Witam
Jestem po czyszczeniu Krokowca i przepustnicy
Wspominałem wcześniej o wysokich obrotach rzędu 2200-2500 zimą. Im zimniej tym obroty rosły zaraz po odpaleniu auta. Wszystko ustawało jak silnik się rozgrzewał, a potrafiło to trwać nawet 30minut.
Myślę, że znalazłem przyczynę tego zjawiska u mnie. Oczywiście wszystko się okaże zimą
Otóż ja odkryłem u mnie zapchany kanał w przepustnicy/krokowcu do obiegu płynu chłodniczego. Od jakiegoś czasu właśnie to podejrzewałem. Sprawa jest jasna. Płyn chłodniczy już po rozgrzaniu się czyli ok 3-5 minut powinien rozgrzać zaworek "bimetalowy" a on zamknąć dopływ powietrza a tym samym obniżyć obroty. Jeżeli płyn chłodniczy nie jest wstanie rozgrzać tego zaworka to on nie zadziała. U mnie był on zapchany i cały cyrk zaczynał się zimą kiedy komora silnika nagrzewa się bardzo długo.
sprawdzajcie wszystkie wąskie rurki zasilające przepustnicę z krokowcem w płyn chłodniczy czy są drożne. Sprawdźcie również przewody/wężyki gumowe oraz wyprowadzenia do nich w komorze silnika. Takie cienkie rurki zagięte. Dobrze jest je drutem przepchać na wszelki wypadek.
pozdrawiam