Czujnik temperatury silnika podajacy dane do kompa
Strona 1 z 1
Drodzy i Szanowni
Wiem, ze problem byl juz walkowany, ale nadal nie wiem, gdzie w mazdzie 323f BA o silniku 1.5 znajduje sie czujnik temperatury silnika odpowiadajacy za dane przesylane do komputera, a wiec bezposrednio wplywajacy na spalanie.
Na forum udalo mi sie wygrzebac wskazowki co do umiejscowienia czujnika ale dla innych mazd, np. tej o silniku 1.8.
Ile w ogole czujnikow ma mazda 1.5? Ja znam nastepujace:
– czujnik temp. silnika odpowiadajacy za wskazania na desce rozdzielczej, wczepiony w bok silnika
– czujnik w termostacie, odpowiadajacy za otwieranie duzego obiegu plynu chlodniczego (i uruchamianie wiatraka silnika? czy tak???)
– czujnik temperatury powietrza zintegrowany z przeplywomierzem
– sonda lambda
Czy ta lista jest zamknieta? A moze ktorys z powyzszych czujnikow odpowiada jeszcze za podawanie sygnalow do kompa?
Prosze o rade – mazda 323f ba silnik 1.5.
Wiem, ze problem byl juz walkowany, ale nadal nie wiem, gdzie w mazdzie 323f BA o silniku 1.5 znajduje sie czujnik temperatury silnika odpowiadajacy za dane przesylane do komputera, a wiec bezposrednio wplywajacy na spalanie.
Na forum udalo mi sie wygrzebac wskazowki co do umiejscowienia czujnika ale dla innych mazd, np. tej o silniku 1.8.
Ile w ogole czujnikow ma mazda 1.5? Ja znam nastepujace:
– czujnik temp. silnika odpowiadajacy za wskazania na desce rozdzielczej, wczepiony w bok silnika
– czujnik w termostacie, odpowiadajacy za otwieranie duzego obiegu plynu chlodniczego (i uruchamianie wiatraka silnika? czy tak???)
– czujnik temperatury powietrza zintegrowany z przeplywomierzem
– sonda lambda
Czy ta lista jest zamknieta? A moze ktorys z powyzszych czujnikow odpowiada jeszcze za podawanie sygnalow do kompa?
Prosze o rade – mazda 323f ba silnik 1.5.
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
Co do czujników temp. odpowiadających za przesyłanie informacji do kompa z serwisówki wynika że są dwa:
czujnik z boku silnika obok termostatu podający temp. płynu chłodzącego do kompa,
czujnik w puszcze filtra powietrza IAT taki z dwoma kabelkami podający temp powietrza zasysanego.
Oba czujnik można sprawdzić omomierzem przy temp. ok. 20 st C opór powiniem wynosić 2,2 do 2.7 kOhm
Sonad Lambda tez jak najbardziej wpływa na spalanie.
czujnik z boku silnika obok termostatu podający temp. płynu chłodzącego do kompa,
czujnik w puszcze filtra powietrza IAT taki z dwoma kabelkami podający temp powietrza zasysanego.
Oba czujnik można sprawdzić omomierzem przy temp. ok. 20 st C opór powiniem wynosić 2,2 do 2.7 kOhm
Sonad Lambda tez jak najbardziej wpływa na spalanie.
Ten w puszce filtra jest zdjęcie w tym temacie viewtopic.php?t=72985
oznaczony jako B
Ten obok termostatu też ma dwa kabelki podłączone, przynajmniej tak jest u mnie.
oznaczony jako B
Ten obok termostatu też ma dwa kabelki podłączone, przynajmniej tak jest u mnie.
ja mam pytanie odnoscie tych czujnikow. w moim aucie juz byl zamontowany stozkowy filter powietrza, ale zauwazylem ze owy czujnik zaznaczony literka "b" na zdjeciu, nie jest podpiety nigdzie.
dodam ze mam problem z obrotami gdy jest niska temperatura a silnik sie nagrzeje. czy moze to byc spowodowane tym ze czujnik nie jest podpiety?
dodam ze mam problem z obrotami gdy jest niska temperatura a silnik sie nagrzeje. czy moze to byc spowodowane tym ze czujnik nie jest podpiety?
- Od: 29 maja 2010, 22:41
- Auto: Mazda 323 f BA 1.5 98r
Ja ten czujnik wymieniłem dwa dni temu i auto przestało zamulać a objawy miałem podobne jak przy walniętej cewce. Więc on może namieszać troche
- Od: 28 sty 2011, 19:29
- Auto: 323F BA 1.5 Z5 1998
A przypadkiem bo:
auto zamulało podczas jazdy na gorącym silniku tak jakby ktoś mi co chwile ręczny zaciągał, auto nie zwalniało ale można było gaz w podłogę wcisnąć i nic, kilka depnięć i znowu chciało głowe urwać bo kopa dostawało i za chwilę to samo.
Każdy pisał aparat zapłonowy no to go zrobiłem wg fotorelacji ale nic nie dało, no to kupiłem uzywkę i nic
Wymieniłem świece i nic
Byłem na kompie

mechanik stwierdził że to przeplywka, no to kupiłem za 80PLN i ..nic
Już zwątpiłem ale przypomniałem sobie że gość wysłał mi przepływkę razem z pokrywą filtra powietrza i tym czujnikiem zasysanego powietrza, więc go wymieniłem i
nie szarpie i nie muli.
Sorki za nieskładność ale po piwkach jestem
auto zamulało podczas jazdy na gorącym silniku tak jakby ktoś mi co chwile ręczny zaciągał, auto nie zwalniało ale można było gaz w podłogę wcisnąć i nic, kilka depnięć i znowu chciało głowe urwać bo kopa dostawało i za chwilę to samo.
Każdy pisał aparat zapłonowy no to go zrobiłem wg fotorelacji ale nic nie dało, no to kupiłem uzywkę i nic
Wymieniłem świece i nic
Byłem na kompie

mechanik stwierdził że to przeplywka, no to kupiłem za 80PLN i ..nic
Już zwątpiłem ale przypomniałem sobie że gość wysłał mi przepływkę razem z pokrywą filtra powietrza i tym czujnikiem zasysanego powietrza, więc go wymieniłem i

Sorki za nieskładność ale po piwkach jestem
Okej,
Teraz mi napisz, gdzie i za ile kupiles ten czujnik. Ewentualnie jakies namiary, typu symbol czesci.
Czy badales samochod na kompie i czy komp ci cos wskazywal?
Pytam, bo moj samochod zachowuje sie identycznie przy goracym klimacie (znaczy w lecie) i to nie tylko przy wlaczonej klimie...
Beata
Teraz mi napisz, gdzie i za ile kupiles ten czujnik. Ewentualnie jakies namiary, typu symbol czesci.
Czy badales samochod na kompie i czy komp ci cos wskazywal?
Pytam, bo moj samochod zachowuje sie identycznie przy goracym klimacie (znaczy w lecie) i to nie tylko przy wlaczonej klimie...
Beata
- Od: 18 mar 2009, 13:59
- Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)
Mariusz_Tychy napisał(a):Już zwątpiłem ale przypomniałem sobie że gość wysłał mi przepływkę razem z pokrywą filtra powietrza i tym czujnikiem zasysanego powietrza, więc go wymieniłem i nie szarpie i nie muli.
A symbolu nie pamiętam, jak sprawdzę to wpisze. Wiem że od DENSO , ale myśle że jeden typ tylko tego jest
Strona 1 z 1