Klimatyzacja w BA – różne problemy
mam sprerzake od klimy i wogóle wszystko chociaz nie jestem pewien czy chłodnica od klimy jest bo jezeli to ta co jest nad nogami pasarzera to mam a jezeli nie to innej nie mam bo zostaóła tylko głowna sprzodu ale tam miejsca nie ma na nia w komorze silnika bo mam 2 wentylatory do chłodnicy załozone
- Od: 24 kwi 2012, 19:26
- Auto: mazda 323f
1500cc 16-vales
1996 rok
chłodnica klimatyzacji jest przed chłodnicą wody. sprawdź to. jak chcesz żeby rozwiązać sprawę to daj fotkę komory silnika, to będzie widać czego brakuje. masz 2 wentylatory, to już coś z klimy masz 
osuszacz nowy (przynajmniej w IC) to jakieś 100zł, używki są od 30zł.
osuszacz nowy (przynajmniej w IC) to jakieś 100zł, używki są od 30zł.
no to juz wszystko wiem musze chłodnice do klimy kupic i ten osuszacz i dac do kogos to mi to wszystko skreci i dołozy to co brakuje jeszcze;/ na to wychodzi ze wyjdzie mnie tyle co załozenie nowej klimy od podstaw;/
1500cc 16-vales
1996 rok
podepne sie pod temat, w mojej madzi brakuje jednego przewodu od klimy prawdopodobnie od osuszacza do chlodnicy,poprzedni wlasciciel kupil przewod ale to na pewno nie ten
jesli ktos wie dokad idzie i czy w ogole idzie od osuszacza drugi przewod to bede wdzieczny za info, chlodnica podono nowa ale na dole oberwany jest jeden plat to nie wiem wiec czy dobra, na foto widac ze wiazka do osuszacza jest oberwana ale z tym chyba nie bedzie wiekszych klopotow
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/131 ... 57ba6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/131 ... 57ba6.html
- Od: 16 maja 2012, 15:53
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 Z5 1997
Masz kolego rację, że brakuje Ci przewodu idącego z osuszacza do chłodnicy. Ten przewód składa się z dwóch części i jest dosyć poszukiwany na rynku części używanych. Ja sam go osobiście wymieniałem już dwa razy. Pozdro
moge pomoc jezeli chodzi o czesci do mazdy w łodzi koles sprzedaje czesci uzywane w dobrym stanie i ma prawie cała mazde zielona 11r wiem bo sam brałem od niej błotnik i polecam jak cos moge podac namiary i jak widziałem on ma chyba 2 całe jeszcze przygotowane do rozbiorki
1500cc 16-vales
1996 rok
Witam, dzisiaj byłem nabić klimatyzację w swojej Maździe, wszystko poszło w miarę sprawnie, ale okazało się, że sprężarka się nie załącza, więc padło na elektromagnes.
Wróciłem do domu i trochę pogrzebałem, co się okazało:
– po wciśnięciu przycisku a/c pojawia się napięcie na tej wtyczce do kompresora, oczywiście po wyłączeniu znika,
– rozłączyłem u dołu kompresora wtyczkę z której bezpośrednio miałem dostęp do elektromagnesu – po podłączeniu go "na krótko" pod 12v zaskoczył, odpaliłem silnik i klimatyzacja chłodziła.
Pytanie – czy tam pod kompresorem znajduje się jakiś bezpiecznik czy przekaźnik?
Jest tam może jeszcze jakiś może czujnik (wyłączający sprężarkę jeśli nabije odpowiednie ciśnienie) zasilany napięciem 12v?
Zastanawiam się, bo jest tam kiepski dostęp bez kanału, żeby do tych przewodów się dostać, a jeśli tam 12v jest potrzebne tylko dla elektromagnesu to już bym to ogarnął
Wróciłem do domu i trochę pogrzebałem, co się okazało:
– po wciśnięciu przycisku a/c pojawia się napięcie na tej wtyczce do kompresora, oczywiście po wyłączeniu znika,
– rozłączyłem u dołu kompresora wtyczkę z której bezpośrednio miałem dostęp do elektromagnesu – po podłączeniu go "na krótko" pod 12v zaskoczył, odpaliłem silnik i klimatyzacja chłodziła.
Pytanie – czy tam pod kompresorem znajduje się jakiś bezpiecznik czy przekaźnik?
Jest tam może jeszcze jakiś może czujnik (wyłączający sprężarkę jeśli nabije odpowiednie ciśnienie) zasilany napięciem 12v?
Zastanawiam się, bo jest tam kiepski dostęp bez kanału, żeby do tych przewodów się dostać, a jeśli tam 12v jest potrzebne tylko dla elektromagnesu to już bym to ogarnął
- Od: 7 kwi 2014, 19:42
- Auto: Mazda 323F ba 1.5
Czujnik ciśnienia na pewno gdzieś jest, bo jak nie masz ciśnienia w układzie to sprężarka (elektromagnes) się nie załaczy. Co do jego lokalizacji to jeszcze w madzi nie zapuszczałem sie w tamte rejony, ale ten czujnik najprawdopodobniej jest w osuszaczu. Czy w samej sprężarce coś jeszcze jest to nie wiem.
- Od: 13 lut 2014, 12:36
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 (Z5) '95
Mazda 6 (GY) 2.0 (LF) +LPG BRC Sequent 24.11 '03
Jest czujnik ciśnienia wkręcony w osuszacz ale on tylko blokuje załączenie sprężarki w przypadku niedostatecznego ciśnienia w układzie czyli .... przy braku czynnika.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Witam
Od dłuższego czasu posiadam Mazde 323c z silnikiem 1.5,i zawsze chcialem posiadać w niej klimatyzacje. Ostatnio miałem okazje zakupić 323F z tym samym silnikiem. Ogólnie druga mazda nadaje sie tylko i wyłącznie na części,dlatego też pomyślałem o przełożeniu klimatyzacji do mojej 323C,i tu rodzi sie moje pytanie czy jest taka możliwość,czy części będą pasować?
Pozdrawiam i z góry dzieki
Od dłuższego czasu posiadam Mazde 323c z silnikiem 1.5,i zawsze chcialem posiadać w niej klimatyzacje. Ostatnio miałem okazje zakupić 323F z tym samym silnikiem. Ogólnie druga mazda nadaje sie tylko i wyłącznie na części,dlatego też pomyślałem o przełożeniu klimatyzacji do mojej 323C,i tu rodzi sie moje pytanie czy jest taka możliwość,czy części będą pasować?
Pozdrawiam i z góry dzieki
-
bauu
Witajcie, mam pewien problem.
Nie włącza mi się klimatyzacja, lampka się świeci, ale ani sprężarka ani wentylator nie włączają się. Wszystkie bezpieczniki są sprawne. Próbę naprawy zacznę od wyczyszczenia styków i sprawdzenia czy jest na nich napięcie bo wydaję mi się, że tu leży problem. I tu mam pytanie. Z tego co widzę to wentylator jest podłączony kostką z dwoma przewodami. Jak podłączona jest sprężarka ? Tym jednym cieńkim kabelkiem z białą kostką, czy zasilanie idzie jakoś dołem ? Co jeszcze powinienem sprawdzić odnośnie elektryki ?
Nie pogardził bym również schematem instalacji elektrycznej klimatyzacji
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie
Nie włącza mi się klimatyzacja, lampka się świeci, ale ani sprężarka ani wentylator nie włączają się. Wszystkie bezpieczniki są sprawne. Próbę naprawy zacznę od wyczyszczenia styków i sprawdzenia czy jest na nich napięcie bo wydaję mi się, że tu leży problem. I tu mam pytanie. Z tego co widzę to wentylator jest podłączony kostką z dwoma przewodami. Jak podłączona jest sprężarka ? Tym jednym cieńkim kabelkiem z białą kostką, czy zasilanie idzie jakoś dołem ? Co jeszcze powinienem sprawdzić odnośnie elektryki ?
Nie pogardził bym również schematem instalacji elektrycznej klimatyzacji
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie