Spryskiwacz tylnej szyby nie działa – gdzie jest i jak naprawić?
ja mialem.ustami nie dalem rady,wziolem kompresor do kol,zwykla pompka tez sie nada
tylko uwazaj zeby ci pozniej ten syf na dysze nie poszedl,mozna odlaczyc rurke od dyszy i wtedy dmuchac.ja tak nie zrobilem i doszla mi zabawa z czyszczeniem dyszy igla
nie działał u mnie spryskiwacz tylnej szyby, okazało sie ze zbiorniczek cały skorodował wiec kupilam nowy, i teraz nie wiem jak podłaczyć kabelki (jest pomarańczowy i ciemny), w która strone ma sie obracac wirnik, tak jak wskazowki zegara czy na odwrót?
-
AgaTwin
Tak jak pisałem już wcześniej pod podsufitką jest ten przewód umieszczony i na łączeniu ma taki zawór, który składa się z kulki, gumy i sprężynki, zapobiega to cofaniu się płynu, żeby szybciej leciał od razu na szybę, a nie dopiero cały wężyk pompował.
U mnie właśnie ten zaworek, a w zasadzie guma w nim sparciała, rozleciała się i zatkała dalej ujście płynu. Ustami, pompką samochodową nie dało się tego odetkać. Musiałem rozebrać całość i wtedy zauważyłem że sparciała guma zatkała całość. Sporo roboty, ale kompresorem raczej rozwaliłbym ten przewód.
U mnie właśnie ten zaworek, a w zasadzie guma w nim sparciała, rozleciała się i zatkała dalej ujście płynu. Ustami, pompką samochodową nie dało się tego odetkać. Musiałem rozebrać całość i wtedy zauważyłem że sparciała guma zatkała całość. Sporo roboty, ale kompresorem raczej rozwaliłbym ten przewód.
www.protarget.pl sklep paintballowy, wiatrówki, gazy pieprzowe, samoobrona
Dołączę do klubu zepsutych silniczków
U mnie pompka jest mocno skorodowana, a silnik się nie kręci, ale nie sprawdzałem jeszcze czy elektryka w ogóle podaje prąd oraz czy przewód jest drożny – uwagi w tym wątku uświadomiły mi te problemy za co bardzo dziękuję
Na allegro znalazłem używke
http://www.allegro.pl/item639443507_maz ... waczy.html (zadzwoniłem do gostka i ma zamiennik na tył do mojego modelu), ale tutaj zapytam – czy używka to dobry wybór? Skoro ma to takie tendencje do korozji to może lepiej nówka?
Też jest na allegro, ale dwa razy drożej:
http://www.allegro.pl/item633922938_pom ... _nowa.html i tu znów dylemat bo to niby do toyoty, ale wygląda identycznie jak ta z mazdy 323f (nie umiem znaleźć, są same na przód).
AgaTwin: mam to akurat rozkręcone więc po oględzinach stwierdzam że wirnik pompki powinien kręcić się przeciwnie do wskazówek zegara (patrząc na wirnik).
Na allegro znalazłem używke

Też jest na allegro, ale dwa razy drożej:

AgaTwin napisał(a):nie działał u mnie spryskiwacz tylnej szyby, okazało sie ze zbiorniczek cały skorodował wiec kupilam nowy, i teraz nie wiem jak podłaczyć kabelki (jest pomarańczowy i ciemny), w która strone ma sie obracac wirnik, tak jak wskazowki zegara czy na odwrót?
AgaTwin: mam to akurat rozkręcone więc po oględzinach stwierdzam że wirnik pompki powinien kręcić się przeciwnie do wskazówek zegara (patrząc na wirnik).
- Od: 3 maja 2009, 21:02
- Auto: 323F BA, 1998, 1.5 benzyna
6 GY kombi, 2006, 2.0 benzyna
...mój problem z silniczkiem rozwiązany:) przewód doprowadzający płyn na szybę był zatkany: wziąłem pompke rowerową na wentyl samochodowy, i wydmuchałem brud. Rurka udrożniona:) silniczek musialem popukac młotkiem na obwodzie zeby rdza w środku puściła wirnik swobodnie, w efekcie puściła ale magnes w silniczku mi pękł w kilku miejscach, trochę sie wykruszył ale w koncu udalo mi sie go doprowadzić do pelnej sprawności. Co prawda obecnie wirnik wiruje w popękanym magnesie ale jak widac nie przeszkadza mu to zbytnio bo wszytsko działa:)
- Od: 1 lut 2009, 00:06
- Auto: Mazda 323f 1.5 16V 1998r.
jak by ktos szukal kiedys cos o tym to prosze: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=76020
V6 24V / WRUUMMMMM

- Od: 21 lip 2008, 13:24
- Auto: mx3 1.8 v6 24v 92r
Czy od 626 będzie pasować do 323f bj , czy np. ta również?
http://allegro.pl/item973389981_pompka_ ... _inne.html

TYLKO MAZDA POZWOLI CIESZYĆ SIĘ JAZDĄ
- Od: 25 wrz 2009, 08:16
Witam mam taki problem nie działa mi spryskiwacz na tylnej szybie w ogóle nie słychać jakby silniczka pracował czy pompa nie mam pojęcia co tam jest wcześniej było słychać dziwek ze pompuje a teraz nic nie słuchać . proszę o pomoc jak to sprawdzić i gdzie z góry dzięki za pomoc
- Od: 8 wrz 2008, 17:04
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 16V z 1994r
musisz się dobrać do plastików bagażnika po stronie zbiorniczka odkręcić 2 śruby i wyciągnąć całość podejrzewam że jest zapchana rurka odpływowa i stoi woda i skorodowały złączki albo silniczek i dla tego nie działa
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
Też tak miałem – silniczek stał, wyczyszczenie i nasmarowanie pomogło na kilka lat, a od dwóch lat znowu nie działa 
I u mnie były problemy z tylnym spryskiwaczem. Właściwie to nie działał odkąd kupiłem auto. Ale pomimo tego że jak się okazało silniczek został zalany płynem ze zbiorniczka i kompletnie przerdzewiał (tzn osłonka). Po jej zdjęciu wyczyszczeniu i przesmarowaniu silniczek powrócił do życia i od około pół roku działa bez zarzutów. Koszt naprawy: 2 godziny wolnego czasu
Trzeba się troszkę z plastikami poszarpać 

- Od: 11 lut 2008, 23:39
- Auto: Mazda 323F BA '97 1.5
ja dla zabezpieczania styków w kostki wcisnąłem trochę zwykłego towotu jak na razie jest bezproblemowo
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
15,95 – Kąkolewo 14'
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
Nie działa spryskiwacz tylniej szyby. Nie słychać nawet pompki
jak morze może przyczyna tego? jak to naprawić ? 
ndst za ortografię
ndst za ortografię
Złoty
- Od: 26 lut 2011, 20:07
- Auto: Mazda 323F Ba 1.5 97r
Podpinam sie pod temat,u mnie tez nie działa,pompki nie słychać,bezpieczniki ok,
Jak kupiłem autko w zbiorniczku była pustynia,mozliwe ze pompka poszła jak ktoś włączał wycieraczke.
Jak tylko bedzie cieplej to zerknę co jest
Jak kupiłem autko w zbiorniczku była pustynia,mozliwe ze pompka poszła jak ktoś włączał wycieraczke.
Jak tylko bedzie cieplej to zerknę co jest
-
Lantis 89
Pewnie Wam silniczek w pompce zardzewiał i dlatego się nie kręci.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96