Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Madzi, ale ostatnio mam problem ze strasznie walącym amortyzatorem przednim od strony kierowcy. Otóż jak wpadnę w dziurę lub podjadę pod "leżącego policjanta";) tak strasznie wali, że mam wrażenie jakby zaraz amor wpadł do silnika. Słychać go jeszcze na drobnych wybojach i nierównościach. Słyszalny jeszcze przy tym jest jakiś metaliczny dźwięk, podejrzewam, że może już łożysko na mocowaniu amora się rozleciało. Z tym wiążą się moje pytania.
1) Jak długo i czy w ogóle mogę z tym jeździć ( chwilowy brak kasy na wymianę )?
2) Czy jeśli będę tak jeździł nie rozwali się coś bardziej?
3) Czy wymieniać sam amor + oczywiście drugi czy muszę też dać nowe mocowania? ( o ile te moje będą jeszcze warte tego żeby je zostawić )
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Problem z amortyzatorem
Strona 1 z 1
Wygląda na to, że zamarzł Ci amor przez wode która się wytrąciła, albo po prostu ze starości się wylał, auto nie pływa mocniej na dziurach? Z opisu wynika właśnie na jego umarcie. podejdź do błotnika i "naciskaj" żeby sięuginał – jak mocno będzie pływać to już wiesz co masz do wymiany. Poza tym przy hamowaniu powinna bardziej nurkować strona kierowcy. A z mocowaniami jest różnie. Jak wyjmiesz amor to dopiero ocenisz jego stan 
- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
No właśnie nurkuje i jak go docisnę ręką to się buja jak nie powiem co;) Tylko jak długo mogę z tym jeździć i czy nic się nie rozleci dalej. Do 10-go muszę tak pojeździć bo w portfelu już bryndza:(
- Od: 19 lis 2013, 16:46
- Auto: Mazda 323f BA 1994 1.5 16V
Jedyne co jest mocniej eksplowatowane (chyba) w tej chwili to sprężyna. Do 10 na pewno wytrzymasz. Mi też w zeszłą sobotę wysiadł właśnie lewy przód i jeżdżę 
- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Strona 1 z 1