jak wykręcić termostat
1, 2
Możesz sprawdzić go bez demontażu. Uruchom zimny silnik i sprawdzaj temperaturę przewodów (grubych) dochodzących do chłodnicy. Jeśli głowica się nagrzeje a te przewody będą dłużej zimne to OK. Powinny rozgrzać sie w momeńcie "puszczenia" cieczy przez termostat. Jeśli rozgrzewają sie równocześnie z głowicą od cieczy którą przepuszcza niesprawny termostat to niestety jest do wymiany.
- Od: 16 mar 2007, 13:27
- Auto: 323F BJ DITD, KIA CEED 2.0 CRDI SW
A ja powiem tak; termostst NIPPARTS kosztuje coś koło 60pln. Kup sobie nowy i głowa spokojna.Koszt nie wielki a skutki uszkodzonego termostatu na pewno wiesz jakie są...
-
Gość
a mam jeszcze takie pytanie-w zbiorniczku na plyn chłoniczy niema ani kropelki(niewiem czy byla jak kupywałem bo nie popatrzyłem a kupiłem ją miesiąc temu)ale pod zakrętką na samej gorze chłodnicy było ostatnio widać że jest pelna a dziś tam patrzylem i juz nie widać plynu,czyli to może oznaczac ze mam nieszczelną chłodnice i czy to ma jakiś związek z ogrzewaniem?a można dolewać rózne płyny bo niewiem jaki tam jest?czy lepiej wylac wszystko i nalać nowy?jak nowy to gdzie jest ten korek?gdzieś z prawej strony bedzie bo nigdzie go niewidzialem jak szukałem.
- Od: 16 lip 2007, 14:17
- Auto: 323f ba z5 98.
zalej nowym.jak nie masz płynu to się nie dziw że leci zimne, pewnie zapowietrzyła się nagrzewnica.Popatrz dobrze bo może gdzieś przecieka pod wężami przy chłodnicy...( u mnie tak było)
-
Gość
KEEL napisał(a):A ja powiem tak; termostst NIPPARTS kosztuje coś koło 60pln. Kup sobie nowy i głowa spokojna.Koszt nie wielki a skutki uszkodzonego termostatu na pewno wiesz jakie są...
ale niewiadomo czy jest zepsuty,
- Od: 16 lip 2007, 14:17
- Auto: 323f ba z5 98.
marcin23 napisał(a):ale niewiadomo czy jest zepsuty,
powinno się wymieniać co 2 lata...
trzeba usunąć nieszczelność i zalać układ nowym płynem.Powinno się odpowietrzyć samo.Tylko sprawdzać poziom i dolewać.Ja nigdy nie odpowietrzałem i jest gitmarcin23 napisał(a):a jak sie zapowietrzyla to teraz trzeba naprawiać coś czy wystarczy tylko zalec plynem?
pozdro
-
Gość
może się zaciąć w położeniu otwartym i wtedy silnik jest niedogrzany ale najgorsze jak się wogóle nie otworzy...zagotuje wodę i silnik przegrzany (złom)
-
Gość
Jeśli można Zapytać-W którym dokładnie miejscu znajduje się termostat??
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
A ja mam pytanie takie pytania:
Mam Mx3- 1.6 ogrzewanie działa ale słabo. Im zimniej na dworze tym zimniej w kabinie ale ciepło leci ale słabsze.
– Czy to może być wina termostatu?
– Jeszcze jedna rzecz to taka że gruba rura która wchodzi do chłodnicy jest zimna a wychodząca jest gorąca. – Płyn jest.
– Czy trzeba spuszczać płyn żeby wymienić termostat?
Mam Mx3- 1.6 ogrzewanie działa ale słabo. Im zimniej na dworze tym zimniej w kabinie ale ciepło leci ale słabsze.
– Czy to może być wina termostatu?
– Jeszcze jedna rzecz to taka że gruba rura która wchodzi do chłodnicy jest zimna a wychodząca jest gorąca. – Płyn jest.
– Czy trzeba spuszczać płyn żeby wymienić termostat?
- Od: 10 sty 2008, 09:54
- Auto: Mazda MX-3 1995 16V
Z tego co Wiem padł Ci termostat tj. zaciął się i nie jest w pełni otwarty.
W BA termostat mam jak się kończy ta gruba rura u góry silnika,zaraz koło aparatu zapłonowego a w MX nie wiem
W BA termostat mam jak się kończy ta gruba rura u góry silnika,zaraz koło aparatu zapłonowego a w MX nie wiem
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
Wymieniłem termostat i jest lepiej ale teraz chyba muszę odpowietrzyć. I szczerze za bardzo nie wiem jak na razie dolewam do chodnicy płyn jak jest miejsce- czy jest na to inny sposób?
Jakie są ceny termostatów do 323 f bg 1.6 16v? od ilu moge kupic? bo mam do wymianki. Pozdrawiam
POSIADAM SAMOCHÓD MAZDA 323F 1.6 16V 1992
- Od: 7 lip 2006, 09:47
Do Mx3 zaczynały sie od 25 do 35 zł na allegro. Ja kupiłem w InterCarsie za 55. Miałem od razu a nie musiałem czekać. Tym bardziej że jeszcze cene przesyłki sie wlicza.
1, 2