Witam mam problem z licznikiem. a mianowicie:
Dałem dziewczynie wracać do domu po imprezie z wiadomych powodów, dojeżdżaliśmy do jakiegoś ronda a ona zwalniając silnikiem redukowała 5 –> 4-> no i przy trójce usłyszałem zgrzyt wbijanego biegu przy niewciśniętym do końca sprzęgle. kawałek dalej zauważyłem że licznik nie działa.
Czy może to mieć jakiś związek no i co może być uszkodzone??
Problem z licznikiem
Strona 1 z 1
nie wiem jak jest w MX ale slyszalem ze niektore samochody maja predkosciomierz podpiety na jakims walku w skrzyni.moze cos tam sie syplo
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
MX3 nie ma linki od licznika. Wartosci obrotow i predkosc podawane sa elektronicznie wiec mechanika raczej odpada. Wyjmji zegary i zobacz czy kostka sie nie poluzowala albo jakis przewod nie przetarl. Nie wiem czy ma to jakis zwiazek ze skrzynia biegow ale sprawdzic nie zaszkodzi 
- Od: 22 sie 2008, 19:04
- Auto: MX-3 1.8 V6 24V
nie zgodzę się z poprzednikiem
Z całym szacunkiem otóż w mx3 prędkościomierz jest podpięty do skrzyni biegów przez linkę a obrotomierz jest sterowany elektronicznie. więc proponuję odkręcić linkę od skrzyni biegów (jest ona między silnikiem a blachą od strony pasażerów) dostęp bardzo badziewny, jak odkręcisz to zobacz czy ten plastikowy trybik przypadkiem się nie ściął lub coś w tym stylu. jak odkręcisz to od razu zobacz czy masz odpowiedni poziom oleju w skrzyni! do mojej weszło ponad litr po zakupie.
pozdrawiam!

pozdrawiam!
...nie wszyscy mogą jeździć Mazdą... niech jeżdżą golfami tak jak wszyscy...
- Od: 7 lip 2008, 19:04
- Auto: MX-3 1,6 16V LPG, ver. USA
uściślijmy 1,6 loku ma każda predkościomież na linke jak stara 323f zreszta zegary sa prawie identyczne ,natomiast wszystkie mx3 z v6 pod maska maja elektroniczny licznik bez linki!!!!
urbanmaster, a czy widziałeś w jakimś benzynowcu obrotomierz na linke?? to by było ciekawe rozwiązanie
urbanmaster, a czy widziałeś w jakimś benzynowcu obrotomierz na linke?? to by było ciekawe rozwiązanie
Kupie lewą dokładke pod zderzak do mx3 1.8 -może byc pęknięta
Sprzedam części mechaniczne ,zawieszenie i elementy nadwozia ciete z mx3 1.8 tanio
Sprzedam części mechaniczne ,zawieszenie i elementy nadwozia ciete z mx3 1.8 tanio
- Od: 1 paź 2008, 12:40
- Auto: mx-3 1,8 x2 :)
EndrYou napisał(a):uściślijmy 1,6 loku ma każda predkościomież na linke jak stara 323f zreszta zegary sa prawie identyczne ,natomiast wszystkie mx3 z v6 pod maska maja elektroniczny licznik bez linki!!!!
ja w mojej 1,6 tak dla scislosci mam licznik w calosci elektroniczny.
wiec wydaje mi sie ze tu ma znaczenie rocznik.
- Od: 2 lip 2008, 17:31
- Auto: maxda mx-3 1,6 16v
beduin mx napisał(a):EndrYou napisał(a):uściślijmy 1,6 loku ma każda predkościomież na linke jak stara 323f zreszta zegary sa prawie identyczne ,natomiast wszystkie mx3 z v6 pod maska maja elektroniczny licznik bez linki!!!!
ja w mojej 1,6 tak dla scislosci mam licznik w calosci elektroniczny.
wiec wydaje mi sie ze tu ma znaczenie rocznik.
Napewno?? rozumiem że wyciągałeś zegary i były bez linki? ,to naprawde dziwne bo nawet po lifcie widziałem liczniki z linką w 1,6 chyba że tylko w 16v taki był,zgłupiałem
EndrYou napisał(a):urbanmaster, a czy widziałeś w jakimś benzynowcu obrotomierz na linke?? to by było ciekawe rozwiązanie
ja widzialem,mozesz mnie dotknąć

-
waldii
ja także widziałem... ;] i to w niejednym <lol2>
Btw. dla uściślenia mx3 przed liftem miało linke po lifcie w 94r. miała elektroniczne
mowa tu o silnikach 1,6.Przed liftem ma wiele wspólnego z efką bg.
Btw. dla uściślenia mx3 przed liftem miało linke po lifcie w 94r. miała elektroniczne
Sprzedam 323f BG na części!
- Od: 9 lis 2007, 00:26
- Auto: Mazda MX6
czejs ,waldii pewnie kiedyś sie tak robiło, ale ja jestem za młody żeby lata 50-te pamiętać 
Strona 1 z 1