Wyciek oleju spod dekla zaworów w KF

Postprzez jozef_sw » 30 mar 2010, 07:40

Witam, od pewnego czasu mam nastepujacy problem z moim autkiem.
Otoz po zakupie zauwazylem lekki wyciek spod dekla zaworow, mechanik wymienil uszczelke (ponoc na oryginalna) i mialo byc git.
Niestety po pewnym czasie zauwazylem, ze leje sie bardziej niz wczesniej.
No to nastepna wizyta u mechanika (innego) – ten stwierdzil, ze uszczelka jest nieoryginalna. Ok, wymienil, pojezdzilem chwile, jednak teraz leje sie juz masakrycznie, tryska na wszystkie strony, na alternator a nawet wentylator chlodnicy.

W zwiazku z tym mam pytanie – co to moze byc? Bo sadze, ze to nie jest jednak do konca wina tej nieszczesnej uszczelki (nie mam w tej chwili zdjec, ale cieknie tez inaczej – pod pierwszym deklem wyglada jakby byla jakas druga czesc z uszczelka i tam sie tez leje).

Jade jutro do mechanika (znowu innego), zeby sprobowal cos z tym zrobic i tu moje pytanie – co jeszcze mozna mu zasugerowac (na wszelki, zeby nie wymienil znowu uszczelki na darmo :)) – uszczelniacze walka, krzywa pokrywa?

Dzieki i pozdrawiam
j.
Początkujący

Od: 25 kwi 2006, 14:21
Auto: 323F BA KF

Postprzez jedrzej07 » 30 mar 2010, 09:34

jesli chodzi o uszczelki to najlepiej kup sam u smirnoffa bo mechanicy ci wymienia na byle co byle taniej i mowia ze oryginal.... Jak kupisz sam to wiesz co masz... ja mialem podobnie u siebie (Xedos ale silnik ten sam) tez mi sie lalo na alternator itd, kupilem uszczelki JC i po miesiacu lalo sie znowu, po wymianie na ori od smirnoffa juz 1.5 roku mam spokoj. moga to byc tez uszczelniacze przy walkach bo to tez wymienialem, zalezy skad dokladnie ci sie leje, jakbys mial fotki to moznaby cos lepiej stwierdzic, moze to tez byc w sumie wina pokrywy ale stawiam jednak na uszczelki. gdyby pokrywa to mam ta pierwsza (lewa) na sprzedaz za 50zl
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez jozef_sw » 30 mar 2010, 09:55

Probowalem zrobic zdjecie, ale wyszla kiepska jakosc i malo co widac, generalnie cieknie praktycznie dookola pokrywy, spod uszczelki. Wiem ze ma byc oryginalna, sadzilem ze jak pojade do mechanikow polecanych tu na forum, to jednak zaloza mi tak jak trzeba :)
Jesli okaze sie ze pokrywa jest winna to odezwe sie, dzieki poki co.
Początkujący

Postprzez jedrzej07 » 30 mar 2010, 09:58

jesli cieknie dookola to tylko uszczelka lub pokrywa, nie ma innej opcji, ewentualnie od strony tego uszczelniacza walka to jeszcze on moglby byc winien, Nie chce podwazac zdolnosci mechanikow bo sam nim nie jestem, ale wiem jak bylo w moim przypadku wiec jak dla mnie to bedzie to.
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez jozef_sw » 30 mar 2010, 11:32

No ok, zalatwilem sobie oryginalna uszczelke, kaze jutro chlopom wymienic co sie tylko da i zobaczymy :)
Początkujący