Wymiana żarówek oświetlenia przełączników (MX-3 EC)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Daro » 10 lut 2004, 15:40

Witam,

właśnie przepaliła mi się żarówka na desce rozdzielczej, a konkretniej włącznik A/C.
Jeszcze tutaj nie wymianiałem nic i czy wystarczy odkręcić te 3 wkręty które są ponad zegarami i już gotowe czy tez są jakieś tajemne sztuczki ?
Pozdrawki
Daro W.
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 15:38
Auto: MX3 V6 '93; APRILIA RSV MILLE

Postprzez Smirnoff » 10 lut 2004, 21:02

Hmm, pamiętam to z czasów 323F BG – okręcasz te trzy wkręty ponad zegarami i do tego odkręcasz jeszcze 2 położone nad obudową stacyjki – musisz opuscic kierę na max i zobaczysz. Potem wyjmujesz ten cały panel i robisz dalej swoją powinnosć...
Pozdro
Smirnoff

PS
Zakładam opcję, ze masz włącznik A/C obok kiery, bo były tez wersje z włącznikiem A/C w miejscu włacznika awaryjnych i odwrotnie. Wteyd, to muysisz odkręcić te środkowe nawiewy.
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez Daro » 11 lut 2004, 15:54

Smirnoff napisał(a):

PS
Zakładam opcję, ze masz włącznik A/C obok kiery, bo były tez wersje z włącznikiem A/C w miejscu włacznika awaryjnych i odwrotnie. Wteyd, to muysisz odkręcić te środkowe nawiewy.

Dzieki.
Włącznik A/C mam obok kierownicy po prawej stronie. Na szczescie nie w miejscu awaryjnych.
Pozdrawki
Daro W.
Forumowicz

Postprzez michal_krakoof » 11 lut 2004, 18:23

hehe
juz to przerabialem...latwa sprawa, tak jak opisal smirnoff.
Wlacznik przykrecony jest do tej "obwodki"
Forumowicz

Od: 21 paź 2003, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 2.0 DISI
Mazda CX-3 150 AWD
Mazda MX-5 NB2 Sportive
Mazda 3 BK 1.6 d 109 KM
Mazda 323F (BJ) 2.0 Sportive (niqsmx3)
Mazda 323F (BA) 2.0 GT
Mazda MX-3 K8 (moja)

Postprzez Daro » 17 lut 2004, 18:23

Smirnoff napisał(a):Hmm, pamiętam to z czasów 323F BG – okręcasz te trzy wkręty ponad zegarami i do tego odkręcasz jeszcze 2 położone nad obudową stacyjki – musisz opuscic kierę na max i zobaczysz. Potem wyjmujesz ten cały panel i robisz dalej swoją powinnosć...
Pozdro
Smirnoff

.

Niestety, lipa.
Po odkreceniu tablicy okazało sie, że włączniki ogrzewania szyby oraz A/C są razem spieczone w jednej kostce i nie ma możliwości otworzenia tego.
Były tam malutkie jakby zatrzaski, ale nie chciałem na siłę wyłamywać, bo jeszcze bym popsuł. Czy ktoś juz wymieniał żarówki własnie w wyłacznikach ? A może tam ich nigdy nie było tylko cos sie żarzy i tylko podświetla włącznik szyby , a nie A/C ?
Pozdrawki
Daro W.
Forumowicz

Postprzez Smirnoff » 17 lut 2004, 20:04

Jak to "spieczone"?? Z tego co pamiętam, to jak wymieniałem podswietlenie od tych okrągłych przycisków w tej "obwódce", to tam są rzeczywiscie przełączniki w takich prostokątnych obudowach. Delikatnie podwarzasz małym srubokrętem "plecy" tego przełącznika i wszystko wychodzi i masz pełny dostęp do żaróweczki – o ile dobrze pamiętam to żaróweczka jest mocowana na takiej gumowej a'la tulejce, którą po odpowiednim zawinięciu drucików od zaróweczki, mocuje się na takich małych bolcach. Podważaj z wyczuciem a nic sie nie ułamie. Powodzenia
Pozdrawiam
Smirnoff
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez marek » 18 lut 2004, 01:40

Nie ma z tym żadnego problemu, ja ostatnio wymieniałem żaróweczki od A/C i od szyby i trzeba zrobić dokładnie tak jak Smirnoff pisze, ale pamiętaj że przed wyjęciem całego układu włączników musisz wyjąć żaróweczkę od podświetlenia włącznika szyby- jest ona od dołu włącznika- odkręcasz śrubowkrętem o 1/2 obrotu i wyciągasz. Wtedy "wnętrzności" wyjmiesz bez problemu, i uważaj nie zgub dwóch sprężynek ze środka!

Tylko nic nie połam. nowy włącznik kosztuje 500PLN!!
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail