Problem ze sprężyną, opona obciera o rant błotnika [323F BJ]
Strona 1 z 1
Witam, założyłem jakiś czas temu do swojej Bjtki 16' felgi i mam nie mały problem. Przy trzech osobach w aucie koła ocierają o nadkola. Chciałem założyć gumy usztywniające ale gumy wypadły na pierwszej nierówności. Pomyślałem że wymienię sprężyny tylko jakie ?co polecacie ?
- Od: 23 wrz 2010, 11:58
No co Ty, 16-tki napewno są nie seryjne. Gumy usztywniające to tylko do sracza (126p). Beznadziejny pomysł, bo ograniczają pracę sprężyn mogąc spowodować ich pęknięcie. Możesz próbować podkładać gumy pod/nad springi, w ten sposób podwyższasz zawiechę nie ograniczajac zasięgu springów. Ale jak chcesz normalnie jeździć, to musisz raczej zejść z profilu opony, bo Ci trze. Nie podałeś jakie masz opony i jakie ET felg, więc trudno mi konkretnie coś doradzić, a forumowa wróżka ma wolne. W BJ-ce największy fabryczny rozmiar to chyba 195/55R15 (nie pamiętam, jestem pijany), więc musisz to sobie przeliczyć na 16-tkę. Możesz skorzystać z tej strony, ja tak zawsze robię (jestem także wulkanizatorem): http://www.opony.net/narzedzia/zamienniki-opon.html
Jak podasz resztę parametrów, to Ci podam konkretny rozmiar, żeby dobrze było.
Jak podasz resztę parametrów, to Ci podam konkretny rozmiar, żeby dobrze było.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
205/50 to 1cm większa średnica od dopuszczalnej, z tym raczej nie powinno być problemu. Przy ET 37 koło jest bardziej na zewnątrz i to tu upatrywałbym przyczyny obcierania. ET powinno być 50, wtedy koło jest głębiej i nie będzie atakowało błotnika. Co Ci tu doradzić... Jak chcesz pozostać przy tych dość szerokich oponach, musisz zmienić felgi np na takie od mazdy 3-ki lub 6-ki. Jak nie chcesz zrezygnować z felg, spróbuj założyć oponę 195, może to wystarczy żeby nie tarło błotnika.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2011, 21:58 przez tadziomaru1, łącznie edytowano 1 raz
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Jakie masz opony, felgi to 16-tki? Jak mu tył nie siedzi, to nie wiem czy problem w springach, usztywniać i robić całkiem żelaźniaka? 

"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf4 ... 567e2.html
Zamieściłem zdjęcie auta bez załadunku, może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł
Zamieściłem zdjęcie auta bez załadunku, może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł
Strona 1 z 1