z gory dzieki za odp.
Wyciek oleju spod pokrywy zaworów
Strona 1 z 1
elo. wlasnie nabylem mazde mx3 1.8 v6 i ostatnio zauwazylem wyciek oleju spod pokrywy zaworow
. oleju ubywa w znacznym stopniu ale nie jest przepalany ani nie ma go w plynie chlodniczym. zastanawia mnie czy sama wymiana uszczelek podrywy wystarczy czu jednak cos nie tak z glowica lub np gniazdami zaworow. poza tym silnik gasnie po odkreceniu korka wlewu oleju. najdziwniejsze jest to ze auto idzie tak jak powinno... mial juz ktos z was takie problemy?
z gory dzieki za odp.
z gory dzieki za odp.
- Od: 22 maja 2012, 12:46
- Auto: Mazda mx3 1.8 v6 24v 1992r
Gaśnięcie silnika po odkręceniu korka to norma. Wycieki spod pokrywy mogą być różne, u mnie leciało sporo. Jeżeli będziesz kupować uszczelki to tylko OEM Mazdy. Nie są w cale dużo droższe w salonie, a gwarantuję ci, że jeśli założysz Erlinga albo inny badziew to będzie leciało dalej, powodzenia
Jeśli uszczelki to tylko OEM Mazdy, całą reszta niespecjalnie się sprawdza. O ile w przypadku przedniego dekla wymiana jest szybka o tyle w przypadku tylnej pokrywy trzeba się trochę namęczyć, więc lepiej jest wymienić raz a dobrze. Gaśnięcie silnika po odkręceniu korka wlewu oleju to całkowicie normalny i zdrowy objaw.
A ja się nie zgodzę że Elring to badziew
ja mam u siebie i nic nie cieknie
Ale też się zgodzę że lepiej kupić w ASO i mieć pewność
TYLKO żeby mieć pewność nie można zapomnieć o silikonie w odpowiednich miejscach
swoją drogą ciekawe czemu w 1.6 producent zaleca inaczej niż w 1.8
w 1.6 należy w rowek w pokrywie zaworów dać silikon dookoła tam gdzie będzie uszczelka a w 1.8 nie znalazłem takiej informacji więc może jakby tak samo zrobić to nie było by problemu z przeciekami
Ja mam elringa uszczelkę w 1.6 dohc silikon dałem wszędzie tam gdzie w manualu było podane i jest wszystko ok nic nie cieknie
ja mam u siebie i nic nie cieknie
Ale też się zgodzę że lepiej kupić w ASO i mieć pewność
TYLKO żeby mieć pewność nie można zapomnieć o silikonie w odpowiednich miejscach
swoją drogą ciekawe czemu w 1.6 producent zaleca inaczej niż w 1.8
w 1.6 należy w rowek w pokrywie zaworów dać silikon dookoła tam gdzie będzie uszczelka a w 1.8 nie znalazłem takiej informacji więc może jakby tak samo zrobić to nie było by problemu z przeciekami
Ja mam elringa uszczelkę w 1.6 dohc silikon dałem wszędzie tam gdzie w manualu było podane i jest wszystko ok nic nie cieknie
Szybko nie jeżdżę , po prostu wolno latam!!!
CRX II V-Tec , HONDA ITR just do it
CRX II V-Tec , HONDA ITR just do it
- Od: 28 wrz 2009, 13:00
- Auto: MX-3
Może ktoś poleci jakiś dobry silikon bo w tamte wakacje wymieniałem tylne OEM przednia zamiennik i po kilku tys. ciekło wyczysciłem dalem silikon i znow cieknie, potrzebny mi sprawdzony sposób:)
- Od: 31 mar 2010, 17:04
- Auto: MX-3 K8 92'
O uszczelkach w 1.6 nic nie wiem. Za to w przypadku 1.8 nasłuchałem się o trwałości zamienników, zresztą mój poprzedni mx ten temat przerabiał (zamiennik zaczął puszczać po dwóch tygodniach).
Strona 1 z 1