Nie chce odpalić po dłuższym postoju.

Postprzez Dawidoski » 7 lip 2013, 17:24

Witam.
Mój problem polega na tym, że gdy zostawię auto na tydzień nie odpalane nie chce odpalić. Teraz użytkuje auto bez najmniejszego problemu, jeżdżę nim codziennie, po nocce odpala bez problemu, po dwóch dniach także. Jednak ostatnio miałem dłuższe wyjazdy (na tydzień) i gdy wróciłem auto nie chciało odpalić. Silnik kręci, iskra jest, paliwo chyba podawane bo czuć mocno z wydechu. Gdy auto zaciągnę odpali i już jest wszystko ok, mogę od razu po zaciągnięci zgasić i pali na strzał.
Co jest spowodowane tym, że po dłuższym postoju nie odpala? Uchodzi gdzieś paliwo? Pompa nie domaga? Jakieś podciśnienia? Proszę o pomoc.
Młody.
Forumowicz

Od: 29 mar 2008, 14:50
Auto: RX8!

Postprzez m1a1 » 8 paź 2013, 19:25

Sprawdź miernikiem napięcie akumulatora przy rozruchu tj. do jakiej wartości spada – rozrusznik będzie pracował nawet przy niskim napięciu, sterownik już niekoniecznie.
Druga sprawa – spróbuj po takim postoju przed odpalaniem włączyć na powiedzmy 10 sekund pompę paliwa (zapłon włączony, zwarte GND i F/P w złączu diagnosis pod maską). To pierwsze rzeczy jakie mi się nasuwają...
Chcesz z laseczką wsiąść do Mazdy? Zrób se najpierw prawo jazdy :P
Forumowicz

Od: 20 maja 2012, 10:04
Auto: Mazda 3 2017 SkyPassion Eternal Blue Sedan
SkyActiv-G 120KM 6MT,
Yamaha Roadstar 2004,
Była: Mazda mx-3 K8 '93 Blaze Red

Postprzez Dawidoski » 12 paź 2013, 10:53

Dzięki za wskazówki. Aktualnie użytkuje auto na co dzień i nie mam problemów z zapalaniem. Jak trafi mi się jakiś dłuższy wyjazd i auto będzie stało spróbuje zrobić tak jak pisałeś. Dzięki :)
Młody.
Forumowicz

Od: 29 mar 2008, 14:50
Auto: RX8!