witam
kiedyś miałem uszkodzony zaworek zwrotny od odmy z lewej strony pokrywy zaworowej. nie blokował powietrza w żadną stronę i tamtędy wysysało mi w ogromnym tempie olej z silnika więc postanowiłem kupić nowy z carspidu za ok 100zł i co zauważyłem....
ciągle ssie mi tamtędy olej w sporych ilościach (widać go w przewodzie) dziś go całego zdemontowałem i dmuchałem w obie strony i zauważyłem że przepuszcza w stronę od pokrywy do kol ssącego a w drugą blokuje ale nie do końca. nie powinno być odwrotnie?? przecież na odpalonym silniku ssie bardzo mocno wiec wysysa wszystko z pokrywy zaworowej, a nie powinno zamykać tego zasysania?? mógłby ktoś sprawdzić jak ma u siebie?? to jest dosłownie 2minuty roboty. ja na obecną chwile nałożyłem na niego folie i dopiero przewód to spowodowało że jest zblokowany w obie strony. mazda 323f 1.8 114KM 95r
problem z zaworkiem zwrotnym odmy [BA BP]
Strona 1 z 1
to jednak nie możliwe ponieważ jestem świeżo po remoncie i nie dymi mi z rana ani na wysokich obrotach a i jeszcze jedno... jak auto od pale i zdejmę przewód z zaworka to z kol ssącego zasysa a z pokrywy zaworowej nie dmucha powietrze ani nic innego, jak by były przedmuchy to my dmuchało z pokrywy
a tym przewodem powinno tak mocno zasysać??
a tym przewodem powinno tak mocno zasysać??
coś napewno jest źle... tylko co? tym przewodem Wam też tak zasysa?? może przewody pomylił
ale jak zdejmiesz przewód z zaworka to zasysa powietrze?? oczywiście na odpalonym silniku
Przed chwilą poszedłem i sprawdziłem u mnie zasysa od pokrywy do kolektora ssącego i to ciągnie konkretnie jak przytknę palec do przewodu to słychać jak zaworek się zamyka. Bez zaworka jest to samo ciągnie powietrze do kolektora.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
bo ma zasysać, odma właśnie do tego służy
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
ucze1102 napisał(a):bo ma zasysać, odma właśnie do tego służy
to po co ten zaworek w takim razie?? nie wiem czy wiesz ale w środku jest tłoczek i delikatna sprężynka która ma zamykać przejście od kol ssącego, a gdy z kolektora (tak jak jest u mnie) zasysa to ten tłoczek jest automatycznie w pozycji otwartej wiec z tego co mówisz to on był by zbędny.
wiec co u mnie może się dziać?? silnik jest w dobrym stanie ponieważ nie ma żadnych przedmuchów, nie tworzy się ciśnienie w pokrywie zaworowej a po odkręceniu korka wlewu oleju nic nie dmucha...
U mnie fakt jest trochę oleju w przewodzie lecz nie dużo wiesz normalna sprawa, nie wiem popatrz może gdzieś masz jakiś wyciek.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
a mocno u Ciebie ssie?? wycieków właśnie nie mam żadnych:/
kolega MareckiGTI rozwiązał moją usterkę za co wielkie dzięki:P
prawy przewód mi się zagiął co idzie do filtra a lewy tworzył dekompresje w pokrywie i wysysał olej
facet się naprawdę zna, Polecam jego rady:P
Temat zamknięty
prawy przewód mi się zagiął co idzie do filtra a lewy tworzył dekompresje w pokrywie i wysysał olej
facet się naprawdę zna, Polecam jego rady:P
Temat zamknięty
Strona 1 z 1