Witam. Borykam się z pewnym drobnym problemem ale jednak denerwującym. Od jakiegoś czasu abym mógł jechać prosto muszę mieć lekko przekręconą kierownicę. Na początku w lewą stronę. Ciśnie w gumach sprawdzone, zawieszenie sztywne bez oznak luzów. Pojechałem na ustawienie zbieżności. I teraz z kolei kierownicę muszę mieć przekręconą w prawą stronę. Czy ma ktoś jakiś pomysł?
P.S. Jeśli umieściłem wątek w złym miejscu to poproszę o jego przeniesienie.
Krzywe położenie kierownicy – 323F BJ 1.3 2001
Strona 1 z 1
Dobrze by było gdybyś wrzucił zdjęcie, to by dało jakiś pogląd w sytuacji. Poza tym widziałeś może czy przy ustawienianiu zbieżnośći koło kierownicy było zablokowane w odpowiedniej pozycji.
Bez Mazdy nie ma jazdy
- Od: 3 sty 2011, 12:11
- Auto: 323F'99 BJ 1.5 GLX Twilight Blue Mica LPG KME Nevo
albo masz źle ustawioną zbieżność lub coś było kombinowane i przestawione na frezach na kolumnie kierownicy . ja też miałem zbieżność rozregulowaną łącznie z tyłem i po ustawieniu kierownica pozostała bez zmian .obstawiam że coś źle ustawili , ustawiali na lusterka jak kiedyś albo mieli złe dane co do pojazdu.
xedos1972
Zbieżność była ustawiana komputerowo. Ustawiany był i przód i tył. Tak jak pisałem, przed ustawieniem zbieżności kierownica była wychylona lekko w lewo, po ustawieniu jest lekko w prawo. Ale co dziwne przez jakiś czas od kupna wszystko było ok.
- Od: 15 gru 2010, 11:59
- Auto: Mazda 323F BJ 1.3 2001
pozostaje ci mieć pewność co do ustawień i sprawdzić w innym warsztacie nic nie mówiąc tylko że chcesz sprawdzić i tyle wymyśl jakąś bajkę bo tak to coś możesz zasugerować .jeśli ustawienia będą ok to pozostaje przestawienie na kolumnie a to świadczy o tym że coś było kombinowane i kierownica była ściągana .
xedos1972
Xedos miałeś rację. Pojechałem jeszcze raz na geometrię tyle, że w inne miejsce. Okazało się, że zbieżność była ustawiona tragicznie. Teraz już nie mam kłopotu, położenie kierownicy zależy tylko od nachylenia ulicy:–)
- Od: 15 gru 2010, 11:59
- Auto: Mazda 323F BJ 1.3 2001
nie ma to jak profesjonalne warsztaty ja bym do nich z reklamacją pojechał....
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
BartekD napisał(a):Xedos miałeś rację. Pojechałem jeszcze raz na geometrię tyle, że w inne miejsce. Okazało się, że zbieżność była ustawiona tragicznie. Teraz już nie mam kłopotu, położenie kierownicy zależy tylko od nachylenia ulicy:–)

xedos1972
Strona 1 z 1