Coś stuka w prawym kole.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Peras » 24 wrz 2013, 07:49

Witam nie wiem czy daję wątek w dobrym miejscu jeśli nie to przepraszam jestem nowy i proszę o przeniesienie :)

A więc zacznijmy od początku, mam mały problem a mianowicie ostatnio jadąc pękła mi śruba w prawym kole od układu kierowniczego (tak mi się wydaję) skutkiem tego było to, iż moja kierownica była skręcona (np.) w lewo a koła były prosto... jakoś udało mi się dojechać do warsztatu... gdzie została dopasowana i wymieniona śruba która wnioskuję, że na skutek polskich dziur czy też już ze starości pękła. Przejechałem jakieś 80km i zacząłem słyszeć wyraźny stukot przy hamowaniu i dodawaniu gazu tak jak by brakowało gdzieś uszczelki. Podejrzewałem, że po prostu jakaś uszczeleczka pękła i zgubiła się po drodze. Następnego dnia zajechałem do mechanika który stwierdził że jest do wymiany półoś, z braku czasu nie mogłem zostawić samochodu u niego ponieważ musiałem jechać dalej... za tydzień zjeżdżam z Niemiec do Polski i chciałbym naprawić usterkę jednak tej części mechanik nie ma pod ręką więc trzeba zamówić... ja będę tylko przez weekend a zależy mi na szybkiej naprawie samochodu. Szukałem tej półośki jednak nie mam pojęcia czy to jest krótka prawa czy też długa jeśli długa to czy cała czy łączona. Ktoś mógłby mi pomóc? Mowa oczywiście o prawym kole patrząc siedząc za kierownicą (lewe jeśli patrzę na samochód z zewnątrz).

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź...
Ostatnio edytowano 24 wrz 2013, 10:25 przez Marek 161BD081, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa tematu
Peras

Postprzez zeusik » 24 wrz 2013, 09:27

to bedzie dluga polos. Do kupienia razem z podpora na alledno i tym podobne.
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez Marek 161BD081 » 24 wrz 2013, 10:24

Peras napisał(a):Witam nie wiem czy daję wątek w dobrym miejscu jeśli nie to przepraszam jestem nowy i proszę o przeniesienie

My cię też witamy.
Temat zaraz przeniosę – polecam na przyszłość lekturę Podziału Forum jak i również FAQ.
O regulaminie już nie wspomnę – temat sam już poprawę.

Uzupełnij też profil o lokalizację.

Swoją drogą to czy napewno podpora prawej półosi jest dobrze przykręcona?

Peras napisał(a):jadąc pękła mi śruba w prawym kole od układu kierowniczego (tak mi się wydaję) skutkiem tego było to, iż moja kierownica była skręcona (np.) w lewo a koła były prosto... jakoś udało mi się dojechać do warsztatu... gdzie została dopasowana i wymieniona śruba która wnioskuję, że na skutek polskich dziur czy też już ze starości pękła

Ciekawe która to śruba ci pękła, że tak zmieniło się prowadzenie auta i co ciekawsze ... dałeś rade nim jechać!? Opon nie "zjadło" ci jak tak jechałeś?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez Peras » 24 wrz 2013, 16:53

to bedzie dluga polos. Do kupienia razem z podpora na alledno i tym podobne.

Dzięki za odpowiedź jednak pozostaje jeszcze pytanie czy to jest długa łączona czy długa cała?

Opon nie "zjadło" ci jak tak jechałeś?

Jazda nie była zbyt trudna... jechałem z prędkością max 20km/h utrudnieniem było tylko to że jechałem na wyczucie ponieważ kierownica nie współgrała z układem kół.
Peras