu oraz na dwóch tj. zawiasach na górze.
5.jpg

Mając wyjęty wkład, musimy wydobyć szkło z obudowy. Po podgrzaniu robi się ona nieco bardziej elastyczna dzięki czemu możemy delikatnie wyjąć lusterko. Żeby to zrobić odciągamy część obudowy znajdującą się na krawędzi lusterka, jednocześnie próbując je podważyć. (najtrudniejsza część całego zabiegu ze względu na ryzyko pęknięcia podgrzanego szkła)
Obrazek
Teraz możemy oczyści szkło z resztek starego kleju i taśmy:
6.jpg

Gotowe:
7.jpg

Przyklejamy matę grzewczą do szkła z podłączonymi do niej kablami zasilającymi:
8.jpg

Kable należy poprowadzić wzdłuż istniejącej instalacji która zasila silniczek sterujący lusterkiem.
Odkręcamy trzy śrubki znajdujące się od spodu lusterka co umożliwi przeciągnięcie kabli.
8a.jpg

Plastikową część wkładu lusterka oklejamy taśmą dwustronną, aby móc przykleić szkło. Taśmę warto nieco podgrzać, lepiej wtedy przylega do klejonej powierzchni.
9.jpg

Możemy już wszystko składać oczywiście w odwrotnej kolejności :D
Jeśli chodzi i podłączenie lusterka do instalacji elektrycznej samochodu, ja zrobiłem to poprzez wpięcie się do zasilania sterowania elektrycznymi szybami. Po przekręceniu kluczyka w pozycję ON, najgrubszy kabel w kostce elektrycznych szyb jest ciągle zasilany w prąd, tam podłączamy jeden z kabli(będzie to +) z naszej maty grzejącej, drugi(–) do karoserii.
Przykręcamy lusterko, składamy boczek, przekręcamy kluczyk, cieszymy się podgrzewanymi lusterkami :)
Efekt:
10.jpg

11.jpg

Wszelkie pytania i sugestie mile widziane :)
Ostatnio edytowano 28 mar 2015, 23:18 przez Piotrek_154, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zdjęcia na serwer MS
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 22:52
Auto: EC K8

Postprzez boczek86 » 4 lut 2012, 16:27

powiem ze profesjonalna fotorelacja :) mi sie taki patent jak najbardziej podoba :) wymysl jeszcze jakis na poggrzewanie przedniej szyby i bede ci ogromnie wdzieczny :)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez djakob » 4 lut 2012, 17:16

Świetna robota ! :) bardzo przydatna rzecz na dzień dzisiejszy :)
Forumowicz

Od: 9 maja 2011, 15:04
Auto: 3 BK 2.0 150km '06
MR2 SW20 '92
WRX STI '11

Postprzez D4NI3L » 4 lut 2012, 18:47

Super robota <spoko> dodałem do FAQ :)
Forumowicz

Od: 20 paź 2008, 15:40

Postprzez Porter3 » 5 lut 2012, 00:05

Podstawa na zimę!
Szkoda, że najpierw muszę zrobić coś z nagrzewnica <oczy>