Szyby elektryczne w Maździe 323 BA – usterki, montaż, usprawnienie – wątek wspólny
Chce zamontowac do mojej 323c zestaw uniwersalnych podnosnikow elektr do szyb. [ciach – link nieaktywny]
Czy ktos tego probowal i jak sie sprawuje? z gory dzieki za info.
EDIT by Marek: Tutaj proszę prowadzić dyskuje związane z problemami elektrycznych szyb.
Pozostałe tematy z tym związane też podłączę tutaj.
Czy ktos tego probowal i jak sie sprawuje? z gory dzieki za info.
EDIT by Marek: Tutaj proszę prowadzić dyskuje związane z problemami elektrycznych szyb.
Pozostałe tematy z tym związane też podłączę tutaj.
- Od: 26 maja 2005, 11:22
- Auto: 323C (BA) 96r 1,5
a wiecie moze czy mechanizmy od 323F pasuja do 323C
dolaczam sie do pytania bo niego znalesc mechanizmow to tej wersji. a jak wyglada montaz czegos takiego przy recznie otwieranych szybach bo w tych uniwersalych zestawach jest to bardzo proste
- Od: 26 maja 2005, 11:22
- Auto: 323C (BA) 96r 1,5
kupilem niedawno mazde 323f BA i od poczatku 1 [jaka?] szyba nie dziala! Przelacznik od niej na glownym panelu przy kierowcy jest troche luzniejszy od reszty(przy unoszeniu go do gory-nie slychac "cykania", nie dziala sprezysie, przy nasiskaniu w dol jest ok, jak reszta ). Przelacznik na drzwiach tylnych jest w pozadku! Sciaglem tapicerke owych drzwi i wszsytko wyglada ok-tzn. wszystkie podzespoly chyba sa, kabelki tez biegna. Gdzie szukac problemu?? Moze obwod byc pochrzaniony z powodu popsutego przelacznika z przodu??? Czy moze z powodu popsutego przelaczniak z przodu ktos odlaczy sterowanie ta szyba (np. w celu swietego spokoju z domykaniem szyby z tylnej kanapy). Nie sciagalem jescze tapicerki w drzwiach od kierowcy, bo tam kabelkow jest chyba troszke wiecej i nie chcialem sobie przyspozyc roboty jak sie na tym, specjalnie nie znam! Wie ktos co mzoe byc nei tak??
- Od: 10 sty 2006, 17:29
Daj zasilanie bezpośrednio na silniczek od tej szyby i zobaczysz czy działa.
A jak nie to pewnie przełącznik w drzwiach kierowcy.
A jak nie to pewnie przełącznik w drzwiach kierowcy.
przenosze do warsztatu – 323
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Przelacznik kierowcy (tzw. master) poprzez poszczegolne przelaczniki podaje mase na pozostale drzwi. Jesli przelacznik jest zwalony, to drzwi nie dostaja masy i calosc nie chce dzialac. W dalszej kolejnosci pozostaje otwarty obwod, przeciety kabel, kostka w slupku, etc.
the right man in the wrong place...
tco_tm napisał(a):Przelacznik kierowcy (tzw. master) poprzez poszczegolne przelaczniki podaje mase na pozostale drzwi
Jesteś pewien, że tak jest w BA?
Mazda stosowała zarówno rozwiązanie podania masy lub zasilania. (ale to akurat nie ma znaczenia "co podane")
Proponuję koledze wziąć próbnik/miernik w łapę i sprawdzić po kolei instalację tej szyby.
marek napisał(a):Jesteś pewien, że tak jest w BA?
Chyba w kazdej instalacji, poza multipleksowa i byc moze przekaznikowa jest to rozwiazane w ten sposob. Nie mowie o sterowaniu masa, tylko o podaniu masy w stanie spoczynku. Tak, jest to rozwiazanie zastosowane w BA.
Przelacznik master w stanie spoczynku podaje mase na pare przewodow do kazdych drzwi. Takie pary przewodow poprzez poszczegolne przelaczniki slave przechodza do silnikow szyb. Przelaczniki slave w stanie spoczynku przewodza mase z par przewodow od master'a do silnikow.
Aktywujac przelacznik w panelu master, na jednym z przewodow w parze odlaczamy mase i podajemy plus – silnik dostaje napiecie.
Aktywujac przelacznik slave, odlaczamy jedna z mas i w jej miejsce podajemy plus, ktory do drzwi jest stale dostarczany trzecim przewodem – silnik dostaje napiecie.
...
Teraz jasne?
the right man in the wrong place...
No to spoko! teraz juz wiem co jest grane...ma ktos moze do sprzedanai przelacznik??
Bo raczej bedzie popsuty! ...ale wszystko i tak sie okaze jak sciagne boczki drzwi, tylko w tym momencie nei mam czasu!
siwy_dymek polecam Ci lekture:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
Już to kiedyś przerabialiśmy na forum
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
- Od: 27 maja 2004, 20:02
- Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT
Krasnal napisał(a):siwy_dymek polecam Ci lekture:
Uzylem opcji szukaj zanim napisalem ten temacik...i znalazlem rozne rzeczy, ale nic co dotyczylo mojego problemu!...a tego tematu ktory jest w tym linku : http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
w wynikach wyszukiwania nie bylo...dla pewnosci sprawdzilem teraz jeszce raz wpisujac "elektryczne szybki" i jakas inna kombinacje tez, nie pamietam juz jaka, ale dzienki za linka, mysle ze t ow pelni juz rozjasni mi sprawe
W ferworze ogladania niezauwazylem ze...to Ty Krasnal jestes autorem tego full-profesjonalnego temaciku!! powinien byc pomocny, jak poszlo, dam znac!!
siwy_dymek napisał(a):W ferworze ogladania niezauwazylem ze...to Ty Krasnal jestes autorem
Hehehehe dlatego pamiętałem że jest
sprawdziłęm date załadowania fotosów na serwer i wtedy to już nie było problemu
Prosiłem kiedyś "góre" aby zbierała takie foto-opisy w jednym miejscu aby bardzo łatwo można było je znaleźć, no ale cóż.....
Niech Ci służy moja "praca"
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
- Od: 27 maja 2004, 20:02
- Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT
Krasnal napisał(a):Hehehehe dlatego pamiętałem że jest ale ja też go nie mogłem znaleźć przez szukaj – zacząłem przeglądać wszystkie swoje posty ale przy ilości prawie 1400 hmmmmm....,
no to jednak nie jestem

mam problem z szybą kierowcy przy opuszczaniu zatrzymuje sie jakby coś ją blokowało , a znowu przy podnoszeniu do góry dochodzi do samej góry i niechce sie wyłączyć trzeba ją wyłączać ręcznie
- Od: 17 lut 2007, 17:58
- Auto: mazda 323f 91r 1.6 16V gaznik