Nie działa akustyczny sygnalizator włączonych świateł
Strona 1 z 1
Witam. Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam wątku pasującego do mojego problemu. Mianowicie chciałam się dowiedzieć, czy można naprawić ten "brzęczyk" w MX-3ce przypominający o włączonych światłach, gdy silnik jest wyłączony, a który także daje o sobie znać gdy kluczyk jest w stacyjce i są otwarte drzwi. Na początku był on denerwujący i zastanawiałam się nawet nad zdemontowaniem go, ale jednak okaże się przydatny (z powodu rozładowania akumulatora przez nie wyłączenie świateł
). Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie jak się do tego zabrać- podpowie czy idzie to naprawić, czy trzeba wymieniać- to proszę o rady

- Od: 7 mar 2010, 23:28
Czy jeżeli zostawisz kluczyk w stacyjce i otworzysz drzwi to brzęczy?
Jeżeli tak,to awarii szukaj w sygnale doprowadzającym info o włączonych światłach do CPU, jeżeli nie to brzęczek lub czujnik/czujniki otwarcia drzwi powiedziały
pa.
Zajrzyj na mx-3.com, online manuals,1995 Body Electrical Troubleshooting Manual i poczytaj wszystko z sekcji z3.
Jeżeli tak,to awarii szukaj w sygnale doprowadzającym info o włączonych światłach do CPU, jeżeli nie to brzęczek lub czujnik/czujniki otwarcia drzwi powiedziały
Zajrzyj na mx-3.com, online manuals,1995 Body Electrical Troubleshooting Manual i poczytaj wszystko z sekcji z3.
Pozdrawiam
yasko
yasko
qazxsw1 napisał(a):(...)Poruszaj ręką tym dzyndzlem u dołu, co go drzwi przygniatają, możesz go wyciągnąć i wyczyścić troszkę. U mnie to pomogło na jakiś czas.
"dzyndzel" zwany tez "wihajstrem", czyli czujnik otwarcia drzwi po prostu.
yasko napisał(a): Jeżeli tak,to awarii szukaj w sygnale doprowadzającym info o włączonych światłach do CPU
Z tego co wiem, zaden CPU nie bierze w tym udzialu, ten uklad elektryczny jest znacznie prostszy. Jedyny "CPU" w tym samochodzie to ECU czyli komputer wtryskowo-zaplonowy sterujacu silnikiem, oraz jednostka sterujac ABS. Wiecej mikrokumputeryzacji w MX3 nie ma
pozdro
WOZI
Tasha dodaj jakies foty, gdzie sie znajduje ten brzeczek. Bo u mnie nie dziala w ogole 
Pozdr0
Pozdr0
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
Piotr Wozniak napisał(a):Z tego co wiem, zaden CPU nie bierze w tym udzialu, ten uklad elektryczny jest znacznie prostszy. Jedyny "CPU" w tym samochodzie to ECU czyli komputer wtryskowo-zaplonowy sterujacu silnikiem, oraz jednostka sterujac ABS. Wiecej mikrokumputeryzacji w MX3 nie ma
pozdro
Na schemacie jest to oznaczone jako "CPU" (schemat T-Z3-049) i tego się będę trzymał. Czy układ jest zrobiony na mikrokontrolrze czy też na kilku bramkach i timerze (od lapki podświetlenia stacyjki) to ma drugorzędne znaczenie.
Pozdrawiam
yasko
yasko
Witam. No więc tak jak pisał qazxsw1 poprzekręcałam ten czujnik i zaskakiwał na chwilę, ale po ponownym otwarciu drzwi nie brzęczał już, więc odkręciłam go, wyciągnęłam z wtyku i wsadziłam spowrotem. Narazie działa (odpukać
)
Jeśli chodzi o te CPU czy jak to inni się tam sprzeczają, to raczej nie powinno to być powodem- bo jak yasko stwierdził należy się doszukiwać tu przyczyny, gdy czujnik brzęczy przy zostawionym kluczyku w stacyjce i otwartych drzwiach, ale przy włączonych światłach nie działa. U mnie nie działał w obu przypadkach. Po prostu jakby "zdechł". Od strony pasażera działa normalnie.
Narazie dziękuję Wam za pomoc
Dla jasności o co kaman wrzuciłam maris801801 fotki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/315 ... e3918.html
Jeśli chodzi o te CPU czy jak to inni się tam sprzeczają, to raczej nie powinno to być powodem- bo jak yasko stwierdził należy się doszukiwać tu przyczyny, gdy czujnik brzęczy przy zostawionym kluczyku w stacyjce i otwartych drzwiach, ale przy włączonych światłach nie działa. U mnie nie działał w obu przypadkach. Po prostu jakby "zdechł". Od strony pasażera działa normalnie.
Narazie dziękuję Wam za pomoc

Dla jasności o co kaman wrzuciłam maris801801 fotki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/315 ... e3918.html
Takie objawy to powinien byc czujnik otwarcia drzwi kierowcy (nie zapala sie tez wtedy w srodku swiatlo po otwarciu drzwi, bo to jeden czujnik). Na poczatek napsikaj na nigo WD40 i popstrykaj nim (wciskaj i pozwalaj gwaltownie odskakiwac) kilka razy, to czesto wystarcza. Jesli nie, to musisz go wyjac i pozadnie przeczyscic przywracajac do zycia. Good luck.
pozdro
pozdro
WOZI
TashaNiestety ale dziala tylko jedna fotka
I to cypelka otwarcia drzwi ;d Chodziloby mi o zdjecie brzeczka, albo gdzie on sie znajduje
Dzieki!
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
Piotr Wozniak napisał(a):Takie objawy to powinien byc czujnik otwarcia drzwi kierowcy (nie zapala sie tez wtedy w srodku swiatlo po otwarciu drzwi, bo to jeden czujnik). Na poczatek napsikaj na nigo WD40 i popstrykaj nim (wciskaj i pozwalaj gwaltownie odskakiwac) kilka razy, to czesto wystarcza. Jesli nie, to musisz go wyjac i pozadnie przeczyscic przywracajac do zycia. Good luck.
pozdro
Zrobiłam wczoraj dokładnie tak jak napisałeś i tak jak zalecał qazxsw1. Efekt- no niby zaskoczył i jest good. Nie piszę, czy działa, bo dziś jeszcze nie sprawdzałam, ale wieczorem napiszę, czy to przyniosło zamierzony cel:) Jeśli chodzi o przeczyszczenie tego czujnika, to w sumie po odkręceniu go nie było na nim jakiegoś brudu, rdzy, czy czegokolwiek. Wyciągnęłam go po prostu parę razy z tego wtyku i wsadziłam.
Co do fotki- maris wrzuciłam jednak tylko jedną, bo widać o co kaman i myślałam, że Tobie także chodzi o ten czujnik. Co do brzęczka to również nie wiem gdzie on się znajduje.
Strona 1 z 1