ogrzewanie w mazdzie w teperaturze zblizonej do -15stopni
1, 2
A wiec moje autko nie chce sie za bardzo ogrzewac chodzi o silnik....i nawiew powietrza... Gdy samochod stoi od dluzszego czasu uruchomiony na postoju temperatura utrzymuje sie w polowie wskaznika...fakt ze wietrzny dzien i – 15stopni Jak rusze przejade pare km np.3km Zbija mi ja do 0 wskazowka stoi az na samym dole i nie wiem co mam zrobic w tej sytuaci tekture na chlodnice i przeslonic ja czy to termostat moze? Dodam ze oba przewody (od bloku do chlodnicy ma taka sama temperature jak silnik a ten z dolu co wychodzi od chlodnicy jest troche chlodniejszy...Dziekuje za podpowiedzi... 1.5 Z5 98r.
- Od: 13 cze 2009, 20:31
- Auto: Mazda 323F Ba 1998r
Ewidentnie termostat do wymiany
Mi madzia bardzo szybko sie nagrzewa (około 10minut)przy dzisiejszych temperaturach i trzyma temperaturę
Mi madzia bardzo szybko sie nagrzewa (około 10minut)przy dzisiejszych temperaturach i trzyma temperaturę
- Od: 7 cze 2010, 19:42
- Auto: Mazda 323F 1,8 BA
Masz termostat zablokowany w pozycji otwartej.
Do wymiany.
P.S. Jest sporo tematów o ogrzewaniu i problemach. Na przyszłość użyj szukajki.
No i pasowałoby zapoznać się z regulaminem żeby w przyszłości poprawnie nazwać temat
Do wymiany.
P.S. Jest sporo tematów o ogrzewaniu i problemach. Na przyszłość użyj szukajki.
No i pasowałoby zapoznać się z regulaminem żeby w przyszłości poprawnie nazwać temat
Witam ja mam podobny problem, nie mialem ogrzewania, silnik byl niedogrzany i okazało się że termostat był cały czas otwarty, na postoju nagrzewal sie pieknie, jak ruszalem to wskazowka temperatury opadala na sam dół i z kratek wialo letnie powietrze.
Po wymianie termostatu na nowy jest troche lepiej, silnik sie nagrzewa, mniej pali niz przed wymiana ale nadal w czasie jazdy temperatura na wskazniku opada, wprawdzie w aucie jest ciepłe powietrze, ale nie gorace. Żona ma mazde 323P tym samym silnikiem i u niej jest sauna w aucie
Auto to 323f BA 1.5 Z5 1997
Płyn chłodniczny w normie nie ubywa go, zakryłem nawet chłodnice dwoma dywanikami ale zmian nie widać
Po wymianie termostatu na nowy jest troche lepiej, silnik sie nagrzewa, mniej pali niz przed wymiana ale nadal w czasie jazdy temperatura na wskazniku opada, wprawdzie w aucie jest ciepłe powietrze, ale nie gorace. Żona ma mazde 323P tym samym silnikiem i u niej jest sauna w aucie
Auto to 323f BA 1.5 Z5 1997
Płyn chłodniczny w normie nie ubywa go, zakryłem nawet chłodnice dwoma dywanikami ale zmian nie widać
- Od: 15 gru 2009, 12:33
- Auto: 323P BA 1.5
z termostatami jest tak że 1 na 10 jest walnięty od nowości
ja w swojej 1.5 w tamtym roku wymieniałem 3 razy
i dopiero za czwartym trafiłem na taki który trzymał temperaturę i robił "saunę" 
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.
tel. 693 153 844
tel. 693 153 844
- Od: 12 lut 2010, 11:52
- Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6
termostat jest na końcu rury wychodzącej z chłodnicy przy aparacie zapłonowym. Ściągasz rurę, odkręcasz kruciec i pod nim masz termostat
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.
tel. 693 153 844
tel. 693 153 844
- Od: 12 lut 2010, 11:52
- Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6
olik110 napisał(a):z termostatami jest tak że 1 na 10 jest walnięty od nowości ja w swojej 1.5 w tamtym roku wymieniałem 3 razy i dopiero za czwartym trafiłem na taki który trzymał temperaturę i robił "saunę"
oddalem auto na reklamacje termostatu i po wyjęciu został sprawdzony w domowy sposób i działa, co więcej jak go wyjmowali był w pozycji zamkniętej (przy zimnym silniku) czyli prawidłowo, więc to nie wina termostatu, co może być przyczyną jeszcze takiego zachowania bo już nie daje radę z tym
- Od: 15 gru 2009, 12:33
- Auto: 323P BA 1.5
śliwka napisał(a):oddalem auto na reklamacje termostatu i po wyjęciu został sprawdzony w domowy sposób i działa, co więcej jak go wyjmowali był w pozycji zamkniętej (przy zimnym silniku) czyli prawidłowo, więc to nie wina termostatu, co może być przyczyną jeszcze takiego zachowania bo już nie daje radę z tym
Czyli założyli CI z powrotem ten sam termostat? Szkoda że nie włożyłeś innego wtedy na 100 % byłbyś pewien że to nie wina termostatu, a moim zdaniem to z nim coś nie gra, napewno jest taki jak powinien?
Jaki kupiłeś ten nowy termostat – dokładnie firma i typ. Jak tani zamiennik, to masz 30% szans na trafienie dobrego 
Termostaty powinny być robione na konkretną temperaturę otwarcia. Jak masz dostęp do termometru z zakresem co najmniej 120C, to możesz termostat sprawdzić w domu.
Termostaty powinny być robione na konkretną temperaturę otwarcia. Jak masz dostęp do termometru z zakresem co najmniej 120C, to możesz termostat sprawdzić w domu.
Ale tez spójrzcie na to ze sa rozne rodzaje termostatow i mogles dostac powiedzmy od 1.6 zamiast od 1.3 czy 1.4 i on sie otwiera w innych temp. A o tym ze nowe nie znaczy sprawny to ja jeszcze nie slyszalem:D
- Od: 27 wrz 2010, 21:45
1, 2