problem z bezpiecznikiem.
Strona 1 z 1
Witam. Mam pewien problem. Przeczytałem juz wiele odpowiedzi na podobny problem, lecz mój jest trochę inny. Zauważyłem ze przestały działać światła pozycyjne oraz podświetlenie deski i "piszczek" niewyłączonych świateł. Sprawdzialem bezpieczniki, okazało się ze padł bezpiecznik. Poszedłem do sklepu kupiłem nowy bezpiecznik, włożyłem go. Po włączeniu świateł pozycyjnych piszczek zaczął piszczeć oraz światła działały. Przełączyłem na mijania, także działały. Wyłączam do pozycji off i słyszę ze padł bezpiecznik. Sprawdzam i okazuje sie ze padł dopiero co załozony bezpiecznik
. Stąd moje pytanie: Co zrobic? co sprawdzić ze jak wsadze nowy bezpiecznik, zeby znowu nie padł? help 

Ostatnio edytowano 29 lis 2010, 07:43 przez Cygii, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 27 lis 2010, 15:21
- Auto: 323F BA 1,5 16V
a jaki dałeś bezpiecznik??? jakiej mocy??? powinno być 30 -40 A ... jeśli dałeś mniejszy albo był mniejszy i dałeś taki sam to masz odpowiedź... jeśli nie to podjedź do elektryka bo sam nie sprawdzisz... niech zobaczy czy nie ma gdzieś przebicia i czy prąd który idzie na światła nie jest zbyt duży przez co pali ci bezpieka...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
wymienilem bezpiecznik o nazwie TAIL mial on wartosc 15A. W rozpisce bezpieczników TAIL ma mieć wartość 15A , więc taki bezpiecznik założyłem. Chyba bedzie trzeba do elektryka podjechać niech mi sprawdzi czy nie ma gdzieś przebicia, zwarcia...
Cygii napisał(a):wymienilem bezpiecznik o nazwie TAIL mial on wartosc 15A. W rozpisce bezpieczników TAIL ma mieć wartość 15A , więc taki bezpiecznik założyłem. Chyba bedzie trzeba do elektryka podjechać niech mi sprawdzi czy nie ma gdzieś przebicia, zwarcia...
a ten bezpiecznik pod maską czy przy nogach w środku samochodu???? te pod maską od świateł powinny mieć 30-40 A taki duży (przedważnie różowy) a nie 15 ...
Cygii napisał(a):te pod maską są wszystkie dobre, zmienilem ten koło nóg, 15 na 15;]
mhm... no to chyba czeka cię elektryk... a sprawdź jeszcze sobie mocowanie żarówek być może tam coś ci robi zwarkę, np. ta sprężynka mocująca żarówkę gdzieś dotyka do kabla i dlatego pali ci bezpieka...
z tego co mi się przypomina to ten biezpiecznik odpowiada też za radio w aucie. ja go spaliłem przy okazji wyciągania radia bo był kabel nie zaizolowany i czegoś tam musiał dotknąc. wiec szukając przyczyny radziłbym zobaczyć jak leżą kable od radia. choć skoro stało Ci sie to przy majsterkowaniu koło świateł to szukaj głównie tam. przyczyn może być wiele
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
za radio odpowiada inny bezpiecznik, bo radio działa. Odnośnie radia: Przyczyną mogło być zwarcie na kablach od radia, wypiąłem radio, włożyłem nowy bezpiecznik, włączyłem światła i dupa blada, bezpiecznik się spalił, wiec z radiem jest ok. Podjade jutro do jakiegos elektryka, bo juz nie mam pomysłu co może być przyczyną..
Bezpiecznik TAIL jest odpowiedzialny za oświetlenie ale za oświetlenia wnętrza ROOM te instalacje są rozdzielone.Od radia jest osobny bezpiecznik w górnym prawym rogu.
To sie wzielo samo z siebie czy majstrowales cos ostatnio ?
To sie wzielo samo z siebie czy majstrowales cos ostatnio ?
Miernikiem sprawdz ładowanie akumulatora powinno byc 12 do max 14 V jak masz wieksze to moga byc takie problemy. a przyczyna moze byc walniety regulator napiecia
- Od: 2 gru 2009, 21:26
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v 98'
Strona 1 z 1