Mazda 323f 1.5 95r – Komora rezonansowa?
1, 2
Mianowicie mam taki problem. Dziś podczas jazdy usłyszałem spory wybuch i samochodu już się nie dało odpalić. Okazało się, że wybuchł jakiś pojemnik który załączam na zdjęciu poniżej. Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć co to jest, ponieważ gdy patrze na zdjęcia komory rezonansowej to wygląda ona zupełnie inaczej
Zdjęcie:
http://img716.imageshack.us/img716/1052/68621783.jpg
Symbol: Z501 13 19X
Ktoś da dobrą radę?
Zdjęcie:
http://img716.imageshack.us/img716/1052/68621783.jpg
Symbol: Z501 13 19X
Ktoś da dobrą radę?
- Od: 13 gru 2010, 19:05
Nie wiem co to za część ale sprawdz świece,przewody WN, samochód na LPG na tzw. śrubę musi mieć dobrą iskrę i właśnie gdy jej nie ma to strzela no i oczywiście sprawdz przepływke czy ją w kosmos nie wyjeb....U mnie jest sekwencja i spisuje się rewelacyjnie
- Od: 12 kwi 2010, 12:26
- Auto: Mazda 323f 1.8 96r.
Sprawdź PW
sorki bo teraz nie rozumiem. z tego co Ci wysłałem widać, że jest to góra (pokrywa) komory rezonansowej przy kolektorze dolotowym, więc masz odpowiedź. nie rozumiem dalszego pytania?
tyle że jak wpisuje w allegro czy gdzieś komora rezonansowa to np na allegro nie ma czegoś takiego. I nie wiem pod jaka nazwą mam tego szukać. Niektórzy pisali o tym puszka rezonansowa inni komora a inni jeszcze zupełnie inaczej. I właśnie daltego pytam żebym mógł znaleźć ta rzecz gdzieś do kupienia
nie wiem czy coś takiego kupisz na allegro. szukaj ludzi co mają całe samochody i sprzedają części. komora rezonansowa jest jest jeszcze przynajmniej jednak w układzie dolotowym. łatwo nie będzie 
No dzwoniłem dziś do paru osób niestety nikt nie wie o co dokładnie chodzi. Jeden stwierdził, że wie ale po przesłaniu zdjęcia okazało się, że to nie to. A w sklepie takie coś nie wiesz czy bym dostał?
Mały plastikowy pojemnik a tyle kłopotu...
a i czy nie wiesz czy od innych modeli też by to pasowało czy tylko konkretnie ten?
Mały plastikowy pojemnik a tyle kłopotu...
a i czy nie wiesz czy od innych modeli też by to pasowało czy tylko konkretnie ten?
Szukaj na allegro pod nazwą rezonator (prawidłowa nazwa komora rezonansowa – chamber resonance)
-
paciek
pewnie zależnie od rocznika, może się różnić, ale nie musi. zresztą taki rezonator jakkolwiek by nie wyglądał i tak spełni swoją rolę. części plastykowe w sklepach może być problem, jedynie aso. masz numer części to zadzwoń to najbliższego aso, to przynajmniej będziesz wiedział ile coś takiego kosztuje 
jeśli dobrze kojarze część to ludzie którzy sprzedają rure harmonijkową dolotu powinni mieć tez i to. w zasadzie to ta część raczej nie pęka, bo przy wybuchu wali w strone filtra powietrza i tam ma swobode wylotu. przypuszczam ze przy takim strzale uszkodziło Ci przepływomierz który jest bardzo delikatny (sam sie o tym przekonałem gdy złamałem w środku czujnik pędzęlkiem gdy chciałem go obmyć). także spójrz w przepływke czy w otwórze w środku jest taka blaszka pionowa cieniutka, powinna mieć z 1cm. jak nie ma to znaczy że ją wywaliło i przepływka do wymiany
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
Ta czesc to tak zwany akumulator podcosnienia z tego co pamietam.w n9ektorych modelach z5 jest ta wlasnie puszka i do tych 2 krucicow podlaczone sa wezyki z podcisnieniem z kolektora a w niektorych modelach jest cos takiego jak u mnie jest ten otwor zaslepiony i wstawiony zawor upustowy moze byc to tez jakas wlasna konstrukcja poniewz wczesniej mialem gaz 2 generacji teraz mam 4 iwec sekwencje a podcisnienie mam podlczone bezposrednio z kolekora ale to juz wyglada na fabryke.
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-mazda- ... 34259.html
tu masz ta czesc o to ci chodzilo??

tu masz ta czesc o to ci chodzilo??
- Od: 6 paź 2009, 08:42
- Auto: Była Mazda 323f BA
JeST AUDI A3 1.8 T :)
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi w tym linku z allegro jest ta część ale niestety sprzedający już jej nie ma 
Pod tym numerem telefonu raczej uda mi się to załatwić odpowiedź 100% mam dostać jutro.
Czyli teraz tak wymienić to, a potem radzicie świece, kable i przepływomierz.
Mam nadzieję, że jak założę tą puszkę to chociaż dojadę do domu ;]
Pod tym numerem telefonu raczej uda mi się to załatwić odpowiedź 100% mam dostać jutro.
Czyli teraz tak wymienić to, a potem radzicie świece, kable i przepływomierz.
Mam nadzieję, że jak założę tą puszkę to chociaż dojadę do domu ;]
Cze piszę bo miałem również taki kłopot z tą nieszczęsna puszką. Miałem wybuch 3 razy mniej więcej raz do roku za 1 razem kupiłem taką puszkę od jednego z forumowiczów i zapłaciłem za nią śmieszne 20zł + przesyłka, za 2 razem zakupiłem na allegro płacąc (tragiczne) 120zł +przesyłka, za 3 razem poczytałem troszkę na temat wnerwiającej mnie już tej puszki i dowiedziałem sie, że niby odpowiada jedynie za redukcję jakiś szumów ssania (nie wiem za bardzo o co chodziło) ale postanowiłem zaślepić kolektor ssący w miejscu łączenia (ów puszki z kolektorem) plastikową nakrętką od butelki po 1,5 litra wody.
W nakrętce przewierciłem dziurę (wiertło 8) i połączyłem gumowy wężyk idący od zaworku z listwy wtryskowej z wywierconą ową dziurką w nakrętce. Nie zmieniło to w żaden sposób pracy silnika a ułatwiło mi to naprawę w razie następnego wystrzału, bo wystarczy włożyć z powrotem przewierconą nakrętkę z wężykiem z powrotem do gumowej rurki na kolektorze ssącym.
Jak będę miał chwilkę to wstawię fotkę jak to mniej więcej wygląda.
I jak do tond nie wywaliło mi ani razu przepływki
W nakrętce przewierciłem dziurę (wiertło 8) i połączyłem gumowy wężyk idący od zaworku z listwy wtryskowej z wywierconą ową dziurką w nakrętce. Nie zmieniło to w żaden sposób pracy silnika a ułatwiło mi to naprawę w razie następnego wystrzału, bo wystarczy włożyć z powrotem przewierconą nakrętkę z wężykiem z powrotem do gumowej rurki na kolektorze ssącym.
Jak będę miał chwilkę to wstawię fotkę jak to mniej więcej wygląda.
I jak do tond nie wywaliło mi ani razu przepływki
- Od: 5 lut 2007, 20:21
- Auto: mazda 323f BA 1,5 16v
M6 GG 2.0 141km 03r
ja nie przykrącałem już puszki na wszelki wypadek
tylko ją wsadze na miejsce w razie nieszczęscia
ale od 3 lat wybuchów zadnych nie doświadczylem i oby tak dalej
pozdro
tylko ją wsadze na miejsce w razie nieszczęscia
ale od 3 lat wybuchów zadnych nie doświadczylem i oby tak dalej
pozdro
- Od: 12 lis 2008, 00:44
- Auto: była 323f ba Z5 jest dziadkowóz 1.8 16v + niemiecki klekot + shadow vt750 c2 ace
Myśle, że powinieneś się zaopatrzyć w klapę antywybuchową jeżeli ci gazownik nie zamontował,osobiście mam taką u siebie zamontowaną i 0 wystrzałów. Tu masz link http://www.drypa.pl/kategoria38_MIKSERY.html , montujesz ją na rurze co leci od filtra powietrza do przepustnicy i po problemie.
- Od: 15 lip 2008, 20:55
- Auto: mazda 323f BA 97r Z5 1.5
1, 2