Dziwny odgłos silnika
Podepnę się do tematu. Może ktoś spotkał się z takim dźwiękiem: http://323f.ba.patrz.pl? Chodzi o wysoki dźwięk, słyszalny najlepiej od 8 do 11 sekundy. W pliku zlepiłem nagrania z 3 dni. Od 8 sekundy jest nagranie z podniesioną maską. Dwa poprzednie – ze środka samochodu. Rozrząd i olej – robione czerwiec-lipiec 2009.Wciskanie/puszczanie sprzęgła nie ma wpływu na dźwięk.
Na zimnym silniku odgłos pojawia się na kilka sekund, potem gwałtownie znika. Innych problemów nie ma.
Na zimnym silniku odgłos pojawia się na kilka sekund, potem gwałtownie znika. Innych problemów nie ma.
-
pass45
Ja mam mazdę po lifcie z paskiem rozrządu wymieniany był prawie 3 lata temu. Terkot mam jak jadę na 2 biegu 40 km/h i czasami kolejnych 3,4. Na postoju jest oki...
Ostatnio edytowano 20 sty 2010, 17:52 przez Murray, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 12 mar 2007, 23:40
- Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM
mi przy 2700 obr z pod nog tak jak by rzezilo, a to nic innego jak rura ktora idzie pod autem przez katalizator do wydechu ma taka oslone w moim przypadku wystarczylo ta oslone przymocowac i juz nie latalo i bylo cicho ale ostatnio tez sie zaczelo dziac a ze zima to nie chce sie wchodzic pod samochod przyjdzie wiosna wjade na kanal i zaloze sobie te objemki przynajmniej to umiem z mechaniki;p albo wymienie calosc. POZDRAWIAM
-
Pawel041987
HABER fachowo sie nazywa łańcuch łączący wałki rozrządu
:D:D wymień go napinacza nie wymieniaj – baaardzo duży koszt w porównaniu z tym co mozna osiagnąć przez wymiane
PASS może to jakieś łożysko
albo pasek na mrozie
?
PASS może to jakieś łożysko
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 15:39 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Lesiu: chyba tutaj kończą się moje możliwości jeśli chodzi o zdiagnozowanie usterki
Może to nie jest usterka? Pewnie i tak dam gdzieś samochód do sprawdzenia, chociaż prawdopodobieństwo powtórzenia tego dźwięku jest raczej niskie...
Jak myślicie – interweniować już teraz, czy np. poczekać aż się ociepli i wtedy sprawdzić występowanie tego dźwięku?
Jak myślicie – interweniować już teraz, czy np. poczekać aż się ociepli i wtedy sprawdzić występowanie tego dźwięku?
-
pass45
jak dźwięk się nie pojawia przy kazdym odpaleniu auta to daj sobie spokój narazie szkoda szukać jeździć tracić czas i pieniądze, chyba że jest to przy każdym odpalaniu to warto się tym zainteresować.

Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 15:33 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
U mnie jak pisałem terkotanie jest na 2 biegu 40 km/h i czasami kolejnych 3,4. Drugi odgłos jest przy 100km/h dźwięk jakby ciągniętego łańcuszka z gwizdem ale po przekroczeniu setki ustepuje...
Z tego co tu poczytałem wygląda na to że i mnie czeka wymiana łańcuszka wałków rozrządu, zweryfikowanie luzów zaworowych (pod płytki) i wymiana uszczelniaczy zaworowych...
Za jakiś czas trzeba się za to zabrać...
Z tego co tu poczytałem wygląda na to że i mnie czeka wymiana łańcuszka wałków rozrządu, zweryfikowanie luzów zaworowych (pod płytki) i wymiana uszczelniaczy zaworowych...
Za jakiś czas trzeba się za to zabrać...
1840cm3,114 KM
A co to może być jak słychać takie głośne bulgotanie takie bul bul bul w rytmie silnika na jałowym ? Dodam, że strasznie dmucha z korka wlewu oleju może ma związek z tym ? ;/
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=105090
Diagnostyka 323F Z5 :)
Diagnostyka 323F Z5 :)
- Od: 12 lut 2010, 17:05
- Auto: Corolla E12 1.4 D4D & Smart Forfour 1.3
Musisz miec niezly przedmuch na silniku.
Ja mialem tak jak kolega ktory rozpoczal watek, okazalo sie ze plyn (olej) do wspomagania domagal sie wymiany:) i to bylo slychac od prawie 3tys i w gore. wymienilem plyn i jak reka odjal ale tez biorac pod uwage to co sie znajdowalo w ukladzie swiadczy tylko o tym ze nikt nie pomyslal o wymianie bo wspomaganie dzialalo normlanie.
Ja mialem tak jak kolega ktory rozpoczal watek, okazalo sie ze plyn (olej) do wspomagania domagal sie wymiany:) i to bylo slychac od prawie 3tys i w gore. wymienilem plyn i jak reka odjal ale tez biorac pod uwage to co sie znajdowalo w ukladzie swiadczy tylko o tym ze nikt nie pomyslal o wymianie bo wspomaganie dzialalo normlanie.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Witam
W mojej M:D tez cos spiewało jakby swierszcze na rozgrzanym silniku .
Zmieniłem rozrzad wraz z pompa wody i ....Przestało . Wina lezała po stronie rolki napinacza + pompa wody . mam jeszcze takie cichutkie spiewanie ..ale moze to wina plynu w ukladzie wspomagania ..Wymienie i sie okaze .
PS : Mechanik twierdzil ze spiewy dochodza z pompy wspomagania ...chcialem zmieniac ...ale zaleje nowym plynem i sie okarze
A teraz male pytanie jaki plyn zalac do układu Wspomagania ?
W mojej M:D tez cos spiewało jakby swierszcze na rozgrzanym silniku .
Zmieniłem rozrzad wraz z pompa wody i ....Przestało . Wina lezała po stronie rolki napinacza + pompa wody . mam jeszcze takie cichutkie spiewanie ..ale moze to wina plynu w ukladzie wspomagania ..Wymienie i sie okaze .
PS : Mechanik twierdzil ze spiewy dochodza z pompy wspomagania ...chcialem zmieniac ...ale zaleje nowym plynem i sie okarze
A teraz male pytanie jaki plyn zalac do układu Wspomagania ?
- Od: 1 lut 2011, 17:36
- Auto: 323F BA Z5 1.5 16V 97' Lift Engine
Ja w swojej zalałem układ wspomagania Castrol DEXRON II TQ-D 1L... 
1840cm3,114 KM
Murray napisał(a):Ja w swojej zalałem układ wspomagania Castrol DEXRON II TQ-D 1L...
Ja jakim s VAT czy jakos tak
Mam 323f V6 od paru miesięcy , jeżdżę dużo codziennie i za każdym razem jak ją odpalam słyszę inny dźwięk silnika.
Często ludzie myślą że to diesel, bo właściwie to brzmi jak diesel, jesli nie jest rozgrzana. W zimę to już wogóle chodzi jak stara snopowiązałka. Wsłuchiwałem się bez przerwy w te wszystkie stuki i szmery ale juz mnie to zmęczyło i jeżdżę do mechników dopiero jak coś się spieprzy. Za dużo czasu spędzałęm na forach i szukałem problemów. 
- Od: 29 sty 2011, 13:47
Czasm takie klekotanie oznacza ze trzeba wyregulowac luzy miedzy krzywka a popychaczem ale wtedy silnik jest nieco slabszy i ma prblem z zaplonem ale to musi byc juz luz luzem, a jesli tylko klektora to pewnie wymiana. gdzies juz widzialem temat na forum.