Witam,
jestem tu nowy więc proszę o wyrozumialość;) Mam pewnien problem; otóz obnizylem madzie o 40 mm sprezynami Jamex. Od razu wymieniłem amorki; z przodu Kayaby, z tyłu Magnum. Niestety przy wjezdzie np. na próg zwalniajacy czy jakakolwiek inna nierówność dochodza do kabiny dziwne dzwięki, z tyłu skrzypienie a z przodu dziwny dźwięk coś jakby "klum". czy spotkał się ktos z czymś takim? Proszę o jakieś opinie lub porady:)
Dziwne skrzypienie po obniżeniu madzi;/
Strona 1 z 1
hmm, z tym że te dzwieki pojawiły sie po obnizeniu, wczesniej nic takiego nie było. Mozliwe zeby to była wina spręzyn? Lub amorków? KYB z przodu to model EXCEL-G, ma ktoś takie? Moze one w polaczeniu ze sportowymi spręzynami wydaja taki dzwiek?
Auto dopiero teraz naprawde mi się podoba, jest niemilosiernie twarde, ale z tym się liczyłem. Tylko te "klum-klum" z przodu mnie wkurza...no i skrzypienie z tyłu.
- Od: 2 sie 2010, 16:13
po obniżeniu inne elementy zawieszenia pracują w innym zakresie więc jak masz coś zużyte to się może tak dziać. Co do amorków to słyszałem ze do 30-35 w dół można mieć zwykłe a jak więcej to już twardsze potrzebne więc nie wiem czy to nie ich wina ale bardziej obstawiałbym jakieś inne elementy zawieszenia, sworznie, łączniki stabilizatora etc.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Jak skrzypi to obstawiam gumy na stabilizatorze. Przerabiałem to u siebie. Też założyłem jamex i jak zawieszenie zmieniło charakterystykę to od razu wyszło najsłabsze ogniowo.
Gumy dobrze jak mają wtopiony "materiał" w otwór gdzie wchodzi stabilizator. Jak będą takie najtańsze bez szmaty w środku jak ja to nazywam to kwestia czasu kiedy zacznie piszczeć znowu.
Gumy dobrze jak mają wtopiony "materiał" w otwór gdzie wchodzi stabilizator. Jak będą takie najtańsze bez szmaty w środku jak ja to nazywam to kwestia czasu kiedy zacznie piszczeć znowu.
Podobno Magnumy to
i często piszczą (nawet NOWE)

- Od: 29 cze 2008, 11:23
- Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)
Witajcie!
Mam to samo, obniżyłem madzie na sprężynach FK Automotive, do tego nowe amorki Kamoki, tylne tuleje wachacza przód, nowe sworznie. Po tym całym zabiegu przy ruszaniu jak i hamowaniu a także przy manewrowaniu kierownicą na parkigu moja Mazda się odzywa. Głosy dochodzą z okolic koła. Jest to dźwięk jakiegoś przeskoku, strzelania metalicznego, jęczenia. Przypomina to dźwięk kulek łożyska w jakimś worku które się tłuczą jak je się rozrusza. Dodam przegub jest wymieniony.
Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak.
Powiem Wam nie mam już siły to tego auta, jak jeździło to jeździło, jak się psuje to się psuje
Mam to samo, obniżyłem madzie na sprężynach FK Automotive, do tego nowe amorki Kamoki, tylne tuleje wachacza przód, nowe sworznie. Po tym całym zabiegu przy ruszaniu jak i hamowaniu a także przy manewrowaniu kierownicą na parkigu moja Mazda się odzywa. Głosy dochodzą z okolic koła. Jest to dźwięk jakiegoś przeskoku, strzelania metalicznego, jęczenia. Przypomina to dźwięk kulek łożyska w jakimś worku które się tłuczą jak je się rozrusza. Dodam przegub jest wymieniony.
Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak.
Powiem Wam nie mam już siły to tego auta, jak jeździło to jeździło, jak się psuje to się psuje
- Od: 31 sie 2008, 23:54
- Auto: 323 F BA Z5 95'
lesiux napisał(a):łożysko na mcpersonie może Ci się kończy jak podczas kręcenia kierownicą Ci coś stuka.
Ale podczas ruszania jak i hamowania jest ten sam dźwięk. A tak w ogóle czy to łożysko to jest takie plastikowe kółko które idzie pomiędzy poduszką a amorkiem?
- Od: 31 sie 2008, 23:54
- Auto: 323 F BA Z5 95'
a ile wogóle kosztują takie sprężyny i amortyzatory? 
Johny V6 :)
- Od: 16 cze 2010, 23:48
- Auto: Mazda 323f V6 :)
ok. dzięki nawet drogo ale chyba warto.
madzia napewno lepiej by się prezentowała
pomyślimy, zobaczymy. pozdrawiam 
Johny V6 :)
- Od: 16 cze 2010, 23:48
- Auto: Mazda 323f V6 :)
Strona 1 z 1