drugi bieg, problem z wrzuceniem na zimnym

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez aPa » 3 lis 2010, 12:11

Witam
Mam problem z wrzucaniem drugiego biegu. Problem jest najbardziej nasilony gdy silnik jest zimny (np gdy rano przychodzę do auta). Niby można go wrzucić ale trzeba się albo nasiłować, ale jakoś "dziwnie" wchodzi. Powinno się to odbywać płynnie a nie jak u mnie, z oporami. Wymieniłem olej w skrzyni (w lecie jak postałem w korku to nie mogłem wrzucić żadnego biegu) ale jakoś poprawy rano nie widzę.
Za poradę z góry dziękuję

Pozdrawiam
Rafał
Początkujący

Od: 9 paź 2009, 06:22
Auto: 323f bj, 2.0 DITD 90KM, 1998r.

Postprzez karmazyn33 » 4 lis 2010, 21:56

A jak z innymi biegami? A może któraś poduszka pod skrzynia lub inna się wyrobiła opadła i teraz biegi ciężko wchodzą bo się skrzynia skrzywiła delikatnie. To taki mój pomysł na Twój problem bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 19:53
Auto: mazda323f-'99(1.5-88KM)Pb-LPG

Postprzez YgooR » 5 lis 2010, 00:30

Może to być problem z poduszką tak jak wyżej kolega napisał.
U mnie problem był na zimnym silniku też z drugim biegiem, powodem był słabej jakości olej, problem występował gdy było poniżej zera a przy większym mrozie auto na luzie mi z garażu wyjeżdżało.
Natomiast na rozgrzanym ciężko pracujący lewarek to tuleje, które w wysokiej temp. stawiają duży opór. Miałem również problem z ruszeniem ze skrzyżowania w czasie upałów, nie mogłem wrzucić jedynki ale tu powodem był źle ustawiony pedał sprzęgła i po wciśnięciu do końca nie wysprzęglał prawidłowo. Myślę że choć trochę pomogłem.
Forumowicz

Od: 30 mar 2009, 23:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez aPa » 5 lis 2010, 20:25

dzieki za podpowiedzi. olej wymieniłem 3m-c temu. tulejki na początku roku. zostało sprawdzić poduszki i ewentualnie sprzęgło wyregulować. akurat to załatwie przy wymianie baku :[

jeszcze raz dziękuję.
Początkujący

Od: 9 paź 2009, 06:22
Auto: 323f bj, 2.0 DITD 90KM, 1998r.