Nie działa akustyczny sygnalizator włączonych świateł

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez *Tasha* » 8 mar 2010, 00:02

Witam. Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam wątku pasującego do mojego problemu. Mianowicie chciałam się dowiedzieć, czy można naprawić ten "brzęczyk" w MX-3ce przypominający o włączonych światłach, gdy silnik jest wyłączony, a który także daje o sobie znać gdy kluczyk jest w stacyjce i są otwarte drzwi. Na początku był on denerwujący i zastanawiałam się nawet nad zdemontowaniem go, ale jednak okaże się przydatny (z powodu rozładowania akumulatora przez nie wyłączenie świateł :| ). Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie jak się do tego zabrać- podpowie czy idzie to naprawić, czy trzeba wymieniać- to proszę o rady :) ;P
Początkujący

Od: 7 mar 2010, 23:28

Postprzez yasko » 8 mar 2010, 18:35

Czy jeżeli zostawisz kluczyk w stacyjce i otworzysz drzwi to brzęczy?
Jeżeli tak,to awarii szukaj w sygnale doprowadzającym info o włączonych światłach do CPU, jeżeli nie to brzęczek lub czujnik/czujniki otwarcia drzwi powiedziały papapa.
Zajrzyj na mx-3.com, online manuals,1995 Body Electrical Troubleshooting Manual i poczytaj wszystko z sekcji z3.
Pozdrawiam
yasko
Forumowicz

Od: 28 maja 2008, 22:06
Auto: było:
MX-3 V6, Premacy Sportive 2.0, RX-8 HP, Mazda 6 GY 2.0, Mazda 6 GH 2.5, RX-8 R3
jest: 5 Sport 2.0

Postprzez qazxsw1 » 8 mar 2010, 19:33

Mi on tak raz działa, raz nie działa... Poruszaj ręką tym dzyndzlem u dołu, co go drzwi przygniatają, możesz go wyciągnąć i wyczyścić troszkę. U mnie to pomogło na jakiś czas.
Forumowicz

Od: 12 cze 2008, 12:34
Auto: Mazda mx-3 1.8 V6, SGI, 93 r.

Postprzez Piotr Wozniak » 8 mar 2010, 21:23

qazxsw1 napisał(a):(...)Poruszaj ręką tym dzyndzlem u dołu, co go drzwi przygniatają, możesz go wyciągnąć i wyczyścić troszkę. U mnie to pomogło na jakiś czas.

"dzyndzel" zwany tez "wihajstrem", czyli czujnik otwarcia drzwi po prostu. :)

yasko napisał(a): Jeżeli tak,to awarii szukaj w sygnale doprowadzającym info o włączonych światłach do CPU

Z tego co wiem, zaden CPU nie bierze w tym udzialu, ten uklad elektryczny jest znacznie prostszy. Jedyny "CPU" w tym samochodzie to ECU czyli komputer wtryskowo-zaplonowy sterujacu silnikiem, oraz jednostka sterujac ABS. Wiecej mikrokumputeryzacji w MX3 nie ma :)

pozdro
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez *Tasha* » 8 mar 2010, 22:10

Dzięki wielkie za porady. Jutro jak wjadę na garaż to pognębię trochę ten czujnik i zdam relację czy coś pomogło :D Przy okazji jeszcze zbiorniczek tylnego spryskiwacza spróbuję przywrócić do życia <czarodziej> Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez maris801801 » 8 mar 2010, 22:44

Tasha dodaj jakies foty, gdzie sie znajduje ten brzeczek. Bo u mnie nie dziala w ogole ;)
Pozdr0
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
Forumowicz

Od: 29 lis 2009, 22:39
Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94

Postprzez yasko » 9 mar 2010, 18:29

Piotr Wozniak napisał(a):Z tego co wiem, zaden CPU nie bierze w tym udzialu, ten uklad elektryczny jest znacznie prostszy. Jedyny "CPU" w tym samochodzie to ECU czyli komputer wtryskowo-zaplonowy sterujacu silnikiem, oraz jednostka sterujac ABS. Wiecej mikrokumputeryzacji w MX3 nie ma :)

pozdro

Na schemacie jest to oznaczone jako "CPU" (schemat T-Z3-049) i tego się będę trzymał. Czy układ jest zrobiony na mikrokontrolrze czy też na kilku bramkach i timerze (od lapki podświetlenia stacyjki) to ma drugorzędne znaczenie.
Pozdrawiam
yasko
Forumowicz

Od: 28 maja 2008, 22:06
Auto: było:
MX-3 V6, Premacy Sportive 2.0, RX-8 HP, Mazda 6 GY 2.0, Mazda 6 GH 2.5, RX-8 R3
jest: 5 Sport 2.0

Postprzez *Tasha* » 9 mar 2010, 20:24

Witam. No więc tak jak pisał qazxsw1 poprzekręcałam ten czujnik i zaskakiwał na chwilę, ale po ponownym otwarciu drzwi nie brzęczał już, więc odkręciłam go, wyciągnęłam z wtyku i wsadziłam spowrotem. Narazie działa (odpukać :P )
Jeśli chodzi o te CPU czy jak to inni się tam sprzeczają, to raczej nie powinno to być powodem- bo jak yasko stwierdził należy się doszukiwać tu przyczyny, gdy czujnik brzęczy przy zostawionym kluczyku w stacyjce i otwartych drzwiach, ale przy włączonych światłach nie działa. U mnie nie działał w obu przypadkach. Po prostu jakby "zdechł". Od strony pasażera działa normalnie.
Narazie dziękuję Wam za pomoc <spoko>
Dla jasności o co kaman wrzuciłam maris801801 fotki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/315 ... e3918.html
Początkujący

Postprzez Piotr Wozniak » 9 mar 2010, 21:30

Takie objawy to powinien byc czujnik otwarcia drzwi kierowcy (nie zapala sie tez wtedy w srodku swiatlo po otwarciu drzwi, bo to jeden czujnik). Na poczatek napsikaj na nigo WD40 i popstrykaj nim (wciskaj i pozwalaj gwaltownie odskakiwac) kilka razy, to czesto wystarcza. Jesli nie, to musisz go wyjac i pozadnie przeczyscic przywracajac do zycia. Good luck.

pozdro
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez maris801801 » 9 mar 2010, 22:09

TashaNiestety ale dziala tylko jedna fotka :P I to cypelka otwarcia drzwi ;d Chodziloby mi o zdjecie brzeczka, albo gdzie on sie znajduje :) Dzieki!
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
Forumowicz

Od: 29 lis 2009, 22:39
Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94

Postprzez *Tasha* » 10 mar 2010, 12:05

Piotr Wozniak napisał(a):Takie objawy to powinien byc czujnik otwarcia drzwi kierowcy (nie zapala sie tez wtedy w srodku swiatlo po otwarciu drzwi, bo to jeden czujnik). Na poczatek napsikaj na nigo WD40 i popstrykaj nim (wciskaj i pozwalaj gwaltownie odskakiwac) kilka razy, to czesto wystarcza. Jesli nie, to musisz go wyjac i pozadnie przeczyscic przywracajac do zycia. Good luck.

pozdro

Zrobiłam wczoraj dokładnie tak jak napisałeś i tak jak zalecał qazxsw1. Efekt- no niby zaskoczył i jest good. Nie piszę, czy działa, bo dziś jeszcze nie sprawdzałam, ale wieczorem napiszę, czy to przyniosło zamierzony cel:) Jeśli chodzi o przeczyszczenie tego czujnika, to w sumie po odkręceniu go nie było na nim jakiegoś brudu, rdzy, czy czegokolwiek. Wyciągnęłam go po prostu parę razy z tego wtyku i wsadziłam. :)
Co do fotki- maris wrzuciłam jednak tylko jedną, bo widać o co kaman i myślałam, że Tobie także chodzi o ten czujnik. Co do brzęczka to również nie wiem gdzie on się znajduje.
Początkujący

Postprzez *Tasha* » 11 mar 2010, 19:01

No więc Panowie działa :D Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Początkujący