Metaliczne dzwonienie przy przyspieszaniu na wyższych biegach po wymianie rozrządu.
............
Ostatnio edytowano 4 kwi 2013, 14:34 przez johndoe2004, łącznie edytowano 1 raz
-
johndoe2004
johndoe2004 napisał(a):Witam czy to było klekotanie ew. stukanie to raczej nie, u mnie było coś jakby jakieś koło zębate ocierało o obudowę silnika coś w tym stylu (raczej metaliczne dzwięki)
Dzięki johndoe2004, mój problem jest raczej innej natury:
odpalam po nocy – silnik chodzi jak mały traktorek – dieselkowe klekotanie zmieniające częstotliwość wraz ze zmianą obrotów; w miarę rozgrzewania silnika na postoju odgłos milknie stopniowo prawie do zera, jednak po ruszeniu z miejsca znowu sobie delikatnie klekocze przez jakieś ok.10km, po czym milknie i słyszalne jest wyłącznie w sytuacji np. przyspieszania na 5tym biegu od prędkości 80km/h. Zawory w tym silniku reguluje się ręcznie i właśnie są po trzeciej z kolei regulacji i jestem pewny, że klekotanie to nie ich sprawka, chociaż osłuch silnika przez drewniany kołek
Nie wiem, może 1.3 16V tak po prostu ma? Nie znam akurat nikogo, kto mógłby się "poszczycić" takim silnikiem i dlatego nie mam punktu odniesienia. A'propos, może w kujawsko-pomorskim (najlepiej w pobliżu Inowrocławia) jest ktoś, kto dałby posłuchać takiej właśnie jednostki napędowej
- Od: 16 lis 2006, 12:37
- Auto: mazda 323C 1.3i 16V '96
Witam,
Mam ten sam problem
rozrzad robilem juz dawno (ok 20k temu) ale to zaczelo sie dopiero jakies 2 tyg temu – pojechalem do mechanika i "spalanie stukowe" – cos tam sobie poprzesowal i mowil ze bedzie ok ale nic to nie dalo wiec cofnal spowrotem i powiedzial ze tlumik i katalizator – u tlumikarzy wymienilem tlumik srodkowy i zalozyli zlaczke elastyczna bo laczenie bylo zrzarte przez rdze a karta jest ok wiec zostal – dalej to samo. Oslona metalowa kolektora czy czegos tam usunieta (jedna czesc sama odpadla a druga to moja sprawka
ale to nic nie daje – ludziska pomocy!! Za 2 m-ce jade do chorwacji a holowanie na autostradzie w Austrii jest podobno [tiiit] drogie
Jestem panikarzem i nie lubie , starsznie nie lubie jak autko jest chore 
Mam ten sam problem
- Od: 5 sie 2006, 18:42
- Auto: Mazda 323f BA '95 1,5 16V 88KM